Vergi Muafiyeti Kaldırılmıştı: Yurt Dışından Alınan 22 Euroluk Ürüne Ne Kadar Ödeyeceğiz?
Dün Resmi Gazete'de yayımlanan düzenleme ile yurt dışından internet üzerinden yapılan alışverişlerde 22 euroyu aşmayan ürünler için geçerli vergi muafiyeti kaldırıldı. Peki yeni düzenleme ile yurt dışından satın alınan 22 euroluk bir ürün ne kadara mal olacak?
Türkiye’ye uluslararası elektronik ticaret şirketlerinden sipariş edilerek kargoyla gönderilen ve bedeli 22 Euro'yu aşmayan ürünlere tanınan vergi muafiyetinin kaldırılmasının ardından gözler, yurtdışından online alışveriş yapan tüketicilerin ödeyeceği toplam tutara çevrildi.
Artık, Türkiye’ye posta ve kargo yoluyla gelen tüm gönderilere, bedeli ne olursa olsun yüzde 18 veya yüzde 20 oranında gümrük vergisi uygulanacak. Gümrük vergisi oranı, Avrupa Birliği ülkelerinden sipariş edilen ürünlere yüzde 18, Çin başta olmak üzere diğer ülkelerden sipariş edilen ürünlerde ise yüzde 20 olacak.
Yeni düzenleme 30 Mayıs'ta hayata geçecek
Habertürk gazetesinden Necdet Çalışkan’ın haberine göre, artık Çin’den 22 Euro değerinde (yaklaşık 150 TL) bir ürün sipariş edenler, bu tutar üzerinden yüzde 20’lik bir gümrük vergisi ödeyecek.
30 TL’ye karşılık gelen bu tutara ek olarak, sözkonusu ürün ülkeye girdikten sonra ithalden alınan KDV’ye tabi olacak. Bu KDV oranın da ürünün GTİP koduna göre değişmekle birlikte genellikle yüzde 18 olacak.
30 Mayıs'tan sonra alınacak 22 euro ve altı ürünlerin vergi dahil maliyeti şu şekilde olacak👇
150 liralık alışveriş 255 liraya çıkacak
Gümrük vergisi ve KDV’nin yanısıra, eğer sipariş edilen ürün, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Kanunu'nda ekli 4 sayılı listedeki eşyalardan ise bu vergi yükümlülüklerine ek olarak yüzde 20 ÖTV de alınacak.
Hem gümrük vergisi ve KDV, hem de ÖTV alınması durumunda ise yurtdışından 22 Euro’luk bir sipariş için Türkiye’deki tüketicilerin cebinden kargo bedeli hariç, toplam 37 Euro’luk bir tutar çıkacak. Bugünkü Euro kuru dikkate alındığında ise 150 TL’lik bir sipariş, Türkiye’ye yaklaşık 255 TL’ye gelmiş olacak.
Yorum Yazın
Vatandaşın günahı ne kardeşim. Kontenyer ile yedek parça faturası ile ülkeye mal sokup üstüne yerli marka basan firmalar a el atın siz. Adam çük kadar dükk... Devamını Gör
Yandaş şirketlerin dünya kadar vergi borcunu sil sonra gel 3 kuruşluk mala vergi koy. Haysiyetsiz herifler.
ali expressten alışveriş yapan çok var. Bunlardan biri de benim. onlarda farkında para kaynağı olarak gördüler. artık almayacam.
artık sinekten yağ çıkarma moduna girmişler apaçık. koskoca devlet buraya kadar düştüyse durum çok kötü. 17 senedir bütün ülke kaynakları bi avuç insana oluk... Devamını Gör