Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yaşamın Sırrını Taşıyan Göktaşı

Yaşamın Sırrını Taşıyan Göktaşı

Batuhan
02.07.2014 - 13:04
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yaşamın Sırrını Taşıyan Göktaşı

Bilim insanları, 470 milyon yıl önce Dünya'da yaşam türlerinin artmasını sağlayan asteroit çarpışmasının izlerini bulduklarını açıkladı. Keşfedilen yeni meteorit sınıfı, Dünya'da yaşamın oluşumu hakkında yeni bilgiler sunabilir.

İsveçli bilim insanları, başkent Stockholm'un güneyinde kalan bir kireçtaşı ocağında yeni bir sınıfa özgü meteorit parçaları bulunduğunu açıkladı. Earth and Planetary Science Letters dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, parçalar en az 470 milyon yıl önce çarpışarak Dünya'yı meteorit yağmuruna tutan iki asteroitten bir tanesine ait.

Bilim insanlarının geride kalan 20 yıl içinde keşfettiği 101 meteorit, 470 milyon yıl önce yaşanan bir çarpışmada Dünya'ya yağan 'L-chondrtie' sınıfına aitti. Söz konusu çarpışmanın, küçük bir asteroidin, daha büyük olan bir asteroide çarpmasıyla oluştuğu düşünülüyor. Büyük asteroide ait L-chondrite sınıfı meteoritlere rağmen küçük asteroidin izleri bulunamamıştı.

Keşfedilen yeni meteoritlerin, büyük asteroidin parçalanmasına neden olan ve bugüne kadar izine ulaşılamayan küçük asteroide ait olduğuna inanıyor. Yeni meteoritlerin kromit taneciklerindeki elementler belirgin farklılık gösterdiği gibi küçük gök taşlarının yapısı da bugüne kadar incelenen 49 binden fazla meteoritten ayrı düşüyor. Taşların yaşıysa 495 ile 471 milyon yıl öncesine denk gelen Ordovisyen dönemine işaret ediyor.

Bilim insanları, Ordovisyen döneminde Dünya’ya düşen meteorit miktarının modern günümüze kıyasla 100 kat fazla olduğunu düşünüyor. Ancak söz konusu döneme ait sadece 12 çarpışma krateri bulunabildi.

Tonlarca taş asitte çözülecek

Araştırmanın başında yer alan Lund Üniversitesi’nden Birger Schmitz, 'Güneş Sistemi hakkında sandığımız kadar bilgiye sahip olmayabiliriz... Dünya'ya düşen meteoritler atmosfer dışında ne olup bittiğini tamamen ortaya koymuyor olabilir' yorumunda bulundu.

Schmitz ve meslektaşları, taş ocaklarından elde edecekleri tonlarca taşı asitte çözerek daha fazla meteorit bulmayı planlıyor. Böylece, Dünya’ya 2.5 milyar yıldır yağan meteoritlerin analizini yapmayı ve asteroid kuşağı ile Güneş Sistemi’nin diğer bölgelerine ait geçmişi anlamayı umuyorlar.

Araştırmada yer almayan Durham Üniversitesi'nden Jeolog David Harper, New Scientist sitesine yaptığı yorumda, 'L-chondrite meteoritlerinin Dünya'ya saçılmasına sebep olan göktaşının sonunda keşfedilmiş olabileceğini' belirtti.

Arizona Üniversitesi'nden meteor uzmanı Timothy Swindle ise Livescience'a yaptığı açıklamada, 'bileşimindeki farklılıklara rağmen keşfedilen meteoritlerin yeni bir sınıfa özgü olup olmadığının doğrulanması gerektiğini' ifade etti. Swindle, 'Muhtemelen yeni bir sınıf meteorit keşfedilmiş olsa da yeni analizler yapılması gerekiyor' dedi.

Kaynak: Al Jazeera

Kaynak: http://aljazeera.com.tr/haber/yasamin...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam