onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Yunanistan nereye gidiyor?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Yunanistan nereye gidiyor?

Onur Korkmaz
30.01.2015 - 13:05 Son Güncelleme: 30.01.2015 - 14:11

Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkıp çıkmayacağı tartışılıyor. Bu gerçekçi mi ? Böyle bir şey olabilir mi ? Biri Syriza olmak üzere iki siyasi yetkili önümüzdeki günlerde neler olacağına dair görüş bildirdi. Ekonomi uzmanı Guntram Wolff bu durumun Avrupa Birliği’ni ve Yunanistan’ı nasıl etkileyeceğini anlattı. Brüksel’de yaşayan Yunan halkı seçimler hakkında ne düşünüyor ?

Brüksel’de birçok Yunanlının buluşma noktası Avrupa kurumlarına birkaç metre uzaklıkta bulunuyor. Pazar günü yapılacak kritik seçimler Yunan bar ve restoranlarında tartışma konusu. Yunanlılar yurt dışında bulundukları ülkeden oy kullanamıyor. Ancak kimileri Yunanistan’a oy vermeye gideceğini belirtti:

“Endişe ve korkunun hakim olması için büyük çaba sarfediliyor ancak Yunanistan’da büyük değişiklik yaşanacağını düşünmüyorum.”

Yunanistan’da yeni kurulan Nehir Partisi öncülüğünde bir başka mekanda seçimler tartışılıyor. Seçimlerin ardından Nehir Partisi’nin kilit rol oynaması bekleniyor. Kimileri oyların bölünmesinden endişe ediyor :

“Seçimlerin hemen ardından Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nde kalması gerektiği konusu parti veya koalisyonun önceliği olmalı. Umarım sesim buradan duyulur.”

“En önemli şey birlik ve beraberlik. Seçimler için önemli olan bu. Biz gençler ümidimizi yitirmiyoruz.”

euronews:

Ve şimdi de Yunanistan Savunma Bakanı ve seçimlerde Yeni Demokrasi Partisi adayı Nikos Dendias’ın bulunduğu Atina’ya uzanıyoruz. Yunanistan’ın Euro’dan çıkıp çıkmayacağı sorgulanıyor. Syriza’nın başarılı olması Yunanistan’ın Euro Bölgesi’ndeki durumunu tehlikeye atar mı ?

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias:

“Syriza’nın tam olarak ne yapmak istediği henüz bilinmiyor. Bu yüzden Syriza’nın başarısı risk teşkil edebilir. Syriza farklı bir duruş sergilemek isterse, bunu yapacak teknik güce sahip olup olmadıklarını bilmiyoruz.”

euronews:

İki yıldır iktidardasınız. Kemer sıkma önlemlerini uyguladınız, Avrupa’nın dayattığı programları kabul ettiniz. Bunun doğru olduğunu düşünüyor musunuz? Seçimleri kazanırsanız planı uygulamaya devam edecek misiniz ?

Dendias: “Önemli olan Yunanistan’ı 2010 yılında iflasın eşiğine nelerin getirdiği, sorunun kaynağı tespit edilmeli. Sorun üretim ve inovasyona önem vermek yerine tüketime odaklanan bir ekonomi modelinin izlenmesiydi. Memorandumlar ilaç gibi geldi, gözle görülen etkiye sahipti. Ancak kötü giden her şeyin sebebi değildi. Yapılan bütün hatalar ve yanlış seçimlere rağmen ülke Euro Bölgesi’nde kalmayı başardı. 2012 yılında bu garanti altına alınamıyordu.”

euronews: Kimi Avrupalı yetkililer Yunanistan’ın yapması gerektiği reformlarda yeterince başarılı olmadığını belirtiyor.

Dendias: “Reformların daha derin bir şekilde uygulanıp uygulanmamasını soruyorsanız cevabım tabi ki evet olacak. Bu doğru. Bazı alanlarda hata yapıyoruz, gecikmeler yaşanıyor. Ancak Syriza bizi bu konuda suçlamıyor. Syriza yaptığımız reformları durdurmak istiyor ve 2010 yılındaki modele dönmek istiyor. Bu seçimlerde yaşanan sorun bu.”

euronews: Atina’ya uzanıyoruz. Syriza’nın ekonomik programından sorumlu Gianni Milios ile birlikteyiz. 

Yunanistan Euro Bölgesi’nden ayrılabilir mi? Bu senaryo gerçekçi mi ?

Gianni Milios: “Bu mümkün değil. Her seçimde bu senaryo insanları korkutmak için sürekli ön plana çıkarılıyor. Bunun hayata geçirilmesi imkansız. Zira bir ülke Euro Bölgesi’nden çıkmaya zorlanırsa, Euro bölgesi çöker.”

euronews: Draghi ve Merkel dahil birçok Avrupalı yetkili yeni Yunan hükümetinin taahhütlerini yerine getirmemesi halinde herhangi destek sağlanmayacağını bildirdi. Aynı zamanda yeniden müzakere masasına oturmayı planlıyorsunuz. Bu iki şey birbirine ters düşmüyor mu ?

Milios: “Aynı kemer sıkma önlemlerini uygulamaya devam edemeyiz. Yunan halkı bu yüzden bize oy veriyor. Politikanın değişmesi ulusal ve halk egemenliği meselesi. Bazı amaçlara ulaşılması ve dengeli bütçe gerekiyor. Daha sonra sosyal düzeyde amaçlarımıza ulaşmaya çalışacağız. Avrupa genelinde sağlık harcamaları oranı ortalama yüzde 8 iken Almanya’da ise bu oran yüzde 10,5 iken Yunanistan’da bunun sadece yüzde 6 olmasını anlamıyorum.”

euronews: Müzakereler zaman alıyor. Baskı olacak. O zamana kadar üzerinde durulacak noktalar neler ? Kırmızı çizginiz nedir ?

Milios: “Yunan ekonomisi kesintilere ve kemer sıkma önlemlerine daha fazla dayanamayacak. Borç yükü ekonomik büyümeyi engelleyen bir tuzak olarak kullanılamaz. Kırmızı çizgimiz Selanik’te açıkladığımız program. Öncelik insanlar. 21. yüzyılda Avrupa’da temel ihtiyaçlara erişimi olmayan insanların acı çekmesine izin veremeyiz.”

Copyright © 2015 euronews

Kaynak: http://tr.euronews.com/2015/01/21/yun...
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam
"Televizyonun; diktatör dediğine diktatör, terörist dediğine terörist, hain dediğine hain, şehit dediğine şehit, şerefsiz dediğine şerefsiz, kahraman dediğine kahraman diyen uydu alıcıları sizi... Spikerin dudak uçlarında yaşayan; okumaktan, sorgulamaktan, araştırmaktan nefret eden üniversite mezunları sizi.. .Hiç okumayın, sorgulamayın, araştırmayın, incelemeyin...Sadece kumandanın tuşuna basıp ezberleyin... Televizyonda yemek yiyenlerin görüntüleriyle beslenip, öpüşenlerin sevdasıyla tatmin olup, askere gidenlerin kanlı elbisesiyle cesur olun... Dünyanın öbür ucunda hiç tanımadığınız birini alçak ilan edin, yine dünyanın öbür ucunda hiç tanımadığınız birini kahraman! Yalnız dua edin elektrikler gitmesin!"
Tüm içerikleri
right-dark
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam