Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Uydu Telefon Gerçeği
Uydu Telefon Gerçeği
Uydu telefonu dendiğinde aklımıza 90'ların telefonlarını andıran, 'tuğla' gibi cihazlar geliyor. Ancak uydu telefonları, çok yol kat ettiler; üstelik işe yarayabilecekleri birçok alan da var.
Uydu telefonu ne işe yarar?
Akıllı telefonların her yanımızı sardığı bir dönemde uydu telefonuna neden ihtiyaç duyasınız? Aslında cevap basit: Her zaman baz istasyonlarına güvenemezsiniz. Baz istasyonlarından bir tanesi bozulduğunda ve kalanlar yoğunlaştığında, telefon hizmetinden uzak kalabilirsiniz. Doğal felaketler gibi durumlarda mobil ağlar, çok kolay biçimde kilitlenebiliyor. Bunun yanında yaşadığınız yer çok kuzey veya güneydeyse, baz istasyonuyla bağlantı kurma şansınız hiç olmayabilir.
Uydu telefonu, neredeyse dünyanın her yerinde kapsama alanında olduğu için bu tür sorunlara sahip değildir. Farklı uydu ağları olsa da çoğu, dünyanın büyük bir bölümünü kapsamakta. Bunların bazıları kuzey ve güney kutuplarda bile iyi bir sinyal gücü sunuyor. Sonuç olarak nerede olursanız olun, çağrı yapmaya yetecek kadar sinyaliniz olacaktır. Uydu telefonlarının macera severler, ordular ve denizciler tarafından sıkça tercih edilmesinin nedeni de budur.
Görüşmelerinizin dinlendiğinden endişe duyuyorsanız, uydu telefonu konuşmalarınızı güvenlik altına almak için iyi bir yol olabilir.
Uydu telefonu nasıl çalışır?
Bir uydu telefonu, isminden de tahmin edebileceğiniz gibi yeryüzündeki baz istasyonları yerine uydulara bağlanır. Çağrı yapmak için birkaç uydu ağı mevcut ancak bunlar genellikle ikiye ayrılır: sabit (Geosynchronous) ve düşük yörüngeli. Sabit uydular, dünya yüzeyinden 20.000 mile kadar uzakta, tek bir noktada dururlar ve kapsama alanları geniştir. Bu ağlardaki gecikme, uyduların uzaklığı nedeniyle fark edilir derecededir.
Düşük yörüngeli uydular, yörüngenin etkisiyle dünyanın farklı bölümlerine doğru hareket ederler ve genellikle yeryüzünden 400-700 mil yukarıda uçarlar. Bu uyduların tüm dünyayı turlaması sadece 1 - 1,5 saat alır. Bu tür ağların uydu sayısı daha fazla olduğundan (Iridium'un 66 uydusu var), kuzey ve güney kutuplarda daha iyi çekiş gücü sunarlar.
Düşük yörüngeli ağlara erişim daha az güç gerektirdiğinden, bu tür ağlara bağlanan telefonlar daha küçüktür (genellikle normal bir cep telefonundan biraz daha büyük). Sabit uydulara bağlanan telefonlar ise daha çok güce ihtiyaç duyar ve boyutları genellikle daha büyüktür (laptop boyutlarına ulaşabilir).
Uydu telefonu üzerinden çağrı yaptığınızda veriler, en yakın uydu üzerinden aktarılır. Uydu telefonları genellikle dışarıdayken daha iyi çalışırlar. Veriler uyduya ulaştıktan sonra aradığınız kişinin telefonuna ulaştırılır. Uydu telefonu olmayan bir telefonu arıyorsanız çağrı, onu karşıdaki cihaza bağlayan, dünya üzerindeki mobil istasyon üzerinden yönlendirilir.
Yorum Yazın