Görüş Bildir
Haberler
Vücudunuzu Toksinlerden Arındıran Doğal Bir Antioksidan: Andız Pekmezi

Vücudunuzu Toksinlerden Arındıran Doğal Bir Antioksidan: Andız Pekmezi

Özge Tepe
19.09.2022 - 21:54

Andız, servigiller familyasına ait bir ardıç türü. Bu ağacın her bir parçası ayrı ayrı değerlendiriliyor. Özellikle meyvelerinden yapılan andız pekmez, doğal bir antioksidan olması ile biliniyor. 10-15 metre boyundaki bu ağaç, Doğu Akdeniz bölgesinde, Yunanistan ve Türkiye'nin güney kesimleri ile Batı Suriye ve Lübnan'da dağılım gösteriyor. Eşsiz bir nimet olan andız ağacı, halk arasında tıbbi olarak sık sık değerlendiriliyor. Bu içeriğimizde andız ağacı ve bu ağacın meyvelerinden yapılan andız pekmezi hakkında merak edilenlere ulaşabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Andız Nedir?

Andız Nedir?

Andız, servigiller familyasına ait bir ardıç türüdür. Yaklaşık 10-15 metre uzunluğundadır. Türkiye, Yunanistan, Suriye ve Lübnan'da sık sık yetiştirilir. 800-1700 m yükseklikteki kayalıklarda dağılım gösteren andız, kışın yapraklarını dökmez.

Andızın meyvelerine bazı yerlerde 'andız giliği' adı verilir. Bu meyveler, pekmez yapımında sık sık kullanılır. Aynı zamanda ağacın odunundan andız katranı, kozalaklarından da andız tesbihi yapılır.

Ortalama 10-15 metre boyunda olsa da bazen 40 metreyi de bulabilir. Gövdesi 1-2 metre kalınlığındaki bu ağaç, halk tıbbında da kullanılır.

Andızın Tıbbi Kullanımı

Andızın Tıbbi Kullanımı

Andız, özellikle halk arasında tıbbi olarak çok eski zamanlardan beri kullanılır. Kaz Dağlarında kozalağından hazırlanan dekoksiyon astımda içilir. Kahramanmaraş'ta da astım ve bronşit için çok sık tüketilir.

Manavgat çevresinde andızın dal ve yaprakları kaynatılır. Buğusu hayvanlarda sancıyı kesmek için kullanılır. Kozalakları kaynatılıp içildiğinde öksürüğü kestiğine inanılır. Kaynattıktan sonra üzerine bal ve tuz ekleyince de balgam söktürür. 

Kahramanmaraş ve Karaman çevrelerinde basur için de kullanıldığı söylenen andızın Bodrum çevresinde de kaynatılıp suyu içildiğinde idrar yolu ve prostata iyi geldiğine inanılmaktadır.

Bu kullanımlar tamamen halk arasında yaygındır. Herhangi bir bitkiyi sağlık amacıyla kullanmadan önce mutlaka bir uzmana danışmanız gerekir.

Andız Pekmezi Nedir?

Andız Pekmezi Nedir?

Andız pekmezi, andız ağacının meyveleri ile yapılır. Andız isimli bitkinin kozalakları ile elde edilen pekmez, birçok etkiye sahiptir. Genelde ekim-kasım aylarında olgunlaşan andız kozalakları, hemen hemen bir kabuklu fındık büyüklüğündedir. 

Çokça rağbet gören andız kozalakları, acımtrak, sert bir tada sahip pekmeze dönüşür. Her gün sadece bir kaşık tüketilmesinin bile vücut açısından çok faydalı olduğu söylenmektedir.

Andız Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Andız Pekmezinin Faydaları Nelerdir?

Güçlü bir antioksidan olan andız pekmezinin vücut için sayısız faydası bulunur. Her gün bir kaşık tüketmenizle bile fark yaratabilen andız pekmezinin öne çıkan faydaları ise şunlardır:

  • Vücudu toksinlerden arındırarak hasta olma riskini azaltır.

  • Öksürüğün kesilmesi ve balgamın sökülmesine yardımcı olur.

  • Ağızda oluşan yaraların hızlı iyileşmesine olanak tanır.

  • Kanın temizlenmesine yardımcı olur.

  • Kalp ve damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltabileceği söylenmektedir.

  • Dalak ve karaciğer sağlığını olumlu yönde etkiler.

  • Alerji, kaşıntı ve egzama gibi cilt sorunlarının çözümünde etkilidir.

  • Saçların dökülmesini yavaşlatabilir.

  • İdrar yolu enfeksiyonlarının hızlı iyileşmesine olanak tanır.

  • Bağırsak sağlığını destekler.

  • Vücudun ödem toplamasının önüne geçerek şişkinliği azaltır.

Bu faydalar genel bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir alerjik durumun meydana gelmemesi adına sağlık amaçlı kullanımdan önce mutlaka doktorunuza başvurmanız gerekir. Aynı zamanda hamilelik, kronik rahatsızlık gibi durumlarda da uzmanlardan bilgilendirme almak önemlidir.

Andız Pekmezi Nasıl Tüketilir?

Andız Pekmezi Nasıl Tüketilir?

Andız pekmezi sayısız faydaya sahiptir ancak pek çok insan bu pekmezi ne şekilde tüketeceğini bilmez. Andız pekmezi genelde güne başlarken her sabah bir kaşık şeklinde alınır. Tadı biraz ağır olduğu için bir miktar suyun içerisine karıştırılarak da tüketilebilir.

Acı bir tadı olan andız pekmenizi tahinle de karıştırabilirsiniz. Daha tatlı olması için üzerine bal ekleyebilirsiniz. Andız pekmezinin acımsı tadını çok seven insanlar da ekmek üzerine tereyağı ve pekmez sürerek tüketebiliyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Andız Pekmezi Nasıl Yapılır?

Andız Pekmezi Nasıl Yapılır?

Andız pekmezi yapmak deneyim ve profesyonellik isteyen bir iştir. Andızın yetiştiği bölgelerde halk, pekmezin nasıl yapılacağını çok iyi bilmektedir. Pekmezi yaparken ağacın meyveleri toplanır ve en az 2 gün boyunca kurumaya bırakılır. Sonra ezilir veya kırılır ve büyük kazanlarda kaynatılır. Daha sonra suyu süzülür ve meyvesinden arındırılır.

Meyveden arındırılan su, yoğunlaşıp kıvamı tutturuluncaya kadar kaynatılır. Soğuduğunda da kavanozlara aktarılır ve tüketime hazır hale gelir. Geleneksel olarak bu ağacın yetiştiği bölgede yaşayan halk, meyveleri toplar ve pekmezi hiçbir katkı maddesi eklemeden satarlar. Bu nedenle andız pekmezi satın almayı düşünürseniz koruyucu ve katkı maddesi içermeyen, doğal ürünleri satın almalısınız.

Andız Pekmezi Zararları Nelerdir?

Andız Pekmezi Zararları Nelerdir?

Andız pekmezi, sayısız faydası bulunan bir gıdadır. Sağlığa ciddi yan etkileri olmasa da bazı risk gruplarında ve alerjik bireylerde problemler doğurabilir. Bu nedenle uzmanlara danışmadan tüketilmesi önerilmez. 

Andız pekmezi, saatlerce kaynatılan bir gıdadır ve gıdaların aşırı ısıl işleme maruz kalmasıyla açığa çıkan bir kimyasal bileşen olan HMF bu pekmezde biraz daha fazladır. Bu tür durumlardan kaçınmak isterseniz pekmezin rengini inceleyebilirsiniz. Daha açık renkli olanlar daha az ısıl işleme maruz kalmış demektir.

İçinde şeker oranı fazla olan andız pekmezi, şeker hastaları için uygun olmayabilir. Aynı zamanda sık tüketildiğinde aşırı şeker tüketimine yol açabilir.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
4
3
1
1
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın