Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yeni Yılda Ev Ekonominizi Daha İyi Yönetmek İçin Dikkat Etmeniz Gereken 8 Unsur
Ev ekonomisi; bireylerin beslenme, barınma, giyinme ihtiyaçlarını içerir. Dolayısıyla bireylerin sağlığını ve esenliğini gözetir. Gündelik yaşamın nasıl iyileştirileceğine odaklanır. Bu nedenle, ev ekonomisi bilgisi hayatın her aşamasında sağlıklı yaşam için gerekli. Ancak planlı ve tasarruflu bir şekilde ilerlenmesi lazım. Yani ev ekonomisinde hesaplı ve tutumlu hareket etmek şart. Bu yıl ev ekonominizi iyi yönetememiş olabilirsiniz. Ancak hiçbir şey için geç değil. Biz yeni yılda ev ekonominizi daha iyi yönetmenizi sağlayacak detayları sizin için araştırdık. O halde yeni yılda ev ekonominizi daha iyi yönetmek için dikkat etmeniz gereken unsurları inceleyelim.
1. Faturalarınızda gereksiz harcamalar yapmayın.
2. İhtiyaç ve isteklerinizi doğru analiz edin.
Alışveriş yaparken ihtiyaçlarınıza öncelik vermelisiniz. İsteklerinizi sonradan halledebilirsiniz. Ancak ihtiyaçlarınıza öncelik vermemeniz sağlığınız ve esenliğiniz açısından kötü sonuçlar doğurabilir. Örneğin, market alışverişlerinde ihtiyacınızdan fazlasını almamaya özen göstermelisiniz. Sonra ihtiyacınızdan fazla aldığınızda bitiremezsiniz. Ürünler bozulabilir ve çöpe atmak zorunda kalırsınız. İhtiyaçlarınızın net olarak belirlenmesi tasarruflu ilerlemenizi sağlar.
3. Çevrimiçi alışveriş yapın.
Çevrimiçi alışverişlerde indirimleri takip etme şansınız var. Ayrıca kredi kartınızın bonus verme özelliği varsa daha fazla tasarruf etme olasılığınız bulunuyor. Bununla beraber markaların indirimlerini takip etmeniz tavsiye ediliyor. E-maillerinizi düzenli olarak kontrol etmelisiniz. Böylece markaların kampanyalarından da yararlanabilirsiniz.
4. Daha iyi bir bütçe oluşturun.
Bütçe oluşturmak tasarruf etmede önemli bir adım. İlk olarak, eve her ay ne kadar bütçe getirdiğinizden emin olmalısınız. Aile bireyleri ile toplamda her ay ne kadar paranız olduğunu bir yerlere not etmelisiniz. Ardından giderlerinizi bu bütçeden düşmelisiniz. En çok parayı nereye harcadığınızı kontrol etmelisiniz. Hepsini kategorize ettikten sonra azaltabileceğiniz giderlerinizi düşünmelisiniz.
5. Kötü alışkanlıkları bir an evvel bırakın.
Tek bir kötü alışkanlığınızı bırakmak bile binlerce paranın cebinizde kalmasına yardımcı olabilir. Kötü alışkanlıklarınız için harcadığınız paralarla birikim yapabilirsiniz. Bankada birikim hesabı açabilirsiniz. Bu paranızın değer kazanmasına yardımcı olur.
6. Borçlarınızı zamanında ödeyin.
Borçlarınızı zamanında ödemelisiniz. Ertelediğinizde zarar edersiniz. Örneğin, bankadan borç aldığınızı varsayalım. Borcunuzu zamanında ödemediğinizde hem kredi puanınız düşer hem faizle daha fazla para ödemek zorunda kalırsınız. Otomatik ödeme talimatları ile düzenli ödemeler yapabilirsiniz. Bu sayede ileride yine bankadan borç almak istediğinizde sorunlarla karşılaşmazsınız. Çünkü zamanında ödemeler yapıyorsunuz.
7. Boş odanızı kiraya verin.
Dairenizde fazladan odanız varsa, bunu kiraya verebilirsiniz. Yalnızca daireniz uygun olduğunda boş odanızı kiralayabilirsiniz. Böylece hem geliriniz artar hem boş alanlarınızı değerlendirirsiniz. Fakat güvenmediğiniz insanlara odanızı kiraya vermemelisiniz.
8. Doğru yatırım araçlarını seçin.
Yatırım yapabileceğiniz birçok seçenek var. Bunlardan size uygun olan yatırım aracını seçebilirsiniz. İlk başta, hedefler belirlemelisiniz. Kısa veya uzun vadeli hedefler belirleme şansınız bulunuyor. Bu hedeflerden birini seçtikten sonra yatırım yapmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca yatırım yaparken uzmanlardan yardım almanız tavsiye edilir.
Yorum Yazın