onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Uyku Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Uyku Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Elif Ateş
16.08.2021 - 13:30

Uykunun sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için önemi büyüktür. Yeterli uykunun alınmaması birçok fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Günlük performansı etkileyen uyku bozukluğu hastalıkları, kadınlarda erkeklere nazaran daha fazla görülmektedir. Peki uyku bozukluğu için hangi bölüme gidilmelidir? İşte bilinmesi gereken detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

85 çeşit uyku bozukluğu hastalığı bulunmaktadır. Uyku bozukluğu yaşayan kişiler kendini halsiz ve yorgun hissedebilir. Yetişkinler de sağlıklı bir uyku için en az 6, en fazla ise 8 saat uyuması önerilmektedir. Uykusuzluğa neden olan birden fazla rahatsızlık vardır. Uyku bozukluğu hastalıkları ile merak edilenleri sizler için derledik.

Uyku Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?

Uyku Bozukluğu İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?

Düzenli uyku sağlık için büyük bir önem taşır. Uyku, kişiyi hem zihinsel olarak hem de fiziksel olarak dinlendirir. Kişinin biyolojik saatine göre uyku düzeni oluşur. Uyku, non- REM ve REM denilen iki aşamadan meydana gelir. Eğer bu iki dönemde de yeterince uyunmaz ise uyku bozuklukları oluşur. 85 çeşit uyku hastalığı bulunmaktadır. Panik bozukluklar, aşırı alkol tüketimi, uyku öncesi aşırı yeme ve içme, madde kullanımı, kafein içerikleri içeceklerin uykudan önce tüketilmesi, huzursuz bacak sendromu, depresyon gibi nedenler uyku bozukluklarına yol açmaktadır.

Uykusuzluk gündelik hayatı olumsuz olarak etkilemektedir. Hem ruhsal olarak hem de bedensel olarak birçok hastalığa ve zorluğa neden olmaktadır. Yüksek tansiyon, bağışıklık sisteminin düşmesi, depresyon, konsantrasyon güçlüğü, obezite gibi durumlara neden olabilmektedir. Uykusuzluk insomni olarak da adlandırılır. Eğer kişide uykusuzluk bir haftadan az ise akut yada geçici insomnidir. Bu uykusuzluk durumu üç aya kadar çıkabiliyorsa subakut, üç aydan fazla ise kronik insomnidir.

Parasomnia, uyku sırasında yapılan anormal hareketlere denir. Uyurgezerlik, inleme, yatak ıslatma, kabus görme, uykuda konuşmak parasomnia belirtilerindendir. REM uykusu sırasında rüyada görülenler yansıtılır. Narkolepsi, gün içinde uyku atakları ile kendini gösterir. Kişi gün içinde aniden yorulup uyumaya başlar. Uyku apnesi ise uyku esnasında bir anda nefesin kesilmesi durumudur. Sürekli bir horlama hali varsa sağlıklı değildir. Uykuda yeterli miktarda oksijen alınmaması uykuyu böler ve gün içinde sinir, agresiflik yapabilir. Özellikle kalp- akciğer hastalarını oldukça etkilemektedir.

Uyku bozukluklarının tedavisi için ilk olarak nöroloji bölümüne gidilmelidir. Eğer ki uyku bozukluğunun altında yatan neden fiziksel bir rahatsızlık değil ise psikiyatri bölümünde tedavi olmak gerekmektedir. Her iki bölümde bu hastalık için başvurulacak yerler arasındadır. Bölümün doktorları gerek görürse başka bölümlere de sevk edebilir. Polisomnografi denilen uyku testi, uyku bozukluğu hastalığının belirlenmesinde önemli bir araçtır. Tedavi şekli olarak melatonin takviyesi ve ilaç tedavisi verilir. Aynı zamanda kolay nefes alabilmek için aparatlar da doktorlar tarafından tavsiye edilebilir. Uyku bozukluğu çeken bir kişi vitamin ve mineral bakımından da zengin besinler tüketmelidir. Kafein, sigaradan uzak durması, düzenli egzersiz yapması gerekmektedir.

Aşağıdaki Haberler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın