onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yakın Gelecekte Kullanmayı Bırakacağımız 9 Şey

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Yakın Gelecekte Kullanmayı Bırakacağımız 9 Şey

Normal is Good
25.02.2015 - 14:33 Son Güncelleme: 25.02.2015 - 19:13

Yakın Gelecekte Kullanmayı Bırakacağımız 9 Şey

Çok da uzak olmayan bir gelecekte (5 – 10 yıl kadar), şu anda kullandığımız veya hizmet aldığımız şeyleri görmüyor olacağız. Genç Girişimciler Konseyi’nin öngörülerini bir araya getirdik. Bazılarını zaten tahmin ediyorsunuz. Ancak bazıları sizi gerçekten şaşırtabilir.

1. Kredi Kartları

Bir zamanların meşhur teknolojileri olan VCD, müzik CD’si gibi sürekli cüzdanımıza taşıdığımız üzerinde çok sayıda rakamlar olan plastik kartlar yani kredi kartları da yok olacak. Özellikle mobil ödeme, elektronik ödeme, e-cüzdan gibi uygulamalar sayesinde kredi kartı kullanımı gitgide azalacak (bkz. Online Cüzdan Sistemleri) Hala internetten bir şey satın alırken 16 haneli kredi kartı numarası girilmesi ve sonrasında yapılan bir dizi güvenlik kontrolü, teknolojik ilerlemelerimize bakıldığında oldukça geri kalmış durumda. Akıllı telefonlar kredi kartlarımızın yerini almaya aday görünüyor.

2. Posta Servisi

Posta idareleri artık sadece firmaların broşür ve reklam materyallerini veya faturaları taşıyan bir servis haline geldi. Bugün posta dendiğinde çoğu kişinin aklına artık e-posta geliyor. Kimsenin başka birine mektup yazdığı yok. Evimize gelenler ya fatura ya da reklam. Üstelik artık faturalar da dijital ortamlardan alınabiliyor. Geriye kalan firma reklamlarının ise geri dönüşünün çok düşük olduğu biliniyor. Posta servisleri yakın gelecekte yok olabilir. Yine de fiziksel olarak taşınması gereken bir kağıt olursa, bu işi çok sayıdaki özel kargo şirketleri üstlenecektir. Ayrıca sektördeki güçlü rekabet, bu taşıma ve teslimat işleminin çok daha hızlı gerçekleşeceğini gösteriyor.

3. Sabit Telefonlar

Mobil tarifelerin, data hatlarının ucuzlaması ve akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla birlikte sabit telefonlar için çanlar çalmaya başladı. Artık cep telefonu taşımayan bir kişi bulmak gerçekten çok zor. Bir çok bireysel kullanıcı artık ev telefonu kullanmıyor. Hayat gitgide daha mobilize olduğundan, şirketler çalışanlarına artık mobil hat sağlıyorlar. Ofislerde kullanılan sabit telefonların, cep telefonlarına dönüşmemesi için hiç bir sebep yok.

4. Kağıt Endüstrisi

Bu tahmin etmesi en kolaylardan biri olsa gerek. Artık kağıt ihtiyacımız ve tüketimimiz her yıl daha da azalıyor. Elbette hiç bir zaman tamamen yok olmayacak ama dijital ortamlara geçişler arttıkça, ihtiyaç daha da azalacak.

5. Taksi Durakları

Merkezi taksi durakları yakın gelecekte tarih olabilir. Özellikle Uber, Lyft gibi dünya genelinde popüler olan uygulamalar ve kendi kendine gidebilen araba teknolojisindeki (bkz. Google İlk Şoförsüz Araba Protitipini Görücüye Çıkardı) gelişmelerin hız kazanması, taksi duraklarının yakın gelecekte işlevini yitireceğinin göstergesi olabilir. Uber özellikle son yıllarda bir çok ülkede hizmet vermeye başlamasıyla, müşteri potansiyelini dramatik bir şekilde arttırdı. Şoförsüz araba projelerinin en yaygın kullanım alanı ise şimdiden taksi olacak gibi görünüyor. Bir çok teknoloji firması bu konuda AR-GE yatırımlarını sürdüyor (bkz. Google Şoförsüz Araba Projesi). Protitip’lerini ve testleriyle ilgili haberleri sıkça görmeye başladığımız kendi kendine gidebilen araçlar öyle görünüyor ki çok yakın zamanda sokaklara çıkacak.

6. Sinema Salonları

Sinemada bir filmi izlemenin bedelinin karşılığını vermediği düşünülmeye başlandı. Filmlerin gişe rakamlarının gitgide düşmesi bunun bir göstergesi. Sinemada film izlemenin en büyük motivasyonu hiç kuşkusuz büyük ekran ve iyi ses sistemi. Ancak artık hemen her evde bulunana HD televizyonlar ve küçük bir yatırımla kurulabilecek iyi bir ses sistemi ile aynı deneyim evde de yaşanabiliyor. Yapılacak yatırımın miktarı arttırıldığında sinemadan daha iyi bir deneyim yaşamak bile mümkün. Daha çok filmin online olarak izlenebilmesi veya download edilebilmesi ile sinema salonları tarih olacak gibi görünüyor.

7. Veri Depolama Cihazları

CD’ler, DVD’ler, Blu-ray Diskler, harici bellekler ve hafıza kartları özellikle cloud depolama alanlarının yaygın kullanımıyla yok olacaklar. Fiziksel olan tüm veri depolama cihazları bundan etkilenecek. Dijital çağda, kaydedilen bir veriye istenilen yerden ulaşılabilmesi bir ihtiyaç haline geldi. Bulut çözümleri şu anda alternatifsiz görünüyor. Yakın gelecekte tüm verilerimizi internette bir yerlerde depolayacağız.

8. Kablolu Yayınlar – Kablolu Televizyon

İnternet video tüketim alışkanlığımızı değiştirdi. Milyonlarca insan internet hızlarının artmasıyla, bugün Netflix gibi servislere abone olmuş durumda ve internet üzerinden içerikleri takip ediyor. Kablolu yayınlara para ödemek eskisi kadar cazip değil. Üstelik internet üzerinden televizyon izlemenin bir çok avantajı var. Eski bir programı istediğiniz zaman izleyebilir veya kaydedebilirsiniz. Televizyon kanallarının tüm içerikleri internet üzerinden izlenebilir hale geldiğinde, kablolu tv yayına güle güle diyeceğimiz aşikar.

9. Cüzdan

Mobil ödeme sistemlerinin etkileyeceği bir diğer eşya ise cüzdanlarımız olacak. Google Wallet, ApplePay gibi uygulamaların yaygınlaşmasıyla cüzdan taşımamıza gerek kalmayacak. Kimliklerimizi de mobil cihazımıza aktardığımızda ise ihtiyaç tamamen ortadan kalkacak. (bkz. Online Cüzdan Sistemleri)

Kaynak: http://www.normalisgood.net/yakin-gel...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Normal is Good Gösterişsiz mütevazı blog. Normal olan iyidir. www.normalisgood.net
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın