Yıl Dönümünde Utançla Andığımız Sevr Antlaşması Gerçekten Yürürlüğe Girmemiş miydi?
Yıl Dönümünde Utançla Andığımız Sevr Antlaşması Gerçekten Yürürlüğe Girmemiş miydi?
Bir sosyal bilim olarak tarihin belgelere dayanması ve bu bakımdan olabildiğince nesnel olması beklenir. Ancak derin, alternatif vesaire gibi isimlerle nitelendirilen günümüz bazı tarihçileri ortada ve açık olan belgeyi de yorumlama yöntemini tercih ederek arzu ettikleri tarihleri arkasına saklanabiliyorlar.
Kaynak: Ümit Doğan
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
102 yıl önce tam bugün çekilmiş olan bu fotoğraf aslında yüzlerce yıllık bir imparatorluğun sonunu da ölümsüzleştirmiş olur. Sevr Heyeti'nde bulunan Hadi Paşa'nın imzası ile Osmanlı...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Bu saltanat şurasında önce Damat Ferit konuşur. Daha öncesinde Sevr'e karşı olan fakat Paris dönüşü fikri değişen Damat Ferit şu an ise Sevr'e karşı olanları "sorumsuz çılgınlar" olarak niteler.
Ve 10 Ağustos 1920 tarihinde Paris'te imzalanır Sevr. Bu kadar ağır bir antlaşmanın pek etkisi olmamış ki Hadi Paşa, Paris sokaklarında fotoğraftaki gibi keyifle gezerken...
Sevr Heyeti, Versay Sarayında...
Bu arada Meclis-i Mebusan kapalı olduğu için Sevr hiçbir şekilde meclisten geçmez ve doğal olarak Vahdettin'in önüne gelmez. Bu durum ise bazı tarihçiler tarafından şöyle yorumlanır:
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Dahası Sevr artık resmi makamların arşivindedir. Resimde Sevr'in Fransızca bir kopyasının Dışişleri'ne verildiğini görüyorsunuz. Ve Sevr'in işleme koyulduğunu kanıtlayan birçok belge de şöyle:
Sevr Barış Anlaşması uyarınca Yunan idaresine bırakılmış olan bölgelerdeki memurların maaşlarının ödenmesine dair arşiv belgesi.
Sevr Antlaşması'nı tatbik vesilesiyle Yunanlıların, işgalleri altında bulunan mahallerde icra ettikleri cefa ve mezalimi içeren raporun Harbiye Nazırı Safa Bey'e takdimine dair belge.
Sevr Antlaşması'ndan sonra Yemen'de bulunan Vali Nedim Bey ve İmam Yahya Efendi ile diğer mülkiye memurlarının hukuki durumlarının ne olacağı.
Bu da düşman kuvvetlerinin gümrük vergisi topladığına dair bir belge. Sevr Antlaşması gereğince; verginin eşyanın gümrük kıymeti üzerinden alınacağını gösteren belge.
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
Salihli kazasına bağlı olup Sevr Antlaşmasıyla Yunan idaresinde kaldığı Yunanlılar tarafından iddia edilen çeşitli köylerin ağnam vergisinin Yunanlılarca toplanmak istendiği ve bu konuda ne yapılacağı hakkında vuku bulan resmi bir yazışma.
Ne diyelim dostlar... İyi ki TBMM ve onun çelik gibi iradesi varmış, öyle değil mi?
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
Yorum Yazın
Atatürk ve TBMM olmasa sevr anlaşması çatır çatır yürürlüğe konmuştu. Basitçe, İstanbul dahil işgal edilen tüm topraklara bakınız.
Belgeler, tarih, görüşmeler, tarihçiler çatır çatır gerçekleri apaçık ortaya koyarken 3 5 fesli ve onun takipçileri televizyonlarda gördükleri masala inanıyo... Devamını Gör
Vahdettinperestlerin uydurduğu abuk sabuk bir yalandır. Dört tane devlet işi gücü bırakıp hobi olsun diye 433 maddelik uygulanmayacak bir antlaşma hazırlamış... Devamını Gör