onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Work and Travel Hayali Kuranlar Buraya! Work and Travel Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Work and Travel Hayali Kuranlar Buraya! Work and Travel Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Pelin Yelda Göktepe
30.01.2019 - 18:41 Son Güncelleme: 01.02.2019 - 01:59

Work and Travel ve Erasmus hemen hemen tüm öğrencilerin aklından geçiyor. Daha önce Erasmus'u tüm detaylarıyla anlatmıştık. Şimdi de Work and Travel hakkında merak edilen her şeyi açıklıyoruz.

Kaynak: https://summerworktravel.com

Erasmus ile ilgili yazımızı okumadıysanız;

Öncelikle Work and Travel nedir?

Öncelikle Work and Travel nedir?

Work and Travel, WAT ya da Work and Travel in USAAmerika Birleşik Devletleri'nin kültürler arasında yakınlaşma sağlamak ve sezonluk olarak artan düşük/orta vasıflı çalışan ihtiyacını karşılamaya yardımcı olmak amacıyla 1961'den bu yana ABD Dışişleri Bakanlığı'na (Department of State) bağlı 'Bureau of Educational and Cultural Affairs' aracılığıyla sürdürdüğü 'Değişim Ziyaretçisi' (Exchange Visitor) uygulamalarından Work/Travel programının, programı yürüten sponsor kuruluşlarca kullandıkları markaları, aynı zamanda programın bilinen adlarıdır.

Program, dâhil olan ülkelerdeki üniversite öğrencilerinin, yaz aylarında ABD'de geçici işlerde çalışarak yaşamlarını sürdürmelerine ve bu sürede ABD'yi gezip tanıyarak İngilizcelerini geliştirmelerine olanak sağlamaktadır. Türkiye de 90'ların başından bu yana bu programa dahildir. 

Work and Travel ne değildir?

Work and Travel Amerikalı işverenlerin, sponsor kuruluşlarının ve insanlarının kucaklarını açarak öğrencilerini bekledikleri bir program değildir. Bu şu anlama geliyor; bir yaz sezonu boyunca Amerika’nın kültürüne ve çalışma ortamına kendinizi adapte etmek durumundasınız. Kısa süreli bir periyotta Amerika’da kalacağınız için yerleşik, düzgün ve konforlu bir konaklama ortamı bulamayacağınız gibi sezonluk açıktan ötürü yurtdışından basit işler için herhangi bir vasfı olmayan öğrenci çalışanları kabul eden işverenlerin de direktiflerine ve verdikleri görevlere uymak zorunda kalacaksınız.

En önemlisi de Work and Travel herkesin katılabileceği bir program değildir. Work and Travel’a katılabilmeniz için belli başlı şartları sağlıyor olmanız gerekiyor.

Peki nedir bu şartlar;

  • Work and Travel programına üniversitelerin 4 yıllık veya 2 yıllık programlarında örgün bir eğitim görecek şekilde okuyanlar katılabilirler.

  • Açık öğretim fakültelerinde okuyanlardan sadece bölümü İngilizce Öğretmenliği olan öğrenciler bu programa katılabilirler.

  • Programa katılabilmeniz için taşımanız gereken niteliklerden biri de yaşınızın 18 ile 26 arasında olmasıdır.

  • İngilizce konuşma seviyenizin de en azından orta seviye (inter-mediate) olması Work and Travel programına katılabilmeniz için gerekli niteliklerden biridir.

Work and Travel Programına Kimler Katılamaz / Başvuramaz?

  • Programa katılmak istediği yıl okulunu dondurmuş olan öğrenciler Work and Travel‘a katılamazlar.

  • Work and Travel programı için vize görüşmelerinin yapıldığı yarı dönemde okullarında aktif olarak ders almayan öğrenciler Work and Travel başvuru şartlarını yerine getirmez ve katılamazlar.

  • Konsolosluk görevlisine göre değişiklik gösteren bir durum olsa da not ortalaması vasat olan öğrenciler programa katılabilir ancak vize alma şansları düşüktür diyebiliriz.

Work and Travel programına kayıt olmaya karar verdiniz o halde hızlı bir şekilde yapmanız gereken şey kampanyalı ve indirimli dönemleri kaçırmadan ve çok fazla kararsız kalmadan bir firmaya kayıt olmaktır.

Kafanızı en çok kurcalayan sorulardan bir tanesi de hangi Work and Travel şirketi ile programa katılabileceğinizdir. O halde şunlara dikkat edin:

  • Kayıt olmayı düşündüğünüz firma ne kadar tecrübeli diye araştırmalısınız. Daha öncesinden bu firma ile gitmiş olan öğrencilerden bilgi almanız da önemlidir. Eğer bir şikayet varsa nedenini öğrenmelisiniz. Bazı şikayetler ya da mağduriyet hikayeleri öğrenci kaynaklıdır. Bunu unutmayın.

  • Kayıt olmayı düşündüğünüz firmanın danışmanları program süresince Amerika’da mı yoksa değil mi diye sormalısınız. Olası bir problemde hızlıca çözüme ulaşabilmeniz için onlarla kolay iletişim sağlayabiliyor olmalısınız.

  • Görüştüğünüz firmanın danışmanları sorularınıza net ve tatmin edici cevaplar veriyor mu diye bakmalısınız. Work and Travel bir tatil programı değildir bu nedenle eksisiyle artısıyla program hakkında ne varsa her şeyin anlatılması gerekir. Programınızda kesinlikle bir sorunla karşılaşmayacağınıza garanti veren firmalardan uzak durunuz.

  • Program ücretini makul seviyenin altına indiren firmalara dikkat edin. Programın iyi yönetilebilmesi için arka planda ciddi masraflar yapılmaktadır. İş yerlerinin kontrolü, sponsor toplantıları, fuar harcamaları, danışmanların ABD’deki harcamaları ve en önemlisi nitelikli danışmanları barındırmak ciddi bir maliyet sebebidir bu nedenle eğer bir firma program maliyetinizi makul seviyelerin altına indiriyorsa bazı şeylerden taviz veriyor demektir.

Şirkete de karar verdikten sonra hangi aşamalarla karşılaşacaksınız;

  • Gerekli bilgilerin öğrenciden alınması ve her iki tarafça aracılık hizmet sözleşmesinin imzalanması

Şirket istediği belgeler hakkında sizi bilgilendirecektir. 

  • Gerekli evrakların öğrenci tarafından şirkete iletilmesi

 (Pasaport, İngilizce olarak hazırlanmış öğrenci belgesi, 5×5 ebatlarında arka fon beyaz olacak şekilde çekilmiş vesikalık fotoğraf vb.)

  • İş eşleştirmeleri

Öğrenci adına en stresli ama aynı zamanda bazen en basit aşama olan bu süreçte öğrencinin İngilizce seviyesi, okul kapanış ve açılış tarihleri ile profiline uyumlu iş eşleştirmeleri yapılır. 

  • DS-2019 formunun temini

DS-2019 formu bir öğrencinin katıldığı program için uygun bir katılımcı olduğunu kanıtlayan ve üzerinde her öğrenci için farklı bir SEVIS numarası bulunan değerli kağıtlar arasındadır. DS-2019 formu olmadan vize görüşmesine kabul edilmezsiniz. Bu form üzerinde ayrıca çalışacağınız iş yerinin adı, adresi ve hangi pozisyonda çalışacağınızı yazan bilgiler vardır. Üçüncü aşama olan iş eşleştirmeniz tamamlandığında sponsor firmanız eşleşmiş olduğunuz işi inceler ve onay verirse bu formu basar ve acentenize gönderir.

  • Vize aşaması

Dördüncü aşamayı da başarıyla geçtikten sonra en kritik ancak aslında en basit aşamaya gelmişsinizdir demektir. Vize süreci birçok öğrenci için oldukça stresli bir aşamadır. Her katılımcının ağzından “Acaba vize alabilecek miyim?” sorusu çıkar. Fakat eğer en azından orta seviye İngilizceniz varsa, iş konusunda bilgileriniz mevcutsa ve gerekli belgeleriniz eksiksiz bir biçimde tamamlanmışsa korkmanız gereken bir şey yoktur. Her ne kadar vize onayınız konsolosluk görevlisine bağlı olsa da Work and Travel programı için vize alma oranı 95%‘in üzerindedir.

Bu aşamaya ulaştıysanız vizenizi aldınız demektir; tebrik ederiz. Artık uçak biletinizi gidiş-dönüş haliyle alabilirsiniz. 

  • Oryantasyon

Bu aşama oldukça önemlidir. Amerika’ya vardığınızda sağlık sektöründeki prosedürlerden tutun, yasalar ve farklı kültürlerin ön tanıtımı ile Amerika’da program açısında sponsor firmanıza karşı olan sorumluluklarınız sizlere iletilir; bunların içinde kültür şoku gibi meşhur konu hakkında bilgilendirilmeniz sağlanır ve nasıl başa çıkacağınız yönünde tavsiyeler verilir.

Work and Travel’a erken kayıt olmak neden önemlidir?

Work and Travel programına başvuru kabulleri genellikle Ağustos ayı ile başlar ancak daha erken tarihlerde de başvurularınızı yapmanız için bir engel yoktur. Bu durum başvurusunu yaptığınız şirketin politikası ile alakalıdır. Work and Travel iş seçeneklerinden ve konaklama şartlarından en iyi biçimde yararlanmak istiyorsanız erken kayıt olmalısınız. Ağustos ayı ile başlayan kayıt sürecinde sizden önce kayıt olmuş öğrencilerin işlemleri çoktan başlamış olur. Belli aşamaları tamamlayan ve sizden önce kayıt olan katılımcılar yine sizden önce iş seçeneklerini görmüş olurlar. Bütün işlerin de belli bir kotası vardır. Bu nedenle sizden önce iş seçeneklerini görmüş olan katılımcılar doğal olarak popüleritesi yüksek ve imkanları daha iyi olan işlerin kontejanlarında yer alırlar.

Gelelim maliyete;

Work and Travel maliyeti içerisine giren masraflarınız program bedeli, vize masrafları ve uçak bileti gidiş dönüş ücretleridir. Bu masraflara giderken yanınıza alacağınız cep harçlığını da katmalısınız. 

Work and Travel fiyatlarını etkileyen 4 unsur vardır.  Bunlar: 

  • Kayıt olduğunuz tarih aralığı

  • Kayıt olduğunuz Work and Travel şirketi

  • Programa uygunluk profiliniz (İngilizce seviyeniz, okul kapanış açılış tarihleri vs.)

  • Kayıt olurkenki kişi sayınız (grup kayıtlar)

Peki Work and Travel programının aşağı yukarı fiyatları ve programa katılırken cebinizden çıkacak ücretler nelerdir;

  • Şirkete ödenecek program ücreti: 1900-2200 USD aralığı

  • Vize Harcı: 160 USD (sabit ücrettir)

  • SEVIS Harcı: 35 USD (sabit ücrettir)

  • Uçak Bileti: 600 USD – 900 USD aralığı (değişken ücrettir)

  • Cep Harçlığı: 800 USD (önerilen miktardır)

(Bu fiyatlar 2018 yılının verileridir.)

En merak edilen konu konaklama.

Büyük çoğunlukla WAT konaklamasını işveren sağlar. Konaklama ücretini sizin maaşınızdan belirli periyotlarda keserler. Konaklama depozitosunu bazı işlerde Amerika’ya ulaşmadan evvel, bazı işlerde ise ilk gittiğinizde ödersiniz. Depozitoları evden çıkarken geri alabilirsiniz ancak evinizi aldığınız şekilde hasarsız ve temiz bırakmak zorundasınız. İşverenler konaklamaları işyerine yakın yerlerden ayarlarlar. Genelde işyerleri yürüme mesafesinde olur. Daha uzak olduğu durumlarda ya toplu taşıma imkanı olur ya da servis sağlanır. WAT konaklamalarında haftalık ücretler ise bölgeden bölgeye değişmektedir. Bazı durumlarda kalacak yeri kendiniz ayarlamanız gerekebilir. Bunun için bazı internet sitelerinden kalacak ev arayabilir ya da çalıştığınız yere yakın öğrenci yurtlarına başvurabilirsiniz. Yaz döneminde yurtlar boşalacağından bazı yurtlar sizi kabul edebilir.

Work and Travel programında İngilizce'mi geliştirmek için ne yapmalıyım?

Öncelikle İngilizce'nizi geliştirmeniz için , sürekli İngilizce konuşmalısınız. Yani 3-4 Türk bir araya gelerek tüm vaktinizi harcıyorsanız , İngilizce gelişimi konusunda çok da fazla beklentiye girmemelisiniz. Work and Travel programının İngilizce'nize gerçekten etkisi olsun istiyorsanız, yabancı arkadaşlıklar kurmaya özen gösterin. Zamanınızı yabancılarla geçirmeye çalışın. Arkadaşlık kurmak için çekinmenize hiç gerek yok. Çünkü çevrenizde ya sizin gibi oraya Work and Travel programı ile gelmiş yabancı öğrenciler olacak ya da Amerikalılar olacak.

Sorunsuz bir Work and Travel için;

  • Work and Travel firmanızı dikkatle seçin.

  • İş seçiminize özen gösterin.

  • Uçak biletinizi ekonomik alın.

  • Kültür şokuna hazırlıklı olun.

  • ABD yasalarına uyun.

  • Harcamalarınıza dikkat edin!

Work and Travel sürecinde istediğim gibi gezebilir miyim?

Tüm Work and Travel öğrencilerinin programdan en büyük beklentisi olabildiğince çok yer görmektir. Doğru bir gezi planı yapmamalarından dolayı bazı Work and Travel USA  katılımcıları travel dönemi sonrası hayal kırıklığı yaşamaktadır. Bazıları ise hayatlarının en güzel tatillerini yapmaktadır. Bunlardan hangisini yaşayacakları öğrencilere bağlıdır. Doğru bir plan yaparak, doğru kişilerle seyahat etmek, bu seyahatinizin daha güzel geçmesine yardımcı olacaktır.

Peki doğru seyahat planı nasıl yapılır;

  • Gezi için en önemli noktalardan biri 'iş'tir. Seçeceğiniz işte biriktirebileceğiniz para miktarı sizin ne kadar ve nasıl gezeceğinizi belirleyen ana unsurlardandır. Dolayısıyla işlerin her yönünü detaylıca inceleyip, maddi olarak da tatmin edeceğine inandığınız işi seçmelisiniz. Ayrıca seçeceğiniz işin lokasyonu da önemlidir. Nereleri gezmek istiyorsanız oraya yakın bir yerde çalışmanız iyi olacaktır. Örneğin kuzeydoğu sahilini gezmek isteyen birisi, New York  City – Washington Dc arasında bir bölgede çalışırsa, çalışma döneminde bile kolayca buraları gezebilir. Mesafeler birbirine çok yakın olduğu için çalışırken 4-5 önemli şehri gezebilirsiniz. İlla çalışırken gezmeniz gerekmez, iş bittikten sonra da gezeceğiniz yerlere yakın çalışıyorsanız masraflarınız daha az olacak ve daha çok zaman ayırabileceksiniz.

  • İkinci bir nokta ise beraber gezeceğiniz kişileri doğru saptamaktır. Yalnızca yanımda biri olsun diye herkesle seyahat edilmez. Hem kafa yapınız uymalı, hem de gezeceğiniz yerler konusunda tartışma olmayacağı kişiler olmalıdır. Bu şekilde arkadaşlar bularak gezi planları yapabilirsiniz. Olabildiğince fazla kişi bulursanız sizin için daha iyi olacaktır.

  • Seyahat edecek arkadaşlar bulduktan sonra nereleri gezmek istediğinizin listesini çıkartın. Bu yerlerin listesini haritaya yerleştirin ve buraları nasıl gezeceğinize karar verin. Otobüs turları ile mi yoksa kendi aracınızla mı gezeceksiniz bunun kararını verin. Eğer en az 3-4 kişi varsa kendi aracınızla gezmeniz çok daha güzel olacaktır. Kendi aracınızla seyahat edecekseniz hangi şehirleri sırasıyla gezeceğinizi ve hangi şehirde kaç gece kalacağınızı belirleyin. Otobüs turu ayarlayacaksanız turları inceleyerek zaman geçirmeden satın almalısınız.

  • Gezi için ana planınızı yaptıktan sonra önce yapmanız gereken aracınızı ayarlamaktır. Eğer aracınız yoksa araç kiralamak için araştırmaya başlayın. Aracınızı internet sitelerinden bulabilirsiniz. Kişi sayısı ve bagaj sayısına uygun bir araç kiralamak için rezervasyonunuzu online olarak yapın. 

  • Araç kiralama işini hallettikten sonra yapmanız gereken şey, her şehir için otel bakmaktır. Bazı kişilerin tasarruf yapmak için arabada yatmak gibi planları olabilir ancak bunun çok da iyi bir fikir olmadığını belirtelim. Sizler yine de otel ayarlamak için araştırmalarınızı yapın. Birçok sitede araştırmanızı yapın. Odalarda kaç yatak olduğu ve max. kişi sayısını öğrenin. Bazı odalarda 2 kişi kalabilirken bazı odalarda 2 tane çift kişilik yatakta yatılmak üzere 4 kişi kalabilmektedir. Dolayısıyla nasıl kalacağınıza karar verip bu doğrultuda araştırmalarınızı yapın. Otel ayarlarken otopark hizmeti olup olmadığını ya da varsa ücretli mi değil mi diye bakmalısınız. Otel fiyatına bunları da dahil ederek hesaplamalısınız. Hatta bazı otellerde ekstra ücret alınabilmektedir. Mesela Las Vegas’daki otellerde Resort Fee adı altında gecelik ücret alınmaktadır. Bunlar rezervasyon sayfasında küçük şekilde gösterilir. Bunlara da dikkat etmeniz yararınıza olacaktır

Son olarak ABD ile yaşanmış vize krizi Work and Travel’ı etkiler mi?

ABD ile yaşanmış olan vize krizi Work and Travel öğrencilerini etkilememiştir.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Kocaeli Üniversitesi, Sahne Sanatları Bölümü, Dramatik Yazarlık Ana Sanat Dalı’ndan mezun oldum. Yazma uğraşının her alanında kendimi geliştirmeye çalışırken, değişen dünya ile birlikte yazdıklarımla internet ortamında da yerimi aldım. 2017 yılında Onedio ailesine dahil oldum ve o günden beri çeşitli kategorilerimizde içerik ürettim. Son yıllarda ise sosyal medyada viral olmuş pek çok türde videoyu sizlerle buluşturuyorum.
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
86
19
7
5
4
2
2
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
SedefSay

Bir danışman olarak bazı eklemeler yapmak isterim.Program ücreti $1.800-$2.600 arasındadır.Yetkili şirketleri Amerika Konsolosluğunun sitesinde bulabilirsini... Devamını Gör

Mangan Sırıtan

2 kez yapmış birisi olarak konuşuyorum. en önemli faktör yapacağınız iş ve yaşadığınız şehir. sıkıcı bir yerde köle gibi çalışmak bir süre sonra işkenceye dö... Devamını Gör