UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki Göbeklitepe'de Yeni Bulgular: '15 Mega Anıtsal Tapınak ve 200'den Fazla Dikili Taş'
Dünyanın bilinen en eski tapınağı olan Göbeklitepe'de, 15 anıtsal tapınak ile 200'den fazla dikili taşın daha olduğu tespit edildi.
Harran Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ve Şanlıurfa Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Önal ören yerindeki kazı alanında yeni bulgulara rastlandığını ifade etti ve şöyle devam etti:
'Yapılan jeofizik çalışmalarında en az 15 tane daha anıtsal tapınak ve 200'den fazla dikili taşın höyük içindeki toprağın altında olduğu tespit edildi. Arkeolojik kazılar önümüzdeki yıllarda da devam ettikçe yeni yapılarla karşılaşacağız. Göbeklitepe'de törensel yapılar meydana çıktı. Tapınağı inşa edenlerin yaşadığı mekanlara ve onlara ait yaşantıların bulgularına henüz ulaşılamadı. Kazılar devam ettikçe bunlara ulaşılması için de ihtimal var.'
Göbeklitepe'ye yönelik uluslararası tanıtımları artırarak sürdüreceklerini vurgulayan Çiftçi, bu konuda uzman bir ekiple planlama yapıldığını söyledi.
Göbeklitepe, yaklaşık 6 yıl önce UNESCO "Dünya Miras Geçici Listesi"ne alınmış, 1 Temmuz 2018'de düzenlenen 42. Dünya Miras Komitesi Toplantısı'nda ise Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmişti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Resmen bir kültür mirasının üzerinde oturuyoruz. Dinsel bağnazlıktan uzak şunlara sahip çıkın anasını satayım.
Mevzu geçmiş tarihten/çağlardan eser kalması/bulunması değil, onlara ne kadar saygı gösterdiğimiz ve sahip çıktığımız.
Bazilarina kalsa ,,Zamaninda puta tapiyorlardi" diye ustune beton dokerlerdi. NEyseki butun dunya bu tapinagi biliyor