onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yumurta Kabuğu ve Sarısı Nasıl Oluşur?

Yumurta Kabuğu ve Sarısı Nasıl Oluşur?

Elif Ateş
09.02.2022 - 09:45

Beslenmede önemli bir yeri olan yumurta, sadece kahvaltı da değil birçok öğünde tüketilmektedir. Yumurtanın faydaları oldukça fazladır. Yüksek protein kaynağı olduğundan dolayı vücuttaki pek çok bölgeye yarar sağlar. Özellikle kolesterolün dengelenmesi, göz sağlının korunması ve beyin gelişimi için yumurta tüketilmesine önem verilmelidir. Ancak her şeyde olduğu fazla tüketilen yumurta, şeker hastalıkları, diyabet gibi birçok sorunu da beraberinde getirir. Hatta kişilerde alerji oluşma riski de yüksektir. Peki yumurtanın kabuğu ve sarısı nasıl oluşur? İşte detaylar...

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

Yumurta tüketilmesi kolay olan gıdaların başında gelir. İçerisinde fosfor, lif, kalsiyum, sodyum gibi birçok vitamin bulunur. Aynı zamanda A, E ve C vitaminleri, B12 vitamini bakımından da oldukça değerlidir. Anne sütünden sonra en çok besin değeri içeren gıda olarak bilinir. Birçok kişi yumurtanın beyazından ziyade sarısını tüketmeyi tercih eder. Çoğu insana sarısı daha lezzetli gelir. Ancak yumurtanın sarısı içerdiği yüksek kolesterolden dolayı çok sık tüketilmesi önerilmez. Yumurtanın beyazı yağ değil, protein içerdiğinden dolayı daha sağlıklıdır. Yumurtanın kabuğu ve sarısı hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Yumurta Kabuğu ve Sarısı Nasıl Oluşur?

Yumurta Kabuğu ve Sarısı Nasıl Oluşur?

Tavuklarda yumurta oluşumu , genellikle 24- 26 saat arasında sürmektedir. Fakat bu süre ışık miktarı, çevresel faktörlere göre daha uzun sürebilmektedir. Tavuğun yumurtalıklarının içinde her bir hücre yumurta sarısını şekillendirir. Yumurta sarısının dış yüzeyinde bulunan vitelline adı verilen yumurta sarısının zarının altında tavuk üreme hücreleri bulunur. Bu yumurta sarısı bir büyüklüğe gelince yumurtalık kanalına doğru ilerler. 

Yumurtalık kanalında yumurtanın sarısı horozun spermi ile döllenir. Aynı zamanda burada chalaza adı verilen yumurta sarısının bağları meydana gelir. İki farklı üreme hücresinin birleşimi ile zigot oluşur. Vücut ısısının etkisiyle zigot hücresi bölünür ve embriyo meydana gelir. Embriyo, magnum adı verilen bir organa geçer yumurta akını oluşturur. Bu oluşum yaklaşık 3 saat kadar sürer. Yeni oluşan bu yumurta, isthmus adı verilen dar bir kanaldan geçer ve iç dış zarlarla kaplanır. Yumurta  kanalının en alt kısmında kabuk bezi adı verilen bir bölge bulunur. 

Son halini alan yumurta, kabuk bezine gelir. 21 saat içinde yumurtanın dış yüzeyi kabuk bezinde kireç kabuk ile kaplanır. Bu  süreçlerden sonra yumurta dışarı çıkar. Eğer serin bir ortam ise embriyonun gelişmez. Tavuktan çıkan yumurtanın gelişiminin devam edebilmesi için ise bulunduğu ortamın belirli bir sıcaklığın üzerinde  olması gerekir.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın