Yıl 2020 Akıllarda Hala Aynı Soru: LPG mi, Yoksa Benzin Alacağım Diye Arsa mı Satmalı?
Benzine para yetiştirmek artık gerçekten de mümkün değil. Zamanında babalarımızın dediği gibi; ''Araba benzinle gitmiyor, benzini içiyor resmen!'' Nitekim diesel araç almak da artık mantıklı değilken, neden LPG fikrinden çekiniyoruz?
Az yakan araçlar herkesin hayali; ancak LPG denildi mi kulaktan dolma bilgilerden ötürü ön yargılar ortaya çıkıyor. Peki nedir doğrusu?
İşte benzin tarafından fakirleştirilmek istemeyen herkes için LPG hakkında en önemli doğru bilinen yanlışlar:
''LPG'li araç güvenli değildir'' cümlesi; doğru olmayan bir şehir efsanesinden başka bir şey değil.
''LPG çevreye zararlı.'' diyenlerin dayanağı nedir acaba?
LPG'li araç çevreye düşman bilgisi oldukça yaygın, oysa tam tersi geçerli. LPG yakıt, karbon salınımı açısından petrolden çok daha avantajlı. Dizel ile kıyaslandığında diğer kimyasalları çok daha az dışarı veren LPG'li araçlar, karbon ayak izinde yakıtlar arasında en düşük düzeyi ifade ediyor.
''LPG motora zarar veriyor.'' diye bilenler, siz de yanlış biliyorsunuz.
LPG'nin motora zarar verdiği konusunda yaygın bir bilgi var ancak bu bilgi de doğru değil. LPG, motorun ömrünü kısaltmıyor. 20 yılı aşkın süredir Türkiye'de kullanılan LPG'nin motorlara belirgin bir zarar verdiğine dair bir deneyim mevcut değil. LPG'lerin düzenli bakımı yapıldığında motorun ömrünün kısaldığına dair bir delil bulunmuyor.
''LPG'li araçlar servise kabul edilmiyor.''
LPG'li araç servise alınmaz ön yargısı da temelsiz. Merdiven altında monte edilen, sertifikasız ve denetimsiz LPG yakıt tankları bulunduran araçlar servislere alınmıyor, doğru. Ancak denetimi yapılan, sertifikalı, uzman tarafından montajı yapılan tanklar elbette servislere alınıyor. Karayolları Trafik Kanunu’na uygun şekilde bakımı yapılan araçlar, rahatlıkla trafikte yol alıyor.
''LPG'li araçlar sık sık bozulur.'' cümlesi de aslında sadece kendi kendini yarı yolda bırakıyor; çünkü doğru değil.
Fabrika çıkışlı LPG'li araçların sık sık arıza yaptığına dair yorumlar herkes tarafından duyuluyor. Oysa bu bilgi doğru değil. Ateşleme bobininin veya motorun ömrü LPG'den dolayı azalmaz. Bir araç normalde ne kadar arıza yapıyorsa gazlı bir araç da aynı düzeyde arıza riskine sahiptir. Ateşleme bobinlerinin zaten belli bir ömrü vardır ve LPG bu ömre olumlu veya olumsuz etki etmez.
Peki Fabrika Çıkışlı LPG'li araçlar bütçenize nasıl ve ne kadar katkı sağlar?
● Akaryakıt fiyatlarındaki yüksek vergi yükü nedeniyle LPG'li araç kullanımı daha ekonomik hale geliyor. Benzine ve dizele göre çok daha uygun fiyatlı olan LPG, bütçeyi koruyor. Benzinle kıyaslandığında LPG’nin tüketim maliyeti ortalama %35 daha az.
● Benzine kıyasla %15-20 düzeyinde daha az karbondioksit salan LPG, daha çevre dostu bir yakıt olarak tanınıyor. Ayrıca Nitrojenoksit türevlerinde de düşük değerler veriyor. Bu özellik LPG'yi dizel karşısında da öne çıkarıyor. Emisyon göz önüne alındığında LPG, çevre için avantaj sağlıyor.
● Teknik modifikasyonlarla, profesyoneller tarafından kolaylıkla eklenen LPG sistemi, dolum sırasında da kullanıcıları yormuyor. Benzin istasyonlarında, aynı benzin alır gibi dakikalar içinde LPG alınarak yola devam edilebiliyor. İstasyonlarda sıvı halde bulunan gaz, araç bagajında yer alan LPG tanklarına hemen doldurulabiliyor. Regülatörler aracılığıyla sıvıdan gaza dönüşen ve aracın motoruna ulaşarak güç sağlayan yakıtlar, yanma ihtiyacını karşılıyor.
Yukarıdaki maddelerde de açık ve net şekilde görüldüğü gibi, fabrika çıkışlı LPG’li araçlar hakkındaki olumsuz düşünceler, aslında basit birer önyargı olmanın ötesine geçemiyor. Bu yüzden, eğer siz de sürdüğünüz aracın çevre dostu olmasını ve daha az maliyetle daha uzun mesafe kat etmesini istiyorsanız, son derece güvenli ve efektif bir çözüm için fabrika çıkışlı LPG'li araçlar sayfasını ziyaret edebilir ve bu teknolojinin avantajlarını detaylıca inceleyebilirsiniz.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!