onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yeniden Görülen Ali İsmail Korkmaz Davasında Fırıncılara Tahliye

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Yeniden Görülen Ali İsmail Korkmaz Davasında Fırıncılara Tahliye

ATKN
17.04.2016 - 22:58 Son Güncelleme: 18.04.2016 - 15:58

Eskişehir'de Gezi Parkı eylemleri sırasında darp edilerek öldürülen üniversite öğrencisi Ali İsmail Korkmaz'ın ölümüyle ilgili dava, Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi tarafından usul yönünden bozulması üzerine bugün Kayseri 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden görüldü. Mahkeme, ikinci yargılamada da tutuklu 2 polis için aynı cezaları verdi. Polislerin tutukluluk halinin devamına, fırıncıların ise tahliyesine karar verildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Eskişehir'deki Gezi eylemlerinde polisler ve esnaf tarafından dövülerek öldürülen Ali İslmail Korkmaz'ın güvenlik gerekçesiyle Kayseri'de görülen davasındaki kararı Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi tarafından bozulurken, sanık polis memurlarının tahliye istemleri kabul edilmemişti. Korkmaz ailesi de, cezanın 'kasten yaralama sonucu ölüme neden olma' değil 'kasten öldürme' suçundan verilmesi, savcı ise cezanın indirilmesi isteğinde bulunmuştu.

Ali İsmail Korkmaz davasındaki Yargıtay'ın bozma kararının gerekçesinde, sanıklardan polis Mevlüt Saldoğan'ın avukatının karar duruşmasına katılmayarak son savunmasını yapamaması ve kasten öldürmeden dava açıldığını halde ağırlaştırılmış yaralamadan ceza verildiğini vurgulanmıştı.

Yargıtay'ın Ocak 2015'te yerel mahkeme tarafından verilen kararı bozmasının ardından başlayan yeniden yargılamada Ali İsmail Korkmaz'ın ailesi söz aldı ve sanıkların ifadeleri alındı.

Sanıkların ifadeleri uzaktan ses ve görüntü sistemi (SEGBİS) ile alındı.

Ali İsmail'in annesi Emel Korkmaz duruşmada 'Ali İsmail bu yıl okulundan mezun olacaktı, ama ben 3 yıldır oğlumun mezuniyetini değil, adaleti bekliyorum' dedi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sanık polis Mevlüt Saldoğan mahkemedeki ifadesinde vurduğu kişinin Ali İsmail Korkmaz olmadığını söylerken 'Ben devletimi savundum' dedi. Meslek hayatı boyunca 'terörle mücadele ettiğini' söyleyen Saldoğan haksız tahrik indirimi istediğini belirtti.

Sanıklardan Yalçın Akbulut ise siyasi bir tutuklu olduğunu iddia ederek, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvuracağını söyledi.

Savcı ise mütalaasında Mevlüt Saldoğan'ın kasten adam öldürmekten cezalandırılmasını ve diğer 5 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devam etmesini istedi.

Katil zanlısı Saldoğan, görüntülerdeki kişinin Ali İsmail olmadığını öne sürüp 'Biz günah keçisi ilan edildik. Suçsuzum ve beraatimi talep ediyorum' dedi.

Sanık polis Yalçın Akbulut da bilirkişi raporlarının 'paralelci'ler tarafından hazırlanmış olabileceğini öne sürdü.

Sanık polislerin ifadelerine tepki gösteren anne Emel Korkmaz, duruşmanın yapıldığı mahkeme salonunu terk etti.

Sanık avukatlarından Mutlu Karayılan'ın da Ali İsmail'in ölüm nedeninin 'dayak değil, kullandığı ilaçlar olduğunu' öne sürmesi Ali İsmail'in ailesinin tepkisine neden oldu.

Polislerin tutukluluk halinin devamına ve fırıncıların tahliyesine karar verildi

Polislerin tutukluluk halinin devamına ve fırıncıların tahliyesine karar verildi
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Kararı açıklayan ve polislerin tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, 33 aydır tutuklu olduklarından ve cezanın büyük çoğunluğunu çektiklerinden dolayı fırıncıların tahliyesine karar verdi.

Anne Korkmaz: Bu ülkenin adaleti buymuş

Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Korkmaz, karara ilişkin 'Bu ülkenin adaleti buymuş. Başka bir şey demiyorum. 19 yaşındaki bir çocuğun değeri bu kadarmış' dedi. 

Baba Şahap Kormak ise, katillerin korunduğunu savundu. Ağabey Gürkan Korkmaz, 'Aynı karar verildi maalesef. Hayal kırıklığına mı uğradık? Hayır. Adalet duygumuz yine yara aldı. Bu karardan tatmin değiliz. Bu davanın yine takibindeyiz. Fırıncılar açısından tahliye kararı verildi. Biz tabii yine Yargıtay’a başvurumuzu yapacağız' diye konuştu.

Korkmaz ailesinin avukatı Ayhan Erdoğan ise mahkeme sonrası karara itiraz edeceklerini belirterek, şöyle konuştu:

'Önceki kararın tekrarı verildi. Mevcut cezaya göre tahliyeler olabilir. Asli kusurlu polisler açısından tahliye yok. Onlar açısından ceza diğerlerine göre daha yüksek. Bizim beklentimiz; kasten öldürme ile ilişkili olduğu için sivil olan bu fırıncıların tahliyesine ilişkin. Bugün uygun gibi görünen karar Yargıtay aşamasında temyiz taleplerimiz kabul görürse, tekrar tutuklama ile sonuçlanabileceğini düşünüyoruz. Bu tatmin edici bir karar değildir. Bunlar korumaya yönelik kararlardır. Kamu görevlileri böyle korunduğu sürece Türkiye’de işkence ve işkenceye benzer şekilde sonuçlanabilecek fiillerle yurttaşların ölümü sonlanmaz. Yani kararı yerinde bulmadığımızı ifade ediyorum.'

Ne olmuştu?

Ne olmuştu?
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yargıtay Şubat ayında verdiği kararda, Kayseri'de görülen davada mahkemenin verdiği kararı usul yönünden bozdu ve sanıklardan polis memuru Mevlüt Saldoğan'a karar duruşmasında sözlerinin sorulmamasını savunma hakkının ihlali olarak değerlendirdi.

Yargıtay ayrıca davanın kasten adam öldürme suçlamasıyla açılıp, yaralama suçundan ceza verilmesine rağmen suç vasfındaki değişikliğin gözetilmediğini belirtti.

Kayseri'de mahkeme kararı 10 Ocak 2015'te vermiş, Yargıtay ise kararı 4 Şubat'ta bozmuştu. Kararda sanıklardan Mevlüt Saldoğan'ın avukatının son duruşmaya katılmaması ve bu nedenle ek süre istenmesine rağmen talebin mahkeme tarafından kabul edilmemesi bozma gerekçesi sayıldı.

Yerel mahkeme kime, ne ceza vermişti?

Yerel mahkeme kime, ne ceza vermişti?

Kayseri 3. Ağır Ceza Mahkemesi verdiği ilk kararda Ali İsmail Korkmaz'ın öldürülmesinde 'kasten öldürme suçu' bulmamıştı.

Sanık polislerden hakkında kasten öldürme suçundan müebbet istenen Mevlüt Saldoğan, kasten yaralama ile ölüme sebebiyet vermekten suçlu bulunmuş ve iyi hal indiriminden faydalanmıştı. Saldoğan'ın cezası 10 yıl 10 ay olarak belirlendi.

Tutuksuz yargılanan polis Yalçın Akbulut için 12 yıl hapis cezasına hükmedilmiş ve sanığın tutuklanmasına karar verilmişti. Akbulut'un cezası ise indirimle 10 yıl olarak belirlendi.

Polis memurları Şaban Gökpınar ve Hüseyin Engin'in ise beraatine karar verildi.

Sivil sanıklar İsmail Koyuncu, Ramazan Koyuncu, Muhammet Vatansever'e ayrı ayrı sekiz yıl hapis cezası verildi. Sivil sanıklardan Ebubekir Harlar'a verilen sekiz yıl hapis cezası ise iyi hal indirimiyle 3 yıl dört aya düşürüldü. Harlar'ın yattığı süre göz önüne alınarak tahliyesine karar verildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
112
45
10
9
5
5
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
monapizza

O annenin içini soğutmayacak kadar vicdan yoksunu insanlardan 3 senedir adalet bekliyoruz.3 senedir !!!

onedeyo

Artık beklemeyeceksiniz, Cumhurbaşkanımız konuya el attı, davayı yakından inceliyor.

ali ve berkin kardeşimin katilleri hesap verecekler. eninde sonunda verecekler!

Pasif Kullanıcı

Elbet bir bildiği var bu çocukların. Kolay değil böyle genç ölmek...