Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Vajinal Mantar İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Vajinal Mantar İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Elif Ateş
26.08.2021 - 07:27

En sık görülen mantar enfeksiyonlarından biri olan vajinal mantar enfeksiyonu, kadınların her yaşta en az bir kere yaşadığı bir durumdur. Gündelik yaşamı olumsuz olarak etkileyen bu rahatsızlık, hem psikolojik hem de cinsel sorunlara yol açabilmektedir. Özellikle gebelik ve antibiyotik kullanımı mantar enfeksiyonunu artırdığı gibi dar kıyafetler giymek de mantar enfeksiyonuna neden olabilmektedir. Vajinal mantarın kendiliğinden geçmesi oldukça zordur ve mutlaka tedavi edilmelidir. Peki, vajinal mantar için hastanelerin hangi bölümüne gidilmelidir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Candida albicans, maya mantarı ve bağırsak mantarı da olarak bilinir. Vücutta olması gereken değerlerde ise besinlerin emilimine yardımcı olur. Eğer fazla ürerse hastalık yapan mantar türleri haline gelir. Vücudun bağışıklık sistemi tarafından kontrol edilen Candida eğer ki kontrolden çıkarsa bu duruma Candidiazis adı verilmektedir. Candidasisin görüldüğü yerler ise ağız içi, derinin kat yaptığı yerler, vajina ve parmak aralarıdır. Candida üremesi fazla olduğunda ise sağlık problemleri ortaya çıkar. Candidanın sebep olduğu vajinal mantar rahatsızlığı hakkında merak edilenleri sizler için derledik....

VAJİNAL MANTAR İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR?

Vajina ve çevresinde bulunan vulvada adı verilen bölgede gelişen enfeksiyonlara vajinal mantar denir. Vajinal bölgede doğal olarak bulunan kandida, vajinal mantar enfeksiyonuna neden olur. Vajinal florada bulunan bazı bakteriler kandida sayısını dengede tutmayı sağlar. Eğer bu bakterilerin sayısında düşüş ya da bir dengesizlik olursa bu kandida sayısı artarak enfeksiyona neden olabilir. Bir maya mantarı türü olan Candida albicans vajinal mantarı oluşturan en büyük etkenlerden biridir. Vajinal mantara neden olan durumlar ise şunlardır:

  • Gebelik

  • Zayıf bağışıklık sistemi

  • Aşırı şekerli yiyecek tüketimi

  • Doğum kontrol hapları

  • Uykusuzluk

  • Stres

  • Diyabet

  • Regl öncesi görülen hormonal dengesizlikler

Vajinal mantarın vücutta belirtileri ise oldukça fazladır. En sık görülen belirtisi beyaz topak şeklinde olan akıntıdır. Vajinal kaşıntı, idrar yaparken yanma, ilişki sırasında ağrı, vajinal çevrede şişlik veya kızarıklık şeklinde de belirtiler gösterebilir. Belirtileri en aza indirgemek için pamuklu iç çamaşırları tercih edilmelidir. Dar taytlar ve pantolonları kullanmak, ped ve tampon kullanımı, aşırı sıcak suda duş almak, antibiyotik kullanımı, mayo ve spor kıyafetleri gibi ıslak kıyafetlerin giyilmesi vajinal mantar riskini arttırmaktadır.

Vajinal mantar belirtileri hisseden kişiler hastanelerin jinekoloji bölümüne gitmelidirler. Vajinal mantarın birçok tipi bulunmaktadır. Doktor kişinin mantar tipine göre tedavi planı çıkartır. Altta yatan başka bir hastalık var ise doktor başka bir bölüme sevk edebilir. Vajinal mantar tedavi edilmediği sürece tekrarlar ve tedavisi de zor bir rahatsızlık değildir. Mantar bulaşıcı olduğundan dolayı kişi cinsel ilişkiden mutlaka kaçınmalıdır. Vajinal mantar tedavisinde kremler, fitil ve haplar doktor kontrolünde kullanılır.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın