Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yeni Meclis Başkanı İsmail Kahraman
Meclis Başkanı seçimi için Geçici Başkan Deniz Baykal başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulu'nda, ilk iki turda adaylar yeterli çoğunluğa ulaşamadı, üçüncü tur oylamaya geçildi. AK Parti'nin seçilmesine kesin gözüyle bakılan adayı İsmail Kahraman, üçüncü turda 316 oy ile salt çoğunluğa ulaşarak yeni Meclis Başkanı oldu.
17 Kasım Salı günü 1 Kasım'da seçilen milletvekilleri yemin etmişti. CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, 'en yaşlı üye' sıfatıyla Geçici Meclis Başkanı olmuştu.
AK Parti, CHP, MHP ve HDP, Meclis Başkanı için adaylarını açıklamıştı. Meclis, Pazar günü Başkan seçimi için 15:00'te toplandı. Üçüncü tur oylamada 316 oy alan İsmail Kahraman, yeni Meclis Başkanı seçildi.
İlk tur oylama sonucu:
İsmail Kahraman: 316
Gülsün Bilgehan: 127
Yusuf Halaçoğlu: 41
Dengir Mir Mehmet Fırat: 41
İkinci tur oylama sonucu:
İsmail Kahraman: 318
Gülsün Bilgehan: 126
Yusuf Halaçoğlu: 39
Dengir Mir Mehmet Fırat: 40
Üçüncü tur oylama sonucu:
İsmail Kahraman: 316
Gülsün Bilgehan: 125
Yusuf Halaçoğlu: 40
Dengir Mir Mehmet Fırat: 41
Gizli oyla yapıldı
Meclis Başkanı seçimi gizli oyla yapıldı. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) arandı.
Teşekkür konuşması
Yeni Meclis Başkanı İsmail Kahraman, sonucun açıklanmasının ardından kısa bir teşekkür konuşması için söz istedi. Göreve seçildiği için teşekkür eden ve bu görevi yürütmüş seleflerini anan Kahraman, yeni dönemde tarafsız bir şekilde bu önemli görevi yürüteceğini vurguladı.
CHP'li Altay'dan 'Atatürk' tepkisi
Meclis Başkanı seçilen İsmail Kahraman'ın teşekkür konuşmasının ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, Kahraman'ın konuşmasında TBMM'nin kurucusu Atatürk'ü anmamasına üzüldüğünü belirterek 'Sayın başkanı kutluyorum, tebrik ediyorum. Ancak TBMM Başkanının yaptığı teşekkür konuşmasında bu Meclis'in kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü anmamasına üzüldüm' dedi.
Kahraman ise Altay'ın sözlerine 'Bütün hizmet verenleri rahmetle andım. Salı günkü kurulda geniş şekilde konuşacağım' diyerek karşılık verdi.
TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, 24 Kasım Salı günü saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.
Nusaybin gerginliği
Meclis oturumunda HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Mardin, Cizre ve Yüksekova'da uygulanan sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili görüşlerini dile getirdi. HDP Mardin milletvekillerinin şu an açlık grevinde olduğunu söyleyen Baluken, uygulamaların 'darbe uygulaması olduğunu' savundu.
Baluken'in bu uygulamaların Meclis gündemine alınmasını istemesi üzerine Deniz Baykal, bu konuların önemli olduğunu belirterek, önümüzdeki günlerde konunun ele alınabileceğini ifade etti.
Davutoğlu alkışladı
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve AK Parti milletvekilleri Baykal'ın bu sözlerini alkışlarken HDP'lilerden tepki geldi. Baykal bunun üzerine, 'İç tüzüğü uygulayan bir başkan olduğum için mi beni eleştiriyorsunuz?' diye sordu.
HDP'li milletvekilleri Meclis Genel Kurulu'nda Doğu ve Güneydoğu'da çekilen bazı fotoğrafları havaya kaldırarak gösterdi. Baluken'in katliam yapıldığını söylemesi üzerine AK Partili milletvekilleri alkışla tepki gösterdi.
AK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, Baluken'in bir parlamenter olarak konuştuğunu belirterek, kamu güvenliğini sağlayan güvenlik güçlerine yönelik böyle bir ifade kullanamayacağını savundu.
Yaşanan tartışmaların ardından yemin etmeyen milletvekilleri kürsüye çağrılarak yemin etmeleri istendi. Yemin tartışmalarında öne çıkan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana kürsüye çıkmadı. Daha sonra tezkereler okundu.
Meclis mührünü Baykal’dan devraldı
TBMM Geçici Başkanı Deniz Baykal, görevi TBMM Başkanı seçilen AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman'a devretti.
Baykal, makamda gerçekleşen törende yaptığı konuşmada, Kahraman'ı kutlayarak, başkanlık döneminin millete ve memlekete hayırlı olmasını diledi.
TBMM'nin kendisini oluşturma doğrultusunda en önemli adımı attığını belirten Baykal, divanın ve komisyonların oluşturulmasının ardından TBMM'nin her türlü görevi, sorumluluğu en etkili şekilde yapacak noktaya geleceğini kaydetti.
Meclis'in geçici başkanı olarak, Meclis'in daha az geçici olacağı anlaşılan yeni başkanına görevi devrettiğini belirten Baykal, 'Bu işler böyle. Bir süre önce ben oradaydım, sonra buraya geldik. Burada oturma durumu da var İsmail Bey' şeklinde espri yaptı.
'Değişmeyecek olan şey ülkemiz'
TBMM Başkanı Kahraman da büyük devletlerin mesele ve dertlerinin de büyük olacağını kaydetti.
Türkiye'nin, çok eski bir maziye sahip, misyonu büyük bir cihan devleti olduğunu belirten Kahraman, 'Ülkemizin esenliğe kavuşması için elimizden gelen gayreti göstereceğiz' dedi.
Daha sonra Baykal, TBMM Mührünü Kahraman'a verdi. Baykal ve Kahraman birbirine çiçek takdim etti.
İsmail Kahraman kimdir?
İsmail Kahraman, geçmişte Talebe Cemiyeti Başkanlığı, Milli Türk Talebe Birliği Genel Başkanlığı, Birlik Vakfı, Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı (TGTV) Kuruculuğu ve Mütevelli Heyeti Başkanlıkları, Özel Sektörde İdare Meclisi Başkanlıkları, Çalışma Bakanlığı Müşavirliği ve Kültür Bakanlığı yapmıştı.
Kahraman, ayrıca Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu Üyesi ve Mütevelli Heyeti Başkanlığı yapıyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talebiyle tekrar siyasete dönen Kahraman parti içinde 'ağabey' olarak görülüyor.
1 Kasım seçimlerinde AK Parti'den İstanbul 1. Bölge 1. sıra milletvekili adayı olarak seçimleri kazanan 1940 doğumlu Kahraman, Deniz Baykal'dan sonra meclisin en yaşlı üyesi.
AK Parti'nin 'isim babası'
Siyasete kendisine 'ağabey' diyen ve hemşehrisi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın teklifi ile dönen Kahraman, AK Parti'nin 'isim babası'.
Fazilet'in yerine AK Parti'yi önerdi
Al Jazeera Türk'ten Didem Özel Tümer'in haberine göre İsmail Kahraman AK Parti’nin isim babası fakat bu ismi önce Necmettin Erbakan’a önermişti. Refah Partisi’nin kapatılması ardından yeni bir partinin kurulması gündeme gelince Kahraman Erbakan’a partinin adını Adalet ve Kalkınma Partisi koymayı teklif etti.
Kahraman’ın aklına bu fikri getiren ise Nuri Demirağ’ın Milli Kalkınma Partisi’ydi. ‘Kalkınma lazım ama maneviyat ta lazım yani adalet de lazım’ diye düşündüğünü söyleyen Kahraman’ın önerisini Erbakan reddetti ve partinin adını Fazilet koydu.
Kahraman, Fazilet Partisi’nde de İstanbul milletvekilliği yaptı. AK Parti’nin kuruluşu sırasında tüm çalışmaların da içinde yer aldı ama 2002’den sonra aktif siyasetten çekildi.
Siyasete ara verdiği dönemde yine dernek ve vakıflarda görevler almaya devam etti. Örneğin Rize’deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Geliştirme Vakfı Kurucular Kurulu’nun Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı üstlendi.