Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşlarından Türkiye'ye, “Mısır” Övgüsü
Uluslararası Sivil Toplum Kuruluşlarından Türkiye'ye, “Mısır” Övgüsü
İnsan Hakları İzleme Örgütü Cenevre Direktörü Vekili Philippe Dam: “Türkiye delegasyonunun Mısır ‘daki insan hakları ihlalleriyle ilgili yaptığı konuşma, en belirgin ve en uygun açıklamalar arasındaydı. Türkiye, önemli tavsiyelerde bulundu ve Mısır ‘ın bunları uygulamaya koymasını istiyor”
“Uluslararası toplumun önceliği, ülkedeki insan hakları durumunun kabul edilemez olduğu mesajını Mısır hükümetine iletmek olmalıdır.”
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu BM Cenevre Ofisi Temsilcisi Nicolas Agostini: “Türkiye’nin, Mısır ‘daki insan hakları ihlalleriyle ilgili BM İnsan Hakları Konseyi’ndeki konuşması en güçlü konuşmalar arasındaydı.”
Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu (FIDH) ve İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’nde, Mısır ‘daki insan hakları durumu hakkında periyodik gözden geçirme toplantısında, Türk delegasyonunun yaptığı konuşmadan memnun olduklarını dile getirdiler.
Mısır ‘daki insan hakları durumu hakkında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi’ndeki periyodik gözden geçirme toplantısı sonrasında, HRW Cenevre Direktörü Vekili Philippe Dam ve FIDH Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi Temsilcisi Nicolas Agostini, AA muhabirine konuştu.
HRW Cenevre Direktörü Vekili Dam, “Türkiye delegasyonunun, Mısır ‘daki insan hakları ihlalleriyle ilgili yaptığı konuşma, en belirgin ve en uygun açıklamalar arasındaydı. Türkiye, önemli tavsiyelerde bulundu ve Mısır ‘ın bunları uygulamaya koymasını istiyor” dedi.
Bu oturumda önemli olan şeyin, Mısır ‘daki insan hakları ihlalleriyle ilgili farkındalık oluşturmaya devam etmek olduğunun altını çizen Dam, bazı ülkelerin, Mısır ‘daki insan hakları ihlallerine sessiz kalmalarını eleştirerek “ Mısır ‘daki insan hakları ihlalleri hakkında konuşmak, siyasi bir açıklama yapmış olmak anlamına gelmiyor, tam tersi ülkedeki insan haklarının gelişmesi için gerekli” ifadelerini kullandı.
Dam, “Uluslararası toplumun önceliği, ülkedeki insan hakları durumunun kabul edilemez olduğu mesajını, Mısır hükümetine iletmek olmalıdır” şeklinde konuştu.
FIDH BM Cenevre Ofisi Temsilcisi Agostini ise “Türkiye’nin, Mısır ‘daki insan hakları ihlalleriyle ilgili BM İnsan Hakları Konseyi’ndeki konuşması en güçlü konuşmalar arasındaydı” dedi.
Agostini, “Biz Türkiye’nin, Mısır ‘daki insan hakları ihlalleri çerçevesinde var olan ifade özgürlüğü sorununu gündeme getirmesini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.
Sivil toplum kuruluşları, BM İnsan Hakları Konseyi’nde yapılan Mısır ‘daki insan hakları durumunu gözden geçirme oturumu sonrasında, Konseyi, Mısır ‘daki insan hakları durumunun üzerine gitmeye çağırmıştı.
Oturumda söz alan 122 ülke temsilcisi, Mısır ‘da insan hakları bakımından ciddi sorunlar bulunduğunu ve idam cezalarının endişe verici boyutta olduğunu ifade etmişti.
Oturumda söz alan Türk delegasyonu ise demokratik yollarla seçimi kazanmış olmasına rağmen darbeyle görevinden uzaklaştırılan Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi yönetimi sonrasında Mısır ‘da insan haklarının büyük ölçüde kısıtlandığını belirtmişti.
Devam eden toplu idam cezalarının adil yargılama açısından korkutucu boyutta olduğunu vurgulayan Türk delegasyonu, Mısır ‘daki tüm idam cezaları için acil olarak moratoryum kararının uygulamaya konulmasını tavsiye etmişti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!