YÖK Başkanı Saraç, Yurt Dışından Türkiye’ye Usulsüz Yatay Geçişler Yapıldığını Doğruladı
Yüksek Öğrenim Kurumu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversite sınavlarında ilk 1000'e girenlerden yurt dışındaki üniversitelere kayıt yaptıranlara, pandemi koşulları nedeniyle 'Türkiye'deki üniversitelere yatay geçiş olanağı' tanınmasına ilişkin uygulamaya dayanılarak bazı yerlerde usulsüz yatay geçiş yapıldığını doğruladı. Üniversite sınavında 800 bininci olup tıp fakültesine kayıt yaptıranlar olduğuna dair şikayetler gündeme gelmişti.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), YÖK ve ÖSYM Başkanlığı'nın bütçeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Komisyondaki görüşmeler sırasında Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk ve YÖK Başkanı Saraç, milletvekillerinin eleştiri ve sorularını da yanıtladı.
Komisyonda HDP Batman Milletvekili Necdet İpekyüz, 'Türkiye'de üniversite sınavlarında 700 bin, 800 bininci olup yurt dışında tıp fakültesi, diş hekimliği gibi bölümlere kayıt yaptıranların pandemi gerekçesiyle Türkiye'de özel okullara kayıt yaptırdığını' söyledi.
"Mahkemeler hak tanıyor"
BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre; iddiayı doğrulayan Saraç, '700-800 bininci' ifadesinin 'iyimser' bir rakam olduğunu belirterek daha alt sıralarda olup da yurt dışından yatay geçiş yapan öğrenciler olduğu, ancak mahkeme kararlarının 'kazanılmış hak' kararları nedeniyle bir şey yapamadıklarını anlattı:
'O nasıl kaynaklandı? Pandemi döneminde yurt dışında okuyan öğrencilerimiz ilk binde ise onların doğrudan geçişiyle ilgili bir karar almıştık. Bütün bu düzenlemeler, kanunlar ve mevzuatlar zaten dürüstlük esasında yapılır. Fakat fark ettik ki çok hızlı bir şekilde oraya kayıt yaptırıp yatay geçişle tekrar Türkiye'ye dönme yoluna giriyorlar.
Dolayısıyla üniversitelere verdiğimiz o yetkide bir kısıtlamaya yeniden gitme durumumuz söz konusu oldu, uyarı yazdık ettik ama üniversitelerin yürüttüğü bir işlem. Gelenlere ne yapacaksınız? Gelenlerle ilgili, mevzuata aykırı olanların kaydının silinmesi ile ilgili üniversitelere yazdık ama şöyle bir şey oluyor: Kayıt olduktan sonra idare mahkemeleri 'O bir müktesep haktır' diyor. Maalesef böyle de bir durum var.'
Yorum Yazın
Bunlara, sınavda 800bininci olup da tıpdan mezun olabileceğini düşündüren ney peki?
Bu haksızlık ilk defa olmuyor ki. Bu ülkede Dgs denilen kul hakkının daniskası olan bir sistem var. Adam 1 milyona girememiş sen onu, onun gibi başarısız bir... Devamını Gör
Sınava çalışmaddan 76 bininci olmuştum bunlar nasıl 800 binlerdekini doktor yapıyorlar? Gerçi bunun öncesinde de Makedonya Bulgaristan tarzı üniversitelerde ... Devamını Gör