Yunan Maliye Bakanı Varoufakis, 4 Ayda Nasıl 'İstenmeyen Adam' Oldu?
Yunanistan'da, Yanis Varoufakis Ocak ayında solcu Syriza hükümetinin Maliye Bakanı olarak göreve geldiği günden itibaren farklı bir dönemin başlayacağının sinyallerini vermişti.
Diğer Syrizalılar gibi kravat takmayı reddeden, Brüksel'deki Yunanistan-Euro Bölgesi toplantılarına deri ceketiyle giden Varoufakis'in özellikle Alman Maliye Bakanı Wolfgang Schauble ile çizdiği tezat sıkça basına konu olmuştu.
Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası'nın sağladığı yardım paketinin süresinin uzatılması son dört aydır görüşülen temel konu.
Yunanistan süre uzatımı istiyor, Euro Bölgesi ise 'Önce ikna edici bir kemer sıkma reform paketi hazırlayın' diyor.
'Franklin D. Roosevelt, 1936: 'Bana karşı olan nefretleri konusunda hemfikirler; ve ben bu nefreti memnuniyetle karşılıyorum.' Son günlerde gönlüme (ve gerçeklere) çok yakın duran bir alıntı.'Yanis Varufakis - Yunanistan Maliye Bakanı
Maliye Bakanlığı görevinden önce ABD'nin Teksas Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan Varoufakis ise bugüne kadar uygulanan kemer sıkma tedbirlerinin yarardan çok zarar getirdiğini belirterek Yunanistan'ın insani kriz içerisinde olduğunu ve büyümeye dayalı politikalara ihtiyaç duyduğunu söylüyor.
Taraflar arasındaki görüş ayrılıkları Ocak ayından bu yana azalmayınca geçen hafta Cuma günü Letonya'nın başkenti Riga'da düzenlenen Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısında sinirler iyice gerildi.
Basına yansıyan açıklamalari Avrupa Birliği toplantıları sonrasında pek rastlanmayan sertlikteydi.
Euro Bölgesindeki ülkelerden birinin Maliye Bakanı Varoufakis'i 'Hepimizin zamanını boşa harcıyor' diye eleştirirken bir diğeri ise onun için 'Amatör bir kumarbaz' ifadelerini kullandı.
Varoufakis ise görüşmeleri 'Tansiyon yüksekti' sözleriyle tanımlamıştı.
Yunanistan Maliye Bakanı daha sonra Twitter hesabından paylaştığı mesajda 'Franklin D. Roosevelt, 1936: 'Bana karşı olan nefretleri konusunda hemfikirler; ve ben bu nefreti memnuniyetle karşılıyorum.' Son günlerde gönlüme (ve gerçeklere) çok yakın duran bir alıntı.' demişti. Financial Times: Varufakis ve Tsipras arasındaki görüş ayrılıklarını sezen Brüksel, bir süredir Tsipras üzerinde baskıyı artırmıştı.
O toplantı sonrası Syriza hükümetinden gelen ilk somut adım Avrupa'da 'istenmeyen adam' konumuna gelen Varufakis'in müzakere masasındaki rolünü gözden geçirmek oldu.
İngiliz Financial Times gazetesine konuşan Eurasia Group Risk Yönetimi'nden Avrupa masası şefi Mujtaba Rahman, 'Varoufakis olası bir AB-Yunanistan uzlaşmasının önündeki en büyük engel konumuna gelmişti' diyor.
Varoufakis hâlâ Yunanistan Maliye Bakanı olarak görevine devam ediyor. Ancak göreve gelir gelmez Avrupa ile müzakere ekibine aldığı ve Atina'yı teknik görüşmelerde temsil etmekle görevli olan yakın mesai arkadaşı Nikos Teokarakis yerini Başbakan Aleksis Tsipras'a daha yakın bir isim olarak görülen Dışişleri Bakan Yardımcısı Euclid Tsakalotos'a bıraktı. Müzakere ekibine giren Euclid Tsakalotos, 'yumuşak üsluplu bir ekonomist' olarak biliniyor.
Müzakere heyetine eklenen bir diğer isim ise George Çuliarakis. Daha önce İngiltere'de Manchester Üniversitesi'nde Ekonomi Profesörü olan Çuliarakis, müzakereye daha açık, pragmatist bir isim olarak tanımlanıyor.
Financial Times gazetesi, Brüksel'in Tsipras ve Varoufakis arasındaki görüş ayrılıklarını fark edip, bir süredir Tsipras üzerindeki baskıyı artırdığını yazdı.
Amerikan Wall Street Journal gazetesine konuşan Yunan araştırma kuruluşu MacroPolis'in editörü Nick Malkoutzis ise 'Bu hamleler anlaşma şansını artırmak amacıyla yapıldı. Ancak bir anlaşmayı garanti etmekten çok uzaklar diyor.
Tsipras ise daha umutlu.
Dün akşam Yunan televizyon kanalı Star TV 'ye üç saat süren bir röportaj veren Tsipras, 'Sanırım 9 Mayıs'a kadar bir ön anlaşmaya varabiliriz ve kurtarma paketinin bir kısmını alabiliriz' dedi.
Tsipras ön anlaşmaya 'son derece yakın' olduklarını ifade etse de, anlaşma olmaması halinde Euro Bölgesi'nin kemer sıkma önerilerini referanduma götürebilecekleri uyarısında da bulundu.
BBC Türkçe
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!