Yabancıların Türkiye ile İlgili Sorduğu En Saçma 13 Soru
Yıllardır ülkemize gelen turistlerden, ya da ziyaret ettiğimiz ülkelerin yerlilerinden gelen Türkiye odaklı sayısız soru ile karşılaşıyoruz. Gelen soruların çoğunun yanlış bilinen bilgiler ve daha çok ön yargılar olduğunu fark ettik. Biz de bu ön yargıları kırmaya çalışıyoruz. İşte yabancı bir ülkeye gittiğinizde ya da yabancı bir turistle karşılaştığınızda, karşınıza çıkması muhtemel veya vazgeçip “he” dedirten, ya da ısrarla doğrusunu anlatmaya çalıştığımız ön yargılardan bazıları:
1. Siz Arapça konuşuyorsunuz değil mi?
2. Hepiniz oryantal mı oynuyorsunuz?
Büyük ihtimal bu ön yargı Eurovision’dan kaynaklanmakta. “Düm tek tek”lerin, “Rimi rimi ley”lerin bini bir para olunca, doğal sonuç bu oluyor haliyle. Bu arada bunu yazarken “Ya elil yelil” geldi aklıma, içim kıpırdadı. Adamlar biliyor bizi:)
3. Siz herhalde hindiyi çok seviyorsunuz ehi ehi
Soğuk esprileri seven canım dünya insanlarının Türkiye hakkındaki en güçlü silahı bu. Dil gazabına uğrayan sadece biz değiliz, biz de bu hayvancağıza hindi diyoruz (Hindistan). Portugay’daki adı ise başka bir ülke ismi olan “Peru”. Arapça’da “Etiyopya kuşu” Yunancada ise “Fransız kızı”ymış. İlginç değil mi? Bizce de. Hikayesi de şu efendim: Türkiye’de yetişen lezzetli bir kuş var, çulluk. Vakti zamanında İngilizler bu hayvanı memleketlerine ithal ediyor ve adını “turkey bird”, kısaca “turkey” koyuyor. Sonra aynı İngilizler Amerika kıtasını ziyaret ettiklerinde çulluka benzeyen hindiyi keşfediyorlar ve ona da turkey ismini veriyor. Ve bundan sonra tüm ihracatlarda bu kuşcağıza turkey deniyor. Yani tüm suç İngilizlerin diyebiliriz:)
4. Sizin başkent İstanbul değil mi?
Angara yahu işte: Söylerken böyle kırılıp dökülmeye de gerek yok, bildiğin düpedüz Angara işte!..
5. Siz Türkler neden hep bıyıklısınız?
Bıyık Türk’ün şanındandır. Türkiye’de neden bu kadar hipster var sanıyorsunuz?
6. Çölde yaşayıp develere mi biniyorsunuz?
Orta Doğu ülkelerine lokasyon olarak yakın olmamızın bir getirisi daha. Ülkede çöllerden, develerden geçilmiyor zannediliyor. Zannedenlere birkaç yeşil Bursa fotoğrafı gönderin, bu konuyu burada kapatalım:)
7. Siz hala padişahlıkla yönetiliyorsunuz değil mi?
623 yıllık Osmanlı mirasına sahip ol, onca kültürel-sosyal-ekonomik çeşitlilik arasında soru olarak bu karşına gelsin. Olsun, onlar sorsun, biz açıklarız…
8. İstanbul’da Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçiş yaparken, her defasında pasaport göstermek zor olmuyor mu?
Aslında bunu sormaları bizim için ilginç olsa da diğer dünya ülkelerinin vatandaşları için çok mantıklı. Çünkü dünyada İstanbul dışında 2 farklı kıtaya yayılmış bir şehir bulunmamakta. Bu da haliyle yabancılara çok garip gelmekte.
9. Madem Türksün neden kafanda fesin yok?
Yine yanlış gösterilen Türk imajından kaynaklı bir sorudur “Neden fes takmıyorsun?” Bu soruyla karşılaşıldığında pek ciddiye alınmamalı. “Evde unuttum ondan giymiyorum.” “Kuru temizlemecide.” “Giydiğim tişört ve pantolona uygun fesim yok”. “Adidas’ın Türkiye’ye özel ürettiği feslerin yeni modelini bekliyorum.” gibi gibi denecek çok şey var.
10. Sizin saçlar neden öyle yağlı yağlı?
Sonunda haklı bir soruyla karşı karşıyayız. Türkiye’ye gelip de bol jöleli saç modellerini ve nam-ı değer apaçi modasını görünce, haliyle soruyorlar bu soruyu. Hiç, “ama herkes öyle değil” diye düzeltmeye gerek yok. Bu da bizim farkımız olsun. Gurur duymalı, göğüs kabartmalıyız:)
11. Sarışın bir Türk’e: Sen cidden Türk müsün?
Türklerin hep esmer olduğuna dair bir genel kanı vardır. Onlara göre sarışın olamayız nedense. Esmer olanlar da üzülmesin, küçükken sarışınmışım ben diye konuyu toparlayabilirler.
12. “Why do Turkish People Add Me on Facebook”
Denilebilecek tek şey arkadaş canlısı insanlarız. Ve seviyoruz eklemeyi etmeyi. Hele bi’ kabul et de sonrasını deneyimle bir de. Yorumlar, beğenmeler, dm’den yürümeler…
13. Ve tabii ki: Siz Türkiye’de 4 kadınla evlenebiliyormuşsunuz. Doğru mu?
Belki de duyduğunuzda sizi en çok sinirlendiren soru budur. Eğer arkadaş ortamında maruz kalınmışsa bu soruya ve bu yüzden kendinizi 1-0 yenik düştüğünüzü hissediyorsanız, hiç sıkıntı değil. Türkiye’nin kadın haklarını Avrupa’da ilk tanıyan ülke olduğunu söyleyerek kontra bir gol atıp maçı kazanabilirsiniz.
Son olarak, bu sorulara verilebilecek en iyi cevap, Candan Erçetin’den geliyor:
“NE YAPAYIM, BEN BÖYLEYİM!..”