Görüş Bildir
Haberler
Yol Parası İş Kanunu'nda Var Mı?

Yol Parası İş Kanunu'nda Var Mı?

Elif Ateş
03.02.2022 - 10:42

İş hukuku ile ilgili düzenlenmelerin temeli 4857 sayılı, İş Kanunu ile oluşturulmuştur. Kanunda işveren, işçi, işyeri ve iş sözleşmesi gibi kavramlara açıklık getirilmiştir. Aynı zamanda işverenin ve işçinin hakları ile yükümlülükleri bu kanun ile belirtilmiştir. İşverenin yükümlülükleri arasında maaş ödemesi, doğum izinleri, işçiyi koruma ve eşit davranma gibi zorunluluklar bulunur. Aynı şekilde işçilerinde belirtilen saatlerde çalışmak, kurallara uymak gibi işverene karşı yükümlülükleri de bu kanun kapsamında yer alır. Peki yol parası İş Kanunu'nda var mı? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

İşverenler tarafından göz ardı edilen pek çok işçi hakkı bulunmaktadır. İşçilerin çalışma ücretlerinin yeterli miktarda ödenmemesi, çalışma şartlarının zor olması gibi pek çok sorunla ilgili maddelere İş Kanun'un da yer verilmiştir. Bunların dışında işçilerin yol parası, yemek ücretleri gibi daha birçok konu bulunmaktadır. İşçiler genellikle bu aylık masraflarını kendi maaşlarından karşılamak yerine, işveren tarafından yardım şeklinde almak isterler. Yol parası ücreti hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yol Parası İş Kanunu'nda Var Mı?

Yol Parası İş Kanunu'nda Var Mı?

İşçiye tanınan haklardan biri de yol parasıdır. Bu para, işverenin işçiye geliş ve işten dönüşte ulaşımı sağlaması için ödediği belirli bir miktardaki ücrettir. Yol parası ücreti, işçinin yaşadığı bölge ile iş yeri arasındaki mesafede kullandığı ulaşım türüne göre değişiklik gösterebilir. 

4875 sayılı İş Kanun'a göre işverenler, işçilerinin yol paralarını karşılamak zorunda değildir. Fakat işçi ile işveren arasında yapılan sözleşmede böyle bir hüküm yer alıyor ise servis hizmeti ya da yol parası sağlamak zorundadır. Yol parası ücreti toplu taşıma kartı, nakit ve yakıt parası şeklinde de verilebilmektedir. Ancak İş Kanun'da gece vardiyasında çalışan kadın çalışanlara servis hizmeti sağlanması ile ilgili yükümlülük bulunur. Bunu her işveren sağlamak zorundadır.

Bu durum aynı şekilde yemek parası için de geçerlidir. İş Kanun'unda işçiye verilecek yemek parası ile ilgili herhangi bir yasa bulunmamaktadır. Ancak iş görüşmesinde işveren ve işçi arasında yemek parası ile ilgili bir anlaşma yapıldı ise işveren bunu karşılamakla yükümlüdür.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın