onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? Yenidoğan Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Şebnem Sucu
19.08.2021 - 14:30 Son Güncelleme: 13.03.2023 - 16:32

Gaz sancıları yenidoğan bebeklerde genellikle ilk üç ay yoğun olarak yaşanır. Henüz dünyaya yeni gelen bebeğin mide ve bağırsak hareketlerinin gelişmemiş olması gaz sancılarının temel nedenidir. Bebekte aniden ortaya çıkan huzursuzluk, ağlama nöbetleri gibi belirtilerin ortaya çıktığı bu durum, bebeklerin yanı sıra ebeveynler açısından da zorlu bir süreçtir. Peki, yenidoğan bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir, bebeklerde gaz sancısına ne iyi gelir? İşte bebeklerde gaz sancısı hakkında merak edilen soruların yanıtları…

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Gaz sorunları bebeğin doğumundan hemen sonra başlayabileceği gibi, bu durum birkaç haftalık bir bebekte de başlayabilir. Bir hastalık belirtisi olmayan gaz sancısı, bebeklerin ortalama dörtte birini etkilemektedir. Sıklıkla akşamları karşılaşılan gaz sancıları, günün her saatinde de görülebilmektedir. Gaz problemi olan bebeklerde gaz çıkardıktan sonra genellikle bir rahatlama görülür. Gerekli önlem ve tedbirler alındığında bu süreç kolay bir şekilde atlatılabilir. Peki, yenidoğan bebeklerde gaz sancısı nasıl giderilir? İşte cevabı…

Bebeklerde Gaz Sancısının Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde Gaz Sancısının Nedenleri Nelerdir?

Her bebekte doğum sonrasında farklı durumlar gelişebilir. Ancak yaygın görülen şikayetlerden biri gaz sancısıdır. Yenidoğan bebeklerin mide ve bağırsak sisteminin tam olarak gelişmemesi gaz sancılarının en önemli nedenidir. Doğum sırasında meydana gelen bazı zorluklar bebekte gaz sancısına yol açabilir. Aynı zamanda annenin yaşadığı negatif duygular bebekte gaz problemine yol açarken, bebeğinizin beslenme ve ağlama anında hava yutması da gaz sancının şiddetli yaşanmasına neden olmaktadır. Bu durum bebekte anormal bir huzursuzluk, gece uykularında bölünme ve beslenme sorunlarına yol açabilir.

Bebeklerde Gaz Sncısının Varlığı Nasıl Gözlemlenir?

Bebeklerde Gaz Sncısının Varlığı Nasıl Gözlemlenir?

Gaz sanıcısı çeken bebeğiniz bunu bazı hal ve hareketleri ile belli edecektir. Bunların başında ise bebeğinizin ayaklarını karnına doğru çekmesi gelir. Bebeğinizi emzirirken karnı aç olmasına rağmen kısa bir süre sonra huzursuzlaşmaya başlar ve gaz sanıcısı nedeniyle emmeyi bırakır. Karın bölgesinde bir şişlik ve sertlik mevcutsa bebeğinizde bir gaz probleminden şüphe duyulabilir. 

Özellikle kolik olarak adlandırılan aşırı gazlı bebeklerde gün boyu süren bir huzursuzluk görülmesi kaçınılmazdır. Hatta bazı ebevynler bebeklerinin sık sık hastaneye götürerek bir çare bulmak ister. Ancak kolik gaz sancıları yaklaşık olarak 2. Haftada başlar ve 6 haftaya gelindiğinde bir artış gözlemlenir. 3-4 aylık dönemlere gelindiğinde ise bebekte gaz sancıları kendiliğinden ortada kalkar.

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Bebeklerde Gaz Sancısı Nasıl Geçer?

Bebeğinizin gaz sancılarında bezen artışlar görülebilir. Bu durum özellikle erken ek gıdaya geçen bebeklerde görülmektedir. Aynı zamanda altının uzun süre ıslak kalması, bulunduğu ortamın gereğinden fazla sıcak ya da soğuk olması, uzun süre aynı pozisyonda yatırılması ve düzensiz beslenmesi gibi faktörler gaz şikayetlerinde artışa neden olabilir. Bu sebeple ebevynler öncelikle bu nedenleri gözden geçirerek gaz sancısı için gerekli önlemleri alabilirler. Bebeğinizdeki gaz problemini gidermek için yardımcı olacak bazı ipuçları aşağıdaki gibidir;

BEBEĞİNİZİ EMZİRİRKEN GAZINI ÇIKARIN: Pek çok yenidoğan bebeğin gaz sorunu, beslenme esnasında hava yutmasından kaynaklanır. Beslenmenin ardından sırtını hafifçe ovarak gaz çıkarmasına ek olarak, yutulan havanın gazını arttırmaması için emzirme esnasında birkaç dakika ara verip gazını çıkarıp emzirmeye devam edilebilir.

KARNINA MASAJ YAPIN: Bebeğinizin karnına yapacağınız nazik bir masaj, gazın giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda karnına ya da ayaklarına ılık bir havlu koyarak gaz çıkarmasını teşvik edebilirsiniz. Karın ile başladığınız bu masajı omuz, bacak ve sırtında devam ettirin.

BESLENMENİZE DİKKAT EDİN: Eğer bebeğinizi emziriyorsanız bebeğinizde gaz yapacak besinleri diyetinizden çıkarın. Özellikle süt ürünleri, soğan, kafein ve lahana gibi yiyecekleri aşırıya kaçmadan tüketmeye çalışın. Diyetinizde değişiklik yapmadan önce konuyla ilgili doktorunuzla görüşmeyi ihmal etmeyin.

BEBEĞİNİZİN DİZLERİNİ KARNINA DOĞRU ÇEKİN: Bebeğiniz sırt üstü yatırdıktan sonra sıkışan hava ve gazı dışarı atmak için dizlerini hafifçe karnına götürerek bu pozisyonda on saniye kadar bekleyin. Daha sonra bebeğinizin bacaklarınızı serbest bırakın ve birkaç kez tekrarlamaya devam edin.

GAZ DAMLASI VERİN: Gaz damlaları her bebekte etkili olmasa da doktorunuzun önereceği bir gaz damlası vermeyi deneyebilirsiniz. Reçetesiz olarak alacaksanız koruyucu içermeyen damlaları tercih edebilirsiniz.

ILIK BİR DUŞ ALDIRIN: Bebeğinize ılık bir dış aldırmak gaz sancısını hafifletebilir. Duş esnasında zeytinyağı ile karnını ovabilir ya da bebek yağı ile karnı da dahil olmak üzere tüm vücuduna masaj yapabilirsiniz. Tüm bu işlemleri kısa sürede yapmaya dikkat ederek bebeğinizin üşütmemesine gayret göstermeyi unutmayın.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
7
4
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın