Rus ekonomisini etkileyecek bir diğer konu da, doğrudan yabancı yatırımların azalması.
Rusya Merkez Bankası'nın internet sitesinde yer alan verilere göre Rusya son 15 yılda 554 milyar dolarlık yatırım çekti.
Yatırımların miktarı, Rusya'nın Batı'yla ilişkisine göre yıllar içinde değişim gösterdi. Örneğin 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhakının ardından 2015 yılı, Rusya'nın en az yatırım çektiği yıllardan oldu.
Bunun 50 milyar doları İngiltere, 60 milyar doları Hollanda, 24 milyar doları Almanya ve 20 milyar doları da Fransa'dan geldi.
Bu ülkeler bugün Rusya'ya yönelik yaptırımlarda başı çekiyor.
Rusya'da son 11 yılda yabancıların en fazla yatırım yaptığı sektörler 93 milyar dolarla madencilik ve petrol üretimi oldu.
Brüksel merkezli düşünce kuruluşundan araştırmacılar Niclas Poitiers ve Marta Dominguez-Jimenez'e göre, ekonomisini doğal gaz ve petrole bağımlı olmaktan çıkarmak isteyen Rusya için doğrudan yabancı yatırımların önemi büyük.
ABD merkezli düşünce kuruluşu Atlantic Council'a göre, sadece 2014'teki Kırım'ın ilhakı sonrasında getirilen yaptırımlar, Rusya'nın ekonomik büyümesini yıllık yüzde 2,5-3 oranında azalttı.
Bu nedenle 2014 sonrası küresel ekonomi yılda ortalama yüzde 2,3 büyürken Rusya yılda yüzde 0,3 büyüyebildi.
Bu nedenle Ukrayna'nın işgaliyle birlikte getirilen yeni ve çok daha kapsamlı yaptırımların, Rus ekonomisini daha da aşağı çekmesi bekleniyor.
Yorum Yazın
Bakmayın siz topu attı atacak Rusya
Aralarında çip en önemlisi maalesef bizim devletimiz de zamanında bu teknolojiye yatırım yapmak yerine betona yatırım yaptı. Bir an önce ülkede çip yatırımla... Devamını Gör
chipde bagimsizlik ne yazikki oyle kolay is degil. hic kimse icin kolay degil. dusunuyorum su an ambargoya ugrasa kisa vadede chip krizine girmeyecek hic bir... Devamını Gör
rusya elindeki kaynak ve eğitimli nüfusu ile uzun süre dayanır çinin desteğinide unutmamak gerek