onedio
Görüş Bildir
Çinliler Neden Soğuk Su Yerine Sıcak Su İçmeyi Bu Kadar Çok Seviyorlar?
Eski bir gelenekten sağlık sırrına uzanan kaynar su alışkanlığı… Çinlilerin sıcak suya olan sevgisi hem tarihsel hem de kültürel köklerle derinlere uzanıyor. Geleneksel Çin tıbbından devlet politikalarına kadar uzanan bu alışkanlık sağlıklı yaşamın anahtarı olarak görülüyor. Gelin bu eski alışkanlığın nedenlerine ve faydası var mı ona bakalım.
Hepsi Birbirinden Güzel: Ferdi Tayfur'un "İçim Yanar" Şarkısını Ülkemizin 4 Büyük Müzik Grubu Seslendirseydi
Arabesk müziğin efsanelerinden biri olan Ferdi Tayfur, geçtiğimiz günlerde ne yazık ki hayatını kaybetti. Uzun süredir sağlık sorunları ile mücadele eden sanatçıdan, hastanede tedavi gördüğü sırada kötü haber geldi. Tayfur'un ölümü, hem müzik sektöründe hem de hayranları arasında büyük bir şok etkisi yarattı. Kendine özgü tarzı ve unutulmaz şarkılarıyla, Tayfur, Türk müzik tarihinde silinmez bir iz bıraktı. Şarkıları ise kendisinden sonra gelen pek çok sanatçıya ilham oldu.
Mitolojiye İlgisi Olan Herkesin Mutlaka Okuması Gereken En İyi 10 Yunan Mitolojisi Kitabı
Yunan mitolojisi, insan hayal gücünün sınırlarını zorlayan destanları, kahramanları ve tanrılarıyla her dönemde büyüleyici olmayı başardı. Tanrıların entrikalarından kahramanların trajedilerine kadar uzanan bu hikayeler hem edebiyat hem de hayal gücü için birer ilham kaynağı oldu. Listemizde, mitolojiye farklı bakış açıları sunan ve herkesin kütüphanesinde yer alması gereken 10 muhteşem eseri bir araya getirdik. Haydi gelin bakalım!
Satrancın Bir Spor Olarak Görülmesinin Altında Yatan Haklı Nedenler
Spor denince aklımıza ilk olarak futbol, basketbol ve voleybol gibi yaygın sporlar geliyor. Bu sporlar genellikle sporcuların fiziksel aktiviteleriyle ön plana çıkıyor. Ancak satranç gibi iki kişinin oturarak oynadığı bir oyunun ''spor'' olarak görülmesi, bazı kişilerin kafasında soru işaretleri oluşturuyor. Kimi zaman ''Böyle spor mu olur kardeşim, tüm gün oturuyorlar!'' şeklinde yorumlarla eleştirilen bu durumun aslında oldukça haklı gerekçeleri var. Şimdi gelin, satrancın neden bir spor olarak sayıldığını birlikte öğrenelim!KaynakKaynak
Reklam
Kulaklarınızın Pasını Alıp Çok Uzaklara Atacak İsim: Danit
etiket
Bu dünyada Danit diye bir gerçek var. Ve eğer siz bu sesi daha önce dinlemediyseniz sizi bu içeriğimize alalım çünkü çok ama çok şey kaçırdınız. Sesiyle kulaklarınızın tüm pasını alacak hatta silip süpürecek. Takın kulaklıkları, açın müziğin sesini başlıyoruz!
Reklam
Okurken Kendinizi Başka Diyarlarda Bulacağınız En İyi 10 Fantastik Kitap
Fantastik kitaplar, bizi sıradan hayatımızdan alıp başka dünyalara taşıma gücüne sahip. Sihir, destansı savaşlar ve unutulmaz karakterlerle dolu bu tür, edebiyatın en büyüleyici alanlarından biri. Bazen bir büyücünün dünyasına, bazen de uzayın derinliklerine adım atarız. Bu listede yer alan eserler, sizi hayal gücünüzün sınırlarını zorlayacak maceralara davet ediyor. Hangi dünyaya yolculuk edeceğiniz tamamen size kalmış!
1873 Yılında Kansas'ta Gökten Kurbağaların Yağmur Gibi Yağdığı Garip Olay
Kansas’ta 1873 yılında, bir yağmur fırtınası sırasında gökten kurbağalar yağdığı rapor edildi. Bu olay, görenleri hem şaşırttı hem de korkuttu. Bilim insanları, bu tür olayların nadir ama mümkün olduğunu söylüyor. Fırtınaların etkisiyle hayvanların gökyüzüne taşındığı düşünülüyor. Gelin beraber bakalım.
Acı Bir Şey Yediğimizde Neden Burnumuz Şelale Gibi Akar?
Baharatlı yemekler, birçok insanın favorisi olsa da etkileri oldukça ilginç. Ağzınız yanar, salya bezleriniz hızlanır ve terlersiniz. Bir de kaçınılmaz olarak burnunuz akar. Peki, neden oluyor? Bu durumun arkasındaki bilimsel sebebe gelin bakalım!
Reklam
Türk Adının Tarihi Daha Eskiye Dayanıyormuş! Orhun Yazıtları'ndan da Eski Nomgon-2 Anıt Külliyesi Keşfedildi
Türk tarihinin bilinen ilk yazılı eserleri olan Orhun Abideleri, Türk tarihi için son derece önemli. 'Türk' isminin ilk kez bu metinlerde geçtiği düşünülür. Türk Akademesi ise yaptığı son keşifle 'Türk' isminin bundan daha eskiye dayandığını ortaya çıkardı. Moğolistan’ın Nomgon-2 Anıt Külliyesi’nin Göktürk dönemine ait olduğu doğrulandı. Kaynak: TRT
Reklam
Yasaklı Kitaplar: Kelimeler Neden Tehdit Sayılır?
etiket
Düşünün ki bir cümle, bir paragraf, belki de küçücük bir kitap… Koca bir imparatorluğu titretiyor, tahtları sarsıyor, dogmaları yerle bir ediyor! İşte bu yüzden kelimeler, tarih boyunca korkulan en büyük “suç ortakları” oldu. Sanki kâğıt ve mürekkep bir araya geldiğinde Pandora’nın kutusu açılıyor, içinden düşünceler, devrimler, değişimler fırlıyor! Ve evet, insanlar bundan hep korktu. Çünkü kelimelerle baş edemezsin; onları yakarsın, toplarsın, yasaklarsın ama asla susturamazsın.Yasaklanan her kitap bir skandalın ortasına düşmüş sanatçı gibi bir yandan susturulmaya çalışılır, diğer yandan bir ikon haline gelir. Çünkü bilirsiniz, bir şeyi yasaklamak onun afişini basmaktan daha etkili bir tanıtımdır. “Sakın dokunmayın!” dedikçe insanlar daha da dokunmak ister, “Okumayın!” dedikçe o kitap bir efsane olur. Yasaklı kitaplar, edebiyatın asi rock yıldızlarıdır ne kadar kısılırsa sesleri, o kadar çok yankılanır.Şimdi bu “suçlu” kitapların dosyasını açıyoruz. Onlar, sadece kelimelerle yazılmadı toplumsal düzenin sinir uçlarına dokunarak yazıldılar. Susturulmaya çalışıldıkça daha da büyüdüler, birer sembol oldular. İşte o suçlular ve onları “suçlu” ilan eden dünyanın ironik hikâyesi:
Yaşam Tarzlarıyla Görenleri Hayrete Düşüren "Dilsiz" Kabile: Piraha Kabilesi
Amazon ormanlarında yaşayan Piraha kabilesi, dil, kültür ve akrabalık ilişkileriyle dünyada eşine az rastlanan bir topluluk. Soyut kavramlara yer vermeyen dilleri, yalnızca ebeveyn-çocuk bağları üzerine kurulu basit akrabalık yapısı ve doğayla uyumlu yaşam tarzları, onları diğer toplumlardan ayırıyor. Çoğu kez birbirleriyle mırıldanarak iletişim kuran kabilenin o sade ve ilginç yaşam tarzına beraber bakalım...
Reklam
Osmanlı Dönemi Padişahlarının Suikasta Karşı Kullandığı Seladon Porselenlerinin Arkasındaki İlginç Hikaye
Osmanlı padişahları, sarayda suikast girişimlerine karşı çeşitli önlemler almışlardır. Bu tedbirlerden biri de yemeklerde kullanılan seladon porselenleri olduğu düşünülmüştür. Halk arasında “zehir testi” olarak bilinen bu inanışa göre, seladon porselenleri zehirli maddeleri algılayarak renk değiştiriyordu. İnanışa göre, padişahlar bu porselenlerle yemeklerini sunarak, olası zehirli saldırılara karşı önlem almışlardır. Ancak, gerçekten böyle bir durum var mı? Osmanlı padişahları seladon porselenleri suikaste karşı bir önlem olarak mı kullandı, yoksa sadece kültürlerine uydukları için mi tercih ettiler?Detaylarıyla anlattık!
Reklam