Görüş Bildir
Haberler
Yılbaşı Ritüeli Nedir, Nasıl Yapılır? Para, Şans, Aşk, Bolluk ve Bereket Dolu Bir 2024 İçin Yılbaşı Ritüelleri

Yılbaşı Ritüeli Nedir, Nasıl Yapılır? Para, Şans, Aşk, Bolluk ve Bereket Dolu Bir 2024 İçin Yılbaşı Ritüelleri

Elif ÇAMLIBEL
21.12.2023 - 20:21 Son Güncelleme: 21.12.2023 - 21:19

Yeni yıl, yeni başlangıçlar ve umutlarla geliyor... Dünyanın hemen her yerinde farklı gelenekler ve ritüellerle kutlanan yılbaşı gecesinin para, aşk, şans ve bereket getireceğine inanılıyor. Hepimiz için yeni başlangıçları temsil eden yılbaşında kim daha mutlu, daha sağlıklı, daha zengin olmayı istemez ki? Yeni yıl ritüelleriyle, 2024 dileklerini sıralayanlar için bu mümkün! Gelin birbirinden birbirinden ilginç ve özel yılbaşı ritüelleriyle umut dolu başlangıçlar yapalım.

İşte, yılbaşı ritüelleri ve yeni yıl gelenekleri...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Yılbaşı Ritüeli Nedir? Yeni Yıl Ritüelleri Nasıl Yapılır?

Yılbaşı Ritüeli Nedir? Yeni Yıl Ritüelleri Nasıl Yapılır?

2023 yılı geride kalıyor... Yeni yıl ise tüm hızıyla geliyor! 2024 yılı sizin yılınız olsa nasıl olur? İşte, yılbaşı ritüelleri tam da bu yüzden yapılır. Yepyeni bir yıla bolluk, bereket, para, aşk, mutluluk ve şansla girmek için düzenlenen ritüellere yılbaşı ritüeli deniyor. 

Yılbaşı ritüelleri yaşadığımız alanlardan kötü ruhları uzaklaştırmak, iyiliği ve güzellikleri davet etmek için de düzenleniyor. Bazı kültürlerde mezarlık ziyaretleri, tütsü ve ağaç yakma gelenekleriyle, bir önceki yıl aramızdan ayrılan kişilerin ruhu için de yılbaşı ritüelleri yapılıyor. 

Bakalım bizim sizin için seçtiğimiz yılbaşı ritüelleri nasıl yapılıyor. 👇

1. Baklagil Yeme veya Baklagil Serpme Ritüeli

1. Baklagil Yeme veya Baklagil Serpme Ritüeli
www.unileverfoodsolutions.com.tr

Bolluk, bereket ve refahın sembolü baklagillerle başlayalım: Güney Amerika'da yapılan bu ritüele göre, yılbaşı gecesi baklagil yenir. 

Ülkemizde ise bu ritüel biraz daha farklı bir şekilde düzenlenir. Baklagil taneleri özellikle de fasulyeler evin duvarlarına fırlatılır. Anadolu'da baklagil tanelerinin etrafa yayılmasının eve bereket ve bolluk getireceğine inanılır.

2. Nar Kırma Ritüeli

2. Nar Kırma Ritüeli

Nar kırma ritüeli kış gün dönümünün kutlandığı 21 Aralık'ta başlar. 

Kutsal meyve nar, Mısır'da, Hristiyanlık'ta, Budizm'de ve İslamiyet'te yer alır. İslamiyet'e göre cennet bahçelerinde yetişen nar meyvesi, pek çok inanışta ve günümüzde doğum, çoğalma, bereket, bolluk ve sonsuz yaşamı temsil eder. 

Nar kırma ritüeli için evin kapı eşiğinde durulur, dilekler dilenir ve nar yere atılır. Bu geleneğe göre nar taneleri ne kadar çok dağılırsa yeni yılda keseniz o kadar bereketli olacaktır.

3. Tuz Serpme Ritüeli

3. Tuz Serpme Ritüeli

Geleneklere göre tuz, kötü enerjileri ve kötü ruhları kovmak için kullanılıyor. Kötü enerjiyi evinizden uzaklaştıracak tuz, aynı zamanda uğur da getiriyor. Hanenizde arınma ve yenilenme için bu geleneği tercih edebilirsiniz. 

Tuz serpme ritüelini gerçekleştirmek için kapı eşiğinde durmalı ve omzunuzun arkasına tuz serpmeniz yeterli olacaktır.

4. Yılbaşı Ekmeği Yapma veya Ekmek Sallama Ritüeli

4. Yılbaşı Ekmeği Yapma veya Ekmek Sallama Ritüeli

Ekmek ile yapılan ritüellerin anlamı ülkelerin kültürlerine göre değişiyor. 

Mesela, İrlanda'da ekmek sallama ritüeli gerçekleştiriliyor. Ritüel duvara ekmek asarak gerçekleştiriliyor ve bu sayede yeni yılda yeni bir hayata başlayacağına inanılıyor. 

Ermenistan'da ise yılbaşı ekmeği pişiriliyor. Pişirilen yılbaşı ekmeğinin içine bu güne özel bir malzeme ekleniyor. Bu malzeme ise 'iyi dilekler'! Hamura şans ve iyi dilekler ekleyerek gerçekleştirilen ritüel sayesinde, yeni yılda tüm hayallerin gerçekleşeceğine inanılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

5. Üzüm Yeme Ritüeli

5. Üzüm Yeme Ritüeli

Huzur dolu bir yıl için 31 Aralık'ı 1 Ocak'a bağlayan anlarda geri sayım ile birlikte üzüm yeme ritüeli yapılıyor. İspanya'da yapılan bu ritüele göre, yeni yıl için geri sayım yapıldığı sırada 12 adet üzüm yenilmelidir. Bu sayede yeni yılda daha huzurlu bir yaşam süreceğine inanılıyor. 

12 adet üzüm yenmesinin sebebine gelecek olursak: Her bir üzüm bir ayı ifade ediyor. Yıl boyunca sağlık, mutluluk ve bereket için yeni yıla girerken üzüm yeniyor.

Dikkatli olun! 12 ay için 12 üzüm yemek şart.

6. Su Döküp Şeker Serpme Ritüeli

6. Su Döküp Şeker Serpme Ritüeli

Bu ritüel, Porto Riko'da kötü ruhları uzaklaştırmak ve iyi şansı davet etmek için düzenleniyor. Pencereden bir kova su dökülür ve kötü ruhlar evden uzaklaştırılır. 

İyi şansı davet etmek içinse evden dışarıya şeker serpiliyor. Bu ritüeller 2024 yılında şans kapınızı çalacak!

7. Soğan Asma Ritüeli

7. Soğan Asma Ritüeli

Bir Yunan geleneği olan soğan asma ritüeli yeniden doğuşu temsil ediyor. Yunan kültüründe soğan; köklerini dikmek, büyümek, yeniden doğmak, yenilenmek ve gelişmek gibi anlamlara geliyor. 

Soğan asma geleneği, kapıya soğan asarak gerçekleştiriliyor. Günümüzde pek çok toplumda yeri olan soğan asma geleneği yılbaşı ağacı süslemelerinde de kullanılıyor. Siz de renki 'soğan kürelerini' kapınıza veya yılbaşı ağacınıza asabilirsiniz.

8. Kırmızı İç Çamaşırı Giyme Ritüeli

8. Kırmızı İç Çamaşırı Giyme Ritüeli

Pek çok kültürde yeri olan kırmızı iç çamaşırı giyme ritüeli Latin Amerika'da son derece önemlidir. Yılbaşı gecesi giyeceğiniz iç çamaşırı rengi farklı anlamlar taşıyor. Mesela; sarı şans, kırmızı aşk, beyaz iç çamaşırının ise barış getirdiğine inanılıyor. 

İtalyan kültüründe de önemli bir yeri olan ritüelde kırmızı renk doğurganlığı temsil ediyor. Bu yüzden bazı kültürlerde hamile kalmak isteyen kadınlar kıyafetlerinin altına kırmızı renkli iç çamaşırı giymeyi tercih ediyor.

9. Kokina Hediye Etme Ritüeli

9. Kokina Hediye Etme Ritüeli

Kokinalar yılbaşının gayriresmi temsilcisi gibidir. Ülkemizde de inanılan bu ritüele göre, yılbaşı gecesinden önce kokina alan kişiler ev sahibi olur. Ancak burada dikkat etmeniz gereken bir nokta var: Kokinayı kendiniz almamalısızınız. 

Size hediye olarak gelen kokina yeni bir evin veya taşınmaz mülkün habercisidir.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

10. Yeni Yıl Kararları Almak

10. Yeni Yıl Kararları Almak

Sırada, 4.000 yıldan daha eskiye dayandığına inanılan bir gelenek var. Yapılan araştırmalara göre tarihçiler, yıl değişimlerini kutlayan ilk kültür olan Babillerden beri bu ritüelin devam ettiğini düşünüyor. 

Yıl değişiminde, yeni yıl kararları alan Babilliler'in bu şekilde borçlarını ödeme veya ödünç aldıları eşyaları iade etme sözü verdiklerine inanılıyor. Günümüzde ise bu ritüel yeni yıla hedeflerle girmek ve hayalleri gerçekleştirmek için yapılıyor.

11. Yılbaşı Ağacı Süsleme ve Yakma Ritüeli

11. Yılbaşı Ağacı Süsleme ve Yakma Ritüeli

Yılbaşında çam ağacı süsleme geleneğini hepimiz biliyoruz. Fakat bu sefer Hollanda'da düzenlenen 'yılbaşı ağacı yakma ritüeline' değineceğiz. 

Ritüel bir önceki yılın ruhlarını göndermek ve yeni yılı karşılamak için yapılır. Sokaklarda yakılan ateşlerde yılbaşı ağaçları ateşe verilir. Bu sayede 2023 yılında hayatını kaybeden kişilere veda ediliyor.

12. Yastığın Altına Ökse Otu Saklama Geleneği

12. Yastığın Altına Ökse Otu Saklama Geleneği

İrlandalılar tarafından gerçekleştirilen bu gelenek, 31 Aralık'ta yastığın altına ökse otu dalı koyarak gerçekleştiriliyor. İnanışlara göre yeni yılın ilk gecesi başınızın altında yerini alan ökse otu sayesinde şans sizinle olacaktır. 

Bekarlara müjde! Ökse otu ritüeli sayesinde gelecekteki eşinizi rüyanızda göreceğinize de inanılıyor.

13. Okyanusa Beyaz Çiçekler Fırlatma Geleneği

13. Okyanusa Beyaz Çiçekler Fırlatma Geleneği

Brezilya'da her yıl okyanusa bir demet beyaz çiçek bırakılıyor. Brezilyalı'lar bu ritüeli gerçekleştirmek için beyaz çiçekler ve mumlarla okyanusa akın ediyor. 

Su Tanrıçası Yemanja için hazırlanan bu zarif hediyeler okyanusa bırakılıyor. Bu geleneğe göre, Su Tanrıçası beyaz çiçekler karşılığında insanlara şanslı bir yıl sunuyor.

14. Yeni Yıla Öpüşerek Girme Geleneği

14. Yeni Yıla Öpüşerek Girme Geleneği

Ritüeli gerçekleştirmek için saat gece yarısını vurduğunda, sevdiğiniz kişiyi öpmeniz gerekir. Pek çok kültürde yer alan sevdiğini öpme geleneğini Amerikalılara göre, iyi şansı temsil ediyor. Bazı Avrupa toplumlarında temas ettiğiniz ilk kişinin yeni yılın kaderini belirlediğine de inanılıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

15. Tabak Kırma Geleneği

15. Tabak Kırma Geleneği

Tabak kırma, Danimarka'da oldukça popüler bir gelenektir. Yılbaşı gecesi arkadaşlarına ve ailelerine gidenler evlerin kapısının önünde eski tabaklar kırarlar. Yeni yılın ilk günü evin önünde ne kadar çok kırık varsa, o kadar şanlı olursunuz.

16. Yılbaşı Alışverişi Yapmak

16. Yılbaşı Alışverişi Yapmak

Bu alışveriş, yeni kıyafetler veya hediyeler almak için değil! Buzdolabınızı doldurmak için yapılıyor. 

Buzdolabının ya da eski zamanlar için düşünürsek, yüklük veya kilerlerin boş olması yeni yılda kötüye işaret olarak düşünülüyor. Bu yüzden yılbaşı günü için gıda alışverişi yapılıyor. Bu sayede evinize bolluk ve bereket geleceğine inanılıyor. Alışveriş ritüeli, yeni yıla nasıl girerseniz öyle devam eder inanışıyla bir hayli örtüşüyor.

17. Su Akıtma Geleneği

17. Su Akıtma Geleneği

Su akıtma geleneği, bolluk ve bereketin su gibi akması, ceplerin para dolması için yapılıyor. Bu ritüeli gerçekleştirmek için yeni yılın ilk saniyelerinde yani saat 00.00'da kısa bir süreliğine evdeki tüm musluklar açılıyor. 

Açılan musluklardan akan sular gibi bol ve bereketli kazançların elde edildiği bir yıl olması için dua ve dilekler ediliyor.

18. Su Altı Ağacı Dikme Ritüeli

18. Su Altı Ağacı Dikme Ritüeli

Su altına ağaç dikme geleneği son 25 yıldır Peder Frost ve Ice Maiden olarak adlandırılan iki dalgıç tarafından gerçekleştiriliyor. 

Ritüeli gerçekleştirmek için dünyanın en büyük ve en derin tatlı su gölü olan donmuş Baykal Gölü'üne girilir ve bir yeni yıl ağacı dikiliyor. Su altına yeni yıl ağacı dikme geleneği, bir Rus geleneğidir.

Yılbaşı ritüelleri saymakla bitmez! Hemen her toplumda yeri olan yıl değişimini kutlama gelenekleri arasında bunlar da yer alıyor:

Yılbaşı ritüelleri saymakla bitmez! Hemen her toplumda yeri olan yıl değişimini kutlama gelenekleri arasında bunlar da yer alıyor:
  • Ev Temizleme

  • Eşya Temizleme

  • Hediye Verme

  • Sürpriz Yapma 

  • Adaçayı veya Yule Kütüğü Yakma,

  • Mezarlık Ziyareti Yapma

  • Mum Yakma

  • Sokaktan Bir Taş Getirme

  • Pancake Pişirme

  • Bozuk Para Fırlatma

  • Yeni Yıl Pastası Yapma

  • Denize Girme

  • Ailece Piknik Düzenleme

  • İp Sallama

  • Dondurma Atma

  • Boş Valizle Sokaklarda Koşma

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Sizin Vazgeçilmez Yılbaşı Ritüeliniz Ne?

Sizin Vazgeçilmez Yılbaşı Ritüeliniz Ne?

Yeni yılı benzersiz kılacak gelenek ve ritüellerle yorumlarda buluşalım. 2024 sizin yılınız olsun! 🎄🎁👇

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
9
4
4
3
2
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
Beatrize Vaksman

Bizim evdeki rituel uyumak. her zamanki saatimizde yatiyoruz, sabah kalkmisiz yeni yil. Sifir masraf.

Diğdem Çakır

Bunlara bir ben mi inanmıyorum?

Diğdem Çakır

yalnız olmadığıma sevindim🥰

Yigit Karabey

Yılbaşı Ritüeli !!!!!!!!!!!!!!!! bu ne simdi!!! bu laf ne? bunun neyin ozentisi???ne gerek var bu lafa..zaten milletin yarisi yilbasi kutlanmaz diye gotunu y... Devamını Gör