Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Venediklilerin Kökeni Nedir? Venedikliler Bugün Hangi Ülke Sınırlarındadır?

Venediklilerin Kökeni Nedir? Venedikliler Bugün Hangi Ülke Sınırlarındadır?

Elif Ateş
27.08.2021 - 07:56

Yıllarca kültür başkentliği yapan Venedik, tarihin en önemli ticaret merkezlerinden biri haline gelmiştir. Haçlı seferleri ve Cenevizlilerle yaptıkları mücadeleler ile adlarını duyuran Venedikliler, yüzyıllarca hüküm sürdüler. Orta Çağ döneminde Akdeniz'in meşhur deniz kolonicileri olarak anıldılar. İpek, baharat, üzüm ve ticari değeri yüksek eşyaları Avrupa'ya ulaştırıp zenginleştiler. Hristiyan olan Venedikliler, Katolik mezhebine mensupturlar. Hakim oldukları bölgelerde Katolik mezhebini yaymaya çalıştılar. Peki, Venediklilerin kökeni nedir? Venedikliler bugün hangi ülke sınırları içerisindedir? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Venedik'te ilk yerleşimlere ait izler Torcello adasında bulundu. Bu şehir, Doğu Roma İmparatorluğu'na bağlı olarak geliştiği için Doğu'nun en batıdaki ve Batı'nın ise en doğudaki şehri olarak anılır. 9.yy'dan itibaren bağımsızlığını kazanan Venedik, halkın seçtiği doj/doc adı verilen yöneticiler ile yönetiliyordu. Akdeniz'den Karadeniz'e kadar çok güçlü koloniler kuran Venedikliler, Atlantik Kıyıları'na kadar ticaret ağlarını büyüttüler. Venediklilerin yaşadığı Venedik Cumhuriyeti, 1000 yıl kadar bir süre bağımsızlığını korudu ve tarihe adını yazdırmayı başardı. Venedik Cumhuriyeti ve Venedikliler hakkında merak edilenleri haberimizde sizler için derledik...

VENEDİKLİLERİN KÖKENİ NEDİR? VENEDİKLİLER BUGÜN HANGİ ÜLKE SINIRLARINDADIR?

Bir denizci şehir devleti olan Venedikliler, 697- 1797 yılları arasında yaşadılar.  Yüzyıllarca İtalya Yarımadası'nın sınırları içinde bir kent olan Venedik'te hüküm sürdüler. İlk başlarda Bizans İmparatorluğu'na ait olan Venedik şehri, 7.yy'dan itibaren bağımsız bir şekilde varlıklarını sürdürdüler.

Venedikliler, Batı Roma İmparatorluğu'nun çöküşü ile başlayan Orta Çağ döneminin ortalarına doğru Akdeniz ülkeleriyle yaptıkları ticaret sayesinde çok zenginleştiler. 1202 yılında Papa III. Innocentius önderliğinde başlayan Dördüncü Haçlı Seferleri'nde ise Venediklilerin rolü oldukça fazladır. Papa III. Innocentius, Kudüs'ü kurtarmak için tüm Avrupa milletlerini Haçlı Sefer'ine davet etti. Venedik Cumhuriyet'ini yöneten dük Enrico Dandolo, seferin yönünü Mısır yerine o günkü adı ile Konstantinopolis olan İstanbul'a çevirdi. Klasik ve Orta Çağ'ın hazineleri ile dolu olan İstanbul'u yakıp talan ettiler. Venedikliler İstanbul'da bir Latin İmparatorluğu kurdular. İstanbul'da bir ticaret kolonisi kurarak, Anadolu'ya ait yöresel halılar Avrupa'ya sattılar. Bu halılar ise Rönesans dönemi tablolarında oldukça sık görülmektedir.

Marko Polo, ünlü bir Venedik tüccarıdır. Avrupa'dan İpek Yolu'nu kullanarak Çin'e ulaşan ilk kişi Marko Polo'dur. Marko Polo dört yıl süren yolculuğu sonucunda Moğol Kağanı Kubilay Han'ın huzuruna çıkmayı başardı. Bu yolculuklarını ise bir kitap haline getirdi. 1348 yılına gelindiğinde ise tüm Avrupa'yı saran veba salgını Venediklileri de vurdu. Venedik nüfusu veba salgını nedeniyle yarıya indi. 1460 yılında Osmanlı Devleti; Bosna- Hersek, Yunan Yarımadası, Arnavutluk ve Sırbistan'ı fethetti. Bu yerlerin fethedilmesiyle, Osmanlılar ile Venedikliler denizde ve karada bir süre komşu olarak yaşadılar. Ancak iki devletinde barış içinde yaşaması uzun sürmedi ve araların mücadeleler başladı. 15 yıl kadar süren Osmanlı Venedik Savaşı barış anlaşması ile son buldu.

Venedik Cumhuriyeti 15. ve 16.yy'larda Rönesans döneminin en önemli kentleri arasında yer aldı. Venedik Cumhuriyeti'nin bağımsızlığı, 1797 yılında Napolyon Bonapart'ın işgali ile son buldu. 1868 yılına kadar ise Avusturya'ya ait bir kent olarak kaldı. Venedikliler 19.yy'dan bugüne kadar İtalya sınırları içerisinde varlıklarını sürdürmeye devam etmektedir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
3
2
1
1
1
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın