Ve Avrupa Parlamentosu Türkiye Raporunu Kabul Etti
Avrupa Parlamentosu, 2014 yılı Türkiye İlerleme Raporu'nu kabul etti. İki hafta önce, değişiklik önergeleri ve Türkiye'deki seçimler nedeniyle ertelenen oylama sonunda rapor, 653 üyeden 432'sinin oyuyla kabul edildi. Oylamada 127 parlamenter de 'çekimser' oy kullandı.
Hürriyet Gazetesi'nin Brüksel temsilcisi Güven Özalp, AP raporunun kritik başlıklarını derledi.
Buna göre raporda ek değişiklik önergeleriyle, 7 Haziran seçimlerine ilişkin de değerlendirmelere de yer verildi. 'Ülkenin çeşitliliğini yansıtır şekilde Türk modern tarihinin en kapsayıcı ve temsil düzeyi en yüksek parlamentosunun seçilmesinden' duyulan memnuniyetin dile getirildiği metinde Türk demokrasisinin dayanıklılığı ve vatandaşların demokratik ruhu övüldü.
AP, seçim günü sivil toplum gönüllülerinin katılımını 'etkileyici' olarak tanımlarken tüm siyasi partilere 'Türkiye'nin demokratikleşme sürecini ve Avrupa Birliği'yle reform diyaloğunu yeniden canlandırma amacıyla istikrarlı ve kapsayıcı bir hükümet oluşturma yönünde çalışma' çağrısı yaptı.
'LAİKLİK' YENİDEN GÜNDEMDE
Dikkat çeken yeniliklerden birini uzun süredir bahsi geçmeyen laiklik konusunun tekrar AP’nin gündemine girmesi oluşturuyor. İnanç temelliler gibi seküler olanın da dahil olduğu farklı yaşam tarzlarına saygı gösterilmesine ve din ile devletin birbirinden ayrı tutulmasına ihtiyacın altı çiziliyor.
Zorunlu askerliğe karşı vicdani ret hakkının tanınması, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin eşcinsellik ve transseksüelliğin psikoseksüel hastalık olarak görmeye son vermesi talepleri de raporda yer alıyor.
BOZKIR: RAPORU KABUL ETMİYORUZ
Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Türkiye'nin üç unsurun yer alması halinde Avrupa Parlamentosu'nun 2014 yılı raporunu kabul edemeyeceğini önceden parlamentoya bildirdiğini belirtti. Bunların, 1915 olaylarının 'soykırım' olarak nitelenmesi, PKK'nın terör örgütü listesinden çıkarılması ve Türkiye'nin müzakere sürecini kesmeye yönelik ifadeler olduğunu anlatan Bozkır, 1915 olaylarıyla ilgili maddenin girmesinin raporu kendileri için kabul edilemez bir hale getirdiğini vurguladı.
AB Bakanı Bozkır, 'Bu nedenle bu rapor AP tarihinde ilk defa Türkiye ile ilişkiler bağlamında Türkiye tarafından reddedilen, kabul edilemez addedilen bir ilerleme raporu olarak kayıtlara geçecektir' diye konuştu.
Bakan Bozkır, raporun Türkiye'nin daimi temsilcisine iletildiğinde iade edileceğini kaydetti.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!