Uykuda Bu Sesi Çıkarmıyor Olmamıza Rağmen "Z" Harfi Neden Uykuyla Bağdaştırılıyor?
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Uykuda Bu Sesi Çıkarmıyor Olmamıza Rağmen "Z" Harfi Neden Uykuyla Bağdaştırılıyor?
Çizgi filmlerde, karikatürlerde ve filmlerde 'z' harfinin uykuyla bağdaştırıldığını görmüşsünüzdür. Evrensel olarak uykuyu temsil eden 'Z' harfinin ilginç hikayesini biliyor musunuz? Aslında bir sebebi var!
Sizleri şöyle alalım...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Z" harfinin uykuyla özdeşleştirildiğini hepimiz biliyoruz. Filmlerde ve animasyonlarda uyuyan karakterlerin tepelerinde "zzz" görmüşüzdür.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Peki neden başka harf değil de Z? Aslında bunun çok önemli bir sebebi var!
Öncelikle teorilerden ilkine bakalım 1837 yılında Henry David Thoreau kaleme aldığı bir yazısında "z" harfinin horlama sesine benzediğini dile getirdi.
E tabii çizgi romanlarda da karakterlerin uyuduğunu gösterebilmek için bir yol gerekiyordu. Bu nedenle de yansıma seslerden en yakını kullanıldı.
Uykudayken çıkarılan seslerin betimlemesi zor olduğundan en yakın sesin "z" harfi olduğuna karar verildi.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dünya genelinde "Zzz" ifadesi yaygın olarak kullanılsa da, her kültür bu durumu ifade ederken zaman zaman farklı yöntemler tercih edebilir.
Örneğin, Almanlar uyku ve horlamayı ifade ederken, Almanca’nın tipik 'ch' ve 'r' seslerine atıfta bulunarak 'chrrr' ifadesini kullanır. Fransızlar ise, ses zenginliği olan 'r' harfini tercih ederek “rrr”, “roon” veya “ron” seslerini kullanmayı benimsemiştir. İspanyollar 'rooooon', Japonlar 'guu guu', bazı Çinliler 'hu lu', Finliler ise uyuma ve horlamayı 'kroohpyyh' gibi ifadelerle anlatır.
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
2019 yılında TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde lisans eğitimime başladım. Eğitimim süresince çeşitli platformlar ve gazete topluluklarında çeviri ve yerelleştirme alanlarında aktif rol aldım, bu süreçte dil becerilerimi ve kültürler arası iletişim yetkinliğimi geliştirdim. 2022 yılının Mayıs ayında Onedio’da stajyer olarak başladığım editörlük kariyerime, “Yaşam” kategorisinde sosyal medyadaki trendleri, günümüz ilişki dinamiklerini ve toplumsal meseleleri okuyuculara ulaştırarak devam ediyorum. İçeriklerimde, okuyucuların kendilerinden birer parça bulmasını amaçlıyorum.
Tüm içerikleri
Yorum Yazın
Boş haber