Yapılan Yeni Araştırmalara Göre Burun Deliğinizin Büyüklüğünün Aldığınız Kokuya Etkisi Olabilir!
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yapılan Yeni Araştırmalara Göre Burun Deliğinizin Büyüklüğünün Aldığınız Kokuya Etkisi Olabilir!
Burnumuz en önemli duygu organlarımızdan birisi. Fakat, burun deliklerinizin de önemli olduğunu biliyor muydunuz? Yeni bir araştırmaya göre burun delikleriniz aldığınız kokuyu etkiliyormuş. Detaylar için buyurun👇
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yeni bir araştırma, kokuları algılama şeklimizin hangi burun deliğimizin daha büyük koku aldığına bağlı olarak değişebileceğini ortaya koydu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Araştırmanın yazarları, bir dizi farklı kokuyu koklayan 10 kişinin beyin aktivitesini gözlemlerken, her bir burun kanalının bağımsız olarak tepki verdiğini keşfetti; bu da iki burun deliğinin belirli bir kokuya tepki verme biçiminde ince bir fark olabileceği anlamına geliyor.
Önceki araştırmalar, kemirgenlerin iki burun deliklerindeki koku konsantrasyonlarındaki farklılıkları algılayarak bir kokunun kaynağına doğru nasıl yöneldiklerini göstermiştir.
Ancak şimdiye kadar insan burun deliklerinin kokuları tek bir uyaran olarak mı yoksa iki ayrı sinyal olarak mı kodladığı belirsizdi.
Araştırmanın yazarları, nöbetlerinin nöral kökenlerini tespit etmek amacıyla intrakraniyal derinlik elektrotları takılmış olan 10 epilepsi hastasını çalışmaya dahil etti.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu cihazları farklı bir amaç için ödünç alan araştırmacılar, bir koku testine katıldıkları sırada katılımcıların koku korteksindeki aktiviteyi kaydettiler.
Deney sırasında, koklayıcılara her bir burun deliğine tüpler aracılığıyla verilen muz, kahve ve okaliptüs aromaları sunuldu.
Bu kokular sol, sağ ya da her iki burun deliğine enjekte edilirken beyin aktivitesi ölçüldü ve kokuların yoğunluğunun tüm denemelerde sabit kalmasını sağlamak için bir fotoiyonizasyon detektörü kullanıldı.
İlginç bir şekilde, her iki burun deliğinden aynı anda koklanan kokular beyinde iki farklı temsili tetikledi; sağ burun deliği sağ yarımküredeki koku korteksine sinyaller gönderirken, sol burun deliği sol yarımküreyi harekete geçirdi.
Bu iki sinyal tamamen aynı değildi, bu da her burun deliğinin benzersiz bir deneyimi tetiklediğini düşündürüyordu.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Benzer şekilde, aynı koku her bir burun deliğine ayrı ayrı sunulduğunda, üretilen aktivite modelleri benzerdi ancak eşit değildi.
Çalışmanın yazarları, "İki burun deliğinden gelen koku bilgisinin birincil koku korteksinde zamansal olarak ayrıldığını gösteriyoruz" diye yazıyor.
Olayların sırasını inceleyen araştırmacılar, belirli bir burun deliğine sunulan kokunun ilgili beyin yarım küresinde nasıl bir tepki oluşturduğunu ve karşıt yarım kürenin ancak yaklaşık yarım saniye sonra aktive olduğunu açıklıyorlar.
Araştırmacılara göre, bu yerleşik koku hilesi, insanların da kemirgenler gibi bir kokunun kaynağını tespit etmesine yardımcı olabilir.
Current Biology dergisinde yayınlanan bu araştırma hakkında siz ne düşünüyorsunuz?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın