Görüş Bildir
Haberler
Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Başlıyor

Uluslararası İşçi Filmleri Festivali Başlıyor

Ulaş
01.05.2015 - 23:01 Son Güncelleme: 02.05.2015 - 18:13
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

10. Uluslararası İşçi Filmleri Festivali, bu yıl “İşimiz gücümüz yaşamak” sloganıyla düzenleniyor. Festivalin açılışı saat 19.00’da Şişli Belediyesi Kent Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Festivalde, her yıl olduğu gibi bu yıl da bir set işçisine plaket verilecek. Festivalin açılış filmi ise sinemacıların sansüre karşı mücadelesini anlatan “Yollara Düştük” belgeseli olacak ve sansüre direnen sinemacılar sahneye davet edilecek.

75 film ve Kara Sevdalı Bulut

Festival süresince 22 adet uluslararası, 53 adet de Türkiye’den olmak üzere toplam 75 adet uzun ve kısa kurmaca, belgesel film seyirciyle buluşacak.

Ankara İşçi Filmleri Atölyesi tarafından üretilen bizzat işçilerin kendilerinin filmlerini çektiği 5 adet belgesel,  “Soma:Bir Avuç kömür için Ömür Verenlere”, “Vedat Türkali”, “Kobane’den Sabaha Doğru (Berroj)”, “Yırca’da Zeytinlik Direnişi”, sinema emekçilerini anlatan “Motör” ve bir çok belgesel izleyiciyle buluşacak.

Festivalde baskılara karşı dayanışma içerisinde göğüs geren madencilerin ve onlara destek veren bir grup gay ve lezbiyenin hikâyesini anlatan Matthew Warchus’un Pride‘si, Costa Gavras’ın Kapital’i, Ken Loach’un Özgürlük Dansı, Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne kardeşlerin İki Gün Bir Gece’si Polonya Silezya bölgesindeki maden işçilerini anlatan üçlemeden “Tacın İncisi” filmi 2008 yılında İFF’de gösterilmişti. Üçlemenin ikincisi olan “Siyah Toprağın Tadı” filmi de, Türkiye’de ilk defa yine, İFF’de gösterilecek.

1914 yılında ABD’de, Colorado’da, direnen maden işçilerinin katliamını anlatan “Palikari” filmini, Çin’de akıllı telefon fabrikalarındaki işçilerin koşullarını anlatan “Apple’ın Tutulmayan Sözleri”,  “Cebimde Kan var”, “Utanç İmparatorluğu” isimli belgeseller, Rainbow Collective tarafından üretilen ve Bangladeşli 8 yaşında bir çocuk işçinin yaşam mücadelesini anlatan “Mass a Bhat” ve “Kumaştaki Gözyaşları” gibi işçi belgeselleri “İşimiz Gücümüz Yaşamak” diyenleri anlatıyor.

Festivalin bu seneki konuğu 1977 yılından bu yana İsveç’te yaşayan ve sansür nedeni ile yıllarca izleyici karşısına çıkamayan “Kara Sevdalı Bulut” filminin yönetmeni Muammer Özer. Özer ile bir söyleşi gerçekleştirilecek. Söyleşide yönetmen filminin başına gelen sansür baskısını anlatacak, izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

Festival, dört kentteki gösterimlerden sonra birçok kenti kapsayan bir yolculuğa çıkacak, gösterimler her yıl olduğu gibi yine ücretsiz olacak.

Festival, DİSK/Sine-Sen, DİSK/Devrimci Sağlık-İş, DİSK/Birleşik Metal-İş, DİSK/Basın-İş, Türk-İş/Petrol-İş,Türk-İş/Tek Gıda-İş, Türk-İş/Kristal-İş, KESK/SES, TTB, Halkevleri, Sendika.org ve Çapul TV tarafından düzenleniyor.

Gösterim yerleri

İstanbul: Fransız Kültür Merkezi, Beyoğlu Sineması, İstanbul Halkevi, Aynalı Geçit Etkinlik Mekanı, Macar Kültür Merkezi, Romanya Kültür Merkezi, Barış Manço Kültür Merkezi, Kadıköy Halkevi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, TAK Tasarım Merkezi-Kadıköy ve Ali İsmail Korkmaz Parkı.

Ankara: Çağdaş Sanatlar Merkezi, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Sinetopya, Batıkent Halkevi, Dikmen Ahmed Arif Parkı, Mamak Feyzullah Çınar Parkı.

İzmir: Fransız Kültür Merkezi, İzmir Mimarlık Merkezi, Konak Halkevi, Menderes Kültür Merkezi, Buca Halkevi, Bilgi Atölyesi ve mahalle gösterimleri.

Diyarbakır: Cegerxwin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi, Diyarbakır Evi, Sol Mekan.

Festival programına buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam