Zorlukları Olsa da Bir Dönem Öğrenci Yurdunda Kalmanın İnsana Kazandırdığı 13 Özellik
Eğer eğitim için gittiğiniz şehirde yurtta kaldıysanız, üniversite eğitiminin yanında başka bir eğitimden de geçmişsiniz demektir.
1. Açık sözlü birine dönüşürsün. Eskiden kırarım, incitirim diye söylemediğin şeyleri yurt ortamında rahatlıkla söyleyebilirsin.
2. Herkese, her şeye tahammül edebilme yeteneğin zirveye çıkar.
3. Yurt yıllarını atlattıktan sonra herkese ilginç gelen durumlar seni kolay kolay şaşırtmaz.
Kettle'da yemek pişirenler, uykusunda bağıranlar, uyurgezerler... Bu kadar çok tuhaflığın içinde yaşayınca kolay kolay şaşırmayan birine dönüşüyorsun haliyle. 😁
4. Yurda, ülkenin dört bir yanından çeşit çeşit insan geldiği için onlarla bir arada yaşamak tecrübe kazandırır.
Farklı diller, farklı yaşam tarzları tanıyınca bazı özellikler garip gelse de bunlar olgunlaşmanı sağlar. Erkekler için askerlik öncesi bir provadır aynı zamanda.
5. Tam bir insan sarrafı olursun. Bundan sonra tanıştığın insanları çözmen iki dakikanı almaz.
Özellikle 4 yıl boyunca böyle bir ortamda kalınca kime güvenmen, kime güvenmemen gerektiği konusunda uzmanlaşırsın.
İnsanları, okulda aldıkları eğitimden çok anlayış/hoşgörü gibi erdemlere göre değerlendirmeye başlarsın.
6. Sürekli maruz kaldığın için gürültülü ortamda uyuyabilme/çalışabilme gibi özellikler kazanırsın.
Yurt öncesinde sessiz ve karanlık olmayan bir ortamda uyuyamayan birisindir, ama gecenin bir yarısına kadar kağıt oyunları oynayanların arasında mecburen alışırsın ve ileride böyle bir ortamda bile uyuma yetisini kazanırsın.
7. Her türlü pisliğe karşı bağışıklık kazanırsın ve iğrenme hissin körelir. 😖
İki hafta yıkanmayan insanların varlığına, steril olmayan tuvaletlere, odadaki ayak ve ter kokusuna tanık olunca kaçınılmaz oluyor.
Sonra kolay kolay hasta olmuyorsun tabii. 😁
8. Bu kadar insanın arasında yaşayınca sosyal olmaman mümkün olmaz.
Gerek okulda gerek yurtta çok sayıda arkadaş edinirsin. İletişim kabiliyetin arttığı için ileride iş yaşantısında da işine yarar.
9. Empati yapma becerin gelişir; seni rahatsız eden bütün davranışları başkalarına karşı uygulamamaya özen gösterirsin.
Çünkü sana işkence gibi gelen şeyleri bildiğin için başkasına karşı daha saygılı olursun, böylece o ortamdan çok daha iyi bir insan olarak çıkarsın.
10. Özgüvenin artar; çünkü o kadar çok tuhaf davranışları olan insan görürsün ki, aslında ne kadar normal biri olduğunu anlarsın.
O ortama girmeden önce gereksiz heyecan yaptığını görürsün böylece. İleride de yeni ortamlara girerken gereksiz heyecanlardan kaçınırsın.
11. Hayatı, yurtta kalmayanlara göre çok daha erken yaşta tanırsın.
Kimsenin senin gibi olmadığını anlayınca dünyanın senin etrafında dönmediğini daha iyi fark edersin. Zorluklarla birlikte hayata karşı daha dik durursun.
12. Özgürlüğünün değerini anlarsın ve bir daha üzerine toz kondurmazsın.
Giriş-çıkış saatleri olsun, anlamsız disiplinler olsun iyice bezdirdiği için yurt sonrası hayatında en küçük baskı ortamından kaçınmaya özen gösterirsin.
13. Kazandırdığı en değerli şey ise, aradan seneler geçmesine rağmen görüşmeye devam ettiğin dostluklar edinmiş olmandır.
Küçük sorunlar haricinde o yıllarda saatlerce muhabbet ettiğin, birlikte ders çalıştığın, şehrin gezmedik yerini bırakmadığın insanlarla, beraber ağlayıp beraber gülersin.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın
Çok bir şey beklemeyiniz. Mutlaka güzel zamanlar geçirirsiniz. Hatta tavsiye isteyen olursa; en azından 1 dönem veya 1 sene kalın yurtta. Ancak az önce dediğ... Devamını Gör