Yırca'da 6 Bin Zeytin Ağacını Kesen Kolin, Yeni Yer İçin Harekete Geçti
Manisa'nın Soma İlçesi Yırca Mahallesi'nde termik santral yapmak için 6 bin 666 zeytin ağacını kesen, tartışmalar sonrasında Danıştay'ın iptal kararıyla, başka bir bölgede termik santral yapacağını duyuran Kolin firması, bunun için ilk adımı attı.
Kolin, dikili zeytin ağacı bulunmadığını açıkladığı Yırca yakınlarındaki Türkpiyale ve Kayrakaltı köyleri arasında termik santral için ÇED raporu almak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu. Yırca'da firmaya karşı mücadele veren Greenpeace Avukatı Deniz Bayram, projenin Soma'yı yaşanmaz kılacağını bunun için aynı hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini söyledi.
6 bin zeytin ağacı kesilmişti
Kolin Grubu, termik santralin yapılacağı Yırca Mahallesi'ndeki zeytinliklerin bulunduğu bölgeye, geçen 7 Kasım'da ağaç kesimi yapmak üzere iki otobüsle özel güvenlik görevlisi ile iş makinelerini gönderip, bölgede kesim yapılmaması için nöbet tutan köylülerin direnişine rağmen arazideki toplam 6 bin 666 zeytin ağacını kesmişti.
'Acele kamulaştırma' için yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay 6'ncı Dairesi, ardından da, Bakanlar Kurulu'nun bu kararını esastan iptal etmişti. Bunun yanı sıra, ÇED Olumlu Kararı'na karşı da Manisa İdare Mahkemesi iptal kararı vermişti. Geçen Nisan ayında Danıştay İdari Davalar Genel Kurulu Danıştay 6'ncı Dairenin Yırca Kararını onaylamıştı.
Danıştay kararının ardından Kolin firması, termik santrali Türkpiyale ve Kayrakaltı Köyleri civarında zeytin ağacı bulunmayan araziye yapacağını açıklamıştı. Firma, açıklamasının ardından Türkpiyale ve Kayrakaltı köyleri arasındaki bölgede, vatandaşlardan arazi alımlarını tamamladı. Bu işlemin ardından da, Kolin termik santral için ilk adımı attı. Şirket, projenin ilk ve en önemli ayağını oluşturan ÇED raporu için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvurdu. Bakanlık yetkili kurullarının kendilerine ulaşan bu projeyi inceleyecekleri ve ardından da yine inşaat sürecinin başlaması için de gerekli olan ÇED raporunu verip vermeme kararı alacağı öğrenildi.
Şirketin girişimine tepki geldi
Kolin firmasının yeni termik santral alanı için ÇED raporu başvurusunda bulunması Yırca'da köylülerin avukatlığını yapan, onların yanında yer alıp mücadele veren aynı zamanda Greepeace Avukatı da olan Deniz Bayram, yeniden harekete geçti. Termik santrale karşı mücadelelerini sürdüreceklerini açıklayan Deniz Bayram, “Çevre Bakanlığı'ndan yeni bir termik santral içini izin süreci başlatılmış. Kömür yakıtlı termik santraller, çok ciddi olumsuz sağlık etkisi ve doğaya geri dönüşümü mümkün olmayan zarar verir. Soma özelinde düşündüğümüzde Soma'da hava kirliği ciddi orandadır. Soma'da her eve gittiğinizde hava kirliğine bağlı hastalıkları nedeniyle solunum cihazıyla yaşayan insanları görürsünüz. Çünkü Soma'da hali hazırda mevcut Soma termik santrali bütün ilçeyi etkisi altına alan kirlilik yaratmaktadır. Bu nedenle Soma'da ikinci bir kömür yakıtlı termik santralin yapılması bu hastalıkları çoğaltacak ve Soma'ya zarar vermeye devam edecektir' dedi.
Termik santrallerde temiz biri teknolojinin olmadığını da anlatan Deniz Bayram, “Kömür yakıtlı termik santrallerde, temiz kömür teknolojisi gibi bir teknoloji mümkün değildir. Kömürlü santralleri hangi teknolojide olursa olsun. Öldürmeye ve zarar vermeye devam eder. Bu nedenle biz Greepeace olarak dünyada ve diğer bölgelerde olduğu gibi Soma'da da ikinci bir kömür santrali yapılmasına karşı çıkmaya mücadele etmeye devam edeceğiz' dedi.
Deniz Bayram ayrıca, Soma halkının da termik santrale karşı olduklarını kesilen zeytin ağacı sayısı kadar imza toplayarak gösterdiğini, 6 bin zeytin ağacının sorumluluğunun kimseye yüklenmeden yeni bir projenin olmayacağını bunların takipçisi olacaklarını da söyledi.
DHA
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!