Görüş Bildir
Haberler
‘Vatandaş Uzlaşın Mesajı Verdi’

‘Vatandaş Uzlaşın Mesajı Verdi’

ATKN
09.06.2015 - 12:13 Son Güncelleme: 09.06.2015 - 15:09
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, bir an önce seçim atmosferinden çıkılıp hükümetin kurulması gerektiğini söyledi.

AKP’nin tek başına iktidar kurma gücünü kaybettiği 7 Haziran seçiminin ardından koalisyon olasılıkları siyasetin temel gündem maddesi oldu. Seçim sonuçlarının hemen ardından CHP, MHP ve HDP arasında gayri resmi ilk temas gece yarısı kuruldu. CHP’nin hedefi, ilk olarak en yaşlı üye sıfatıyla TBMM’de ilk oturumu yönetecek olan eski Genel Başkan, Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ı Meclis Başkanlığı’na seçtirmek. Kılıçdaroğlu, AKP ile koalisyona kapıları tamamen kapattı.

Cumhuriyet'ten Fırat Kozok'un haberine ve edinilen bilgilere göre, henüz ciddi pazarlıkların yapıldığı aşama için çok erken olsa da seçim sonuçlarının açıklandığı geceden itibaren CHP, HDP ve MHP arasında gayri resmi ilk temaslar da kuruldu. 

Parti kulislerinde HDP’nin dışarıdan desteklediği, CHP ve MHP arasında kurulacak bir koalisyonun uzak olasılık olmadığı yorumları yapılıyor. Buna karşın, AKP’nin öncelikle MHP ile koalisyon yapmaya yönelebileceği değerlendiriliyor. Partide, 3 partili koalisyonun en büyük handikapının ise AKP’nin tek başına muhalefette kalarak tepki oylarını çekecek adres haline gelmesi olduğu değerlendiriliyor.

Tabloda AKP yok

Tabloda AKP yok

Kılıçdaroğlu, AKP ile koalisyona kapıları kapattı. Kemal Kılıçdaroğlu, “Türkiye seçim atmosferinden çıkmalı. Liderler sağ duyulu davranamalı. Türkiye hükümetsiz bırakılmamalı. Halk uzlaşı diyor ama bu tablo da AKP yok” dedi.

‘Almanya formülü destek bulabilir’

‘Almanya formülü destek bulabilir’

Parti kulislerinde AKP ve CHP arasında bir koalisyonun da iş dünyasından destek bulacağı, böyle bir koalisyon ortamında Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı gibi bazı bakanlıkların yanı sıra, Hazine gibi bazı kurumların CHP’ye bırakılabileceği değerlendiriliyor. Almanya’da Hıristiyan Demokratlarla, Sosyal Demokratlar arasında yapılan koalisyona benzeyecek bir yapının iş dünyasından ve dışarıdan da olumlu tepkiler alabileceği yorumlanıyor. Tüm bu formüller dışında CHP için “erken seçim” ihtimali ise en uzak ihtimal olarak yorumlanıyor. Seçim sonuçlarıyla ilgili ayrıntılı değerlendirme bugün toplanması planlanan MYK’de ele alınacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

'Vatandaş uzlaşın mesajı verdi'

'Vatandaş uzlaşın mesajı verdi'

Milliyet'ten Serpil Çevikcan'a konuşan Kemal Kılıçdaroğlu, 'Vatandaş, ‘siz sorunlarımızı çözüm’ diyor. Erken seçime gidelim demek, bu halkın verdiği oylara güvensizlik olur' dedi.

Kılıçdaroğlu, sonuçların hem ülke hem de bütün partiler için hayırlı olmasını dilerken ortaya çıkan tablonun dört mesaj içerdiğini belirterek, şunları söyledi:

'Vatandaş 'senin tek başına iktidarını istemiyorum' diye çok açık biçimde söylemiştir'

“Bu sonuçların ortaya koyduğu mesajları ben şöyle sıralıyorum: Bir; demokrasinin kazandığı bir tabloyla karşı karşıyayız. İki; bu seçim sonuçları başkanlık sisteminin tartışılmaması gerektiğini kesin olarak göstermiştir. Üç; vatandaş şunu bekliyor; ‘Size oy verdim. Eğer tek başına iktidar şansı yoksa bu oyları iyi değerlendirin ve kendi aranızda uzlaşın. Parlamentoda benim sorunlarımı çözün’. Seçim sonuçlarının dördüncü mesajı ise Ak Parti’ye verilen mesajdır. Vatandaş, ‘senin tek başına iktidarını istemiyorum’ diye çok açık biçimde söylemiştir.”

Kılıçdaroğlu, vatandaşın verdiği, “Uzlaşın ve benim sorunlarımı parlamentoda çözün” mesajının önemli olduğunu ancak şu aşamada nasıl bir hükümet formülü oluşacağı konusunda net ifadeler kullanamayacağını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Ben, bugünden şununla veya bununla koalisyon olur vs. diyemem” ifadesini kullandı.

‘Başbakan gelirse konuşuruz’

‘Başbakan gelirse konuşuruz’

CHP lideri, “AK Parti ile koalisyona kapınız açık mı?” sorusuna, “Bizim AKP ile koalisyon yapma şansımız yok. Çünkü AKP ile temel noktalarda uyuşmazlığımız var. Örneğin AKP, Erdoğan vesayetini reddetmeyecektir. Ya da emekliye iki maaş ikramiyeyi kabul etmeyecektir. Bu örnekleri çoğaltabiliriz. AK Parti, sorun çözen değil, sorun yaratan bir partidir. Böyle olmasaydı bugüne kadar iktidar partisi olarak zaten sorunları çözebilirdi” yanıtını verdi.

Kılıçdaroğlu, “Teamüller gereği Cumhurbaşkanı en fazla oy alan partinin genel başkanını hükümet kurmakla görevlendirecek. Başbakan Davutoğlu sizin kapınızı çalarsa tavrınız ne olur?” sorusunu ise, “Gelirlerse kapımız açık. Tabii ki konuşuruz. Bu demokrasinin gereğidir. Değerlendirmelerimizi yaparız, ancak tekrar ediyorum AKP ile bizim aramızda çok ciddi bir uyuşmazlık ve anlaşmazlık vardır” diye yanıtladı.

‘Türkiye’yi rahatlatmalıyız’ 

Kılıçdaroğlu, seçim sonuçlarının dört partiye de önemli mesajlar verdiğini, vatandaşın, sorunlarına çözüm için oy kullandığını kaydederek, “Vatandaş, ‘siz sorunlarımızı çözün’ dedi. Bu sorunları çözmek için bir adım atmadan bugünden hemen erken seçime gidelim demek, bu halkın verdiği oylara güvensizlik olur. Bugünden ‘seçim olsun’ demek yanlış olur” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu, “Öncelikle bunu kabul etmemiz gerekiyor. Önce Türkiye’yi rahatlatmamız gerekiyor. Seçimi ondan sonra konuşuruz” dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Türk demokrasisinin hâlâ çok önemli sorunlarının olduğunu, bunların başında yüzde 10’luk seçim barajının geldiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu yüzde 10 barajını kaldırmamız lazım. Yapılacak çok şey var” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, Türkiye’de bir yönetim krizi ve istikrar sorunu yaşanmasını kimsenin istemeyeceğini belirterek, “Ancak biz şu an itibarıyla kimseye angaje olmayız. Tabloyu değerlendiririz. Sorumlu bir şekilde hareket ederiz” ifadelerini kullandı.

Meclis, kesin sonuçların açıklanmasından sonraki 5. gün toplanacak

Meclis, kesin sonuçların açıklanmasından sonraki 5. gün toplanacak

YSK, seçimin kesin sonuçlarını 11-12 gün içinde açıklayacak. TBMM Genel Kurulu, kesin sonuçların açıklanmasından sonraki 5. gün toplanacak ve milletvekilleri yemin edecek. Törenin 19-22 Haziran arasında yapılması bekleniyor. Meclis’i 25. dönemin ilk oturumunda en yaşlı üye sıfatıyla Deniz Baykal’ın yönetmesi bekleniyor. Yemin töreninin ardından, Meclis Başkanlığı için adayların başvuruları için çalışmalara 5 gün ara verilecek. Tahminlere göre 25- 27 Haziran tarihleri arasında sona ermesi beklenen bu sürenin sonunda başkanlık seçimine geçilecek. Meclis Başkanı da 30 Haziran- 2 Temmuz arasında seçilmiş olacak.

İlk deneme Meclis’te

Meclis Başkanlığı seçimi, muhalefet açısından da ciddi bir sınav olacak. AKP dışında kurulabilecek olası bir koalisyonun ilk denemesi bu seçimde yapılacak. Başkanlık seçimi için en fazla 4 tur oylama yapılıyor. Gizli oylamaların ilk ve ikinci turunda, başkanın seçilebilmesi için üye tam sayısının 3’te 2’sini, yani en az 367 vekilin desteğini alması gerekiyor. Üçüncü turda ise salt çoğunluk olan 276 vekilin desteği yeterli oluyor. CHP kulislerinde bu seçimlerde Baykal’ın aday gösterilmesi formülü üzerinde duruluyor. Bu formül başarıya ulaşırsa, muhalefet partileriyle koalisyon olasılıkları üzerinde yoğunlaşılacak.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam