Görüş Bildir
Uzay’da Çamaşırhane Var mı? Astronotlar Ay’da İç Çamaşırlarını Nasıl Temiz Tutuyor?
Ay görevleri için yeni uzay giysilerinin içini temiz tutma konusunda araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. Bu giysiler, astronotların aşırı sıcaklık, uzay radyasyonu ve aşındırıcı toz gibi zorlu koşullara dayanabilecek özelliklerde olmalıdır. Aynı zamanda iç çamaşırı gibi giysilerin mikropların üremesini önlemesi de önemlidir, çünkü uzay giysileri farklı astronotlar arasında paylaşılacak ve uzun süreler boyunca kullanılacaktır.
Helyum, Bir Gezegenin veya Yıldızın Atmosferini Terk Ettikten Sonra Nereye Gider?
Evrende en bol bulunan ikinci element olan helyumun, evrenin kendisi kadar büyüleyici bir hikayesi vardır. Yıldızların kalbinden kozmosun en uzak köşelerine kadar, helyum göksel olaylarda çok önemli bir rol oynar. Peki bir gezegenin ya da yıldızın atmosferini terk ettikten sonra nereye gider? Gelin bunu öğrenmek için kozmik bir yolculuğa çıkalım!
Bilim İnsanları Açıkladı: Güneş Sistemi'nde Gizemli Bir Dokuzuncu Gezegen Olabilir
Güneş Sistemi, etrafında milyonlarca nesnenin döndüğü yoğun bir bölgedir. Gezegenler, uydular, kuyruklu yıldızlar ve asteroitler arasında birçok farklı cisim bulunur. Bilim insanları, 1846 yılında sekiz ana gezegeni keşfettikten sonra, cüce gezegen olarak adlandırılan daha küçük cisimleri de keşfetmeye devam ettiler. Plüton da bu keşfedilen cüce gezegenlerden biridir.
Zenginlerin Ölümsüzlük İksiri Olarak Bilinen Adrenokrom Nedir?
Adrenokrom, komplo teorileri dünyasında, birçok kişinin hayal gücünü ele geçirmiştir. Bu maddenin, güçlü bir elit tarafından halkın gözünden saklanan gizli bir ölümsüzlük iksiri olduğu iddia edilmektedir. Peki ama Adrenokrom tam olarak nedir ve bu iddiaların ardındaki gerçek nedir? Bu içeriğimizde hep birlikte  Adrenokrom'un kökenlerini, iddia edilen kullanımlarını ve tüm bunların ardındaki bilimsel gerçekliği araştırarak Adrenokrom dünyasına girelim...
Reklam
Mars'a Gidiş Süresi 45 Güne Kadar Düşecek: NASA, Nükleer Enerjiyle Çalışan Yeni Roketler Geliştiriyor!
Elon Musk'ın SpaceX'i, Çin'in CNSA'sı, ABD'nin NASA'sı ve birçok uzay ajansının ana hedefi yakın bir zaman içerisinde Mars gezegenine seyahat etmek. Bu amaç uğruna akıl almaz bütçeler ile çalışan kuruluşlar, sadece rakipleriyle değil kendileri ile de sürekli yarış halindeler. Söz konusu Mars yarışını ilerde götürdüğü düşünülen NASA'nın, bugün yeni gezegene gidiş projesi için nükleer enerji ile çalışan roket modelleri geliştirmeye başladı. Detaylar haberde.
Bilim İnsanları Sibirya'da Bulunan 46 Bin Yıllık Donmuş Solucanı Canlandırdılar ve Solucan Üremeye Başladı
Sibirya'nın donmuş topraklarında yüzyıllar boyunca uyuyan ve bilim dünyasını şaşırtan bir keşif yapıldı! Bilim insanları, 46.000 yıldır derinlerde sıkışıp kalmış bir dişi mikroskobik yuvarlak solucanı canlandırmayı başardılar. Ortaya çıkan sonuçlar, bilim dünyasında büyük heyecan yarattı ve solucanın sahip olduğu özellikler, üzerinde yapılan çalışmalarla daha da ilginç hale geliyor.
Reklam
Ünlü Toksikolog Gelecekteki Pandeminin Bir Mantarla Başlayabileceği Konusunda İnsanları Uyarıyor
Emily Monosson'un 'Blight'ta: Mantarlar ve Yaklaşan Salgın' adlı kitabı, mantar hastalıklarının doğaya ve insanlara yıkıcı etkilerini vurguluyor. Özellikle Amerikan kestanelerinin neredeyse yok olmasından bahsediyor. Mantarlar genellikle hayat verici olsa da, yabancı türlerin doğal dengesini bozabileceğine dikkat çekiyor. İklim değişikliği ve insanların etkileşimleri, mantarların yayılmasını ve adaptasyonunu etkileyebilir. Ancak evrim ve bilinçli çabalardan umutlu olmak mümkün. Mantar hastalıklarının önlenmesi ve korunması için bilinçli hareket etmek önemlidir. Kitap, doğanın ve insanlığın geleceğini düşündüren önemli bir konuyu ele alıyor.
Türk Bilim İnsanı Canan Dağdeviren Meme Kanserine Karşı Elektronik Sütyen ile Hayati Bir Buluşa İmza Attı
ABD'de bulunan Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) görev yapan Canan Dağdeviren, meme kanserine erken teşhiste yardımcı olacak bir buluşa imza attı. Dünya genelinde kadınları etkileyen en yaygın kanser türlerinden biri olan meme kanserinde önemli buluş yeni bir ultrason cihazı oldu. Canan Dağdeviren ve ekibi tarafından tasarlanan yeni ultrason cihazı, sütyene takılarak kullanılacak şekilde tasarlandı.
Big Bang’den Önce Evrende Neler Oldu? Sadece Bir Boşluk muydu?
Hiç gece gökyüzüne bakıp evrenin kökenini merak ettiniz mi? Varlığımız, binlerce yıldır insan merakının merkezi olan gizemler, zaman ve uzayın ihtişamı içinde yer almaktadır. Bu içeriğimizde merak uyandıran soruya yöneliyoruz: Büyük Patlama'dan önce ne vardı?
Reklam
Biyolojik Bilgisayar Nedir? Nasıl Çalışır? Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte çeşitli ilgi çekici  yenilikler de gündeme geliyor. Biyolojik bilgisayarlar da teknolojinin gelecek vaat eden şaşırtıcı bir yeniliğidir. Elektronik bilgisayarların aksine, biyolojik bilgisayarlar bilgiyi işlemek hesaplamak için, DNA ve hücre gibi yapı taşlarından faydalanır. Hep birlikte biyolojik bilgisayarların dünyasına girmek ister misiniz?
Reklam
Reklam
Yetenek Çipleri ile Yetenekli Sporculara, Başarılı Mühendislere!
etiket
2000’li yıllar nörobilim alanda muazzam gelişmelere sahne oldu. Birçok bilim insanına göre de şimdilik gösterilen gelişmeler henüz 1/1000 seviyesinde. Geleceğin nörobilim bakımından ürkütücü olacağı kadar muhteşem olacağına kesin.2013 yılında Amerika’da yaklaşık 3 milyar dolar, Avrupa’da da yaklaşık 1.12 milyar avro beyin inisiyasyon çalışmalarına aktarılacağını açıklamışlardı. Bu yüksek bütçeler bizleri nelerin bekleyeceğinin habercisi oldular aslında. Unutmamalıyız asıl önemli olan insanların hayat kalitelerinin artması. 2050 yılında yaklaşık 2 milyar insanın psikiyatrik ve nörolojik sorunlardan kaynaklı sağlık problemleri yaşayacağı tahmin ediliyor. Hem insan hayatına hem de ülkelerin sağlık sistemlerine büyük külfet. O zaman hastalanmadan önlem alınmalı.
Fizik Tarihinin En Büyük Keşfi Olduğu Söylenen LK-99 Maddesi, Oda Sıcaklığında Süperiletken Olmayı Başardı!
Geçtiğimiz günlerde Cornell Üniversitesinin yayınladığı bir makale ile 21. yüzyılın en önemli bilimsel gelişmelerden biri duyuruldu. Güney Koreli bilim insanları, LK-99 adı verilen, günlük sıcaklık ve basınç koşullarında bile elektrik enerjisini kusursuz bir şekilde iletebilen bir malzeme keşfettiklerini iddia ederek tüm bilim dünyasını yerinden oynattı. Peki bu yeni süperiletken malzeme neden bu kadar önemli? Günlük hayatta hangi alanlarda kullanılabilir? Tüm sorunların cevapları bu haberde.
Bilim Dünyasında Büyük Bir Adım: Kişiye Özel İlaçlar Tasarlamak Artık Mümkün
Günümüzde bilim ve teknoloji alanındaki hızlı gelişmeler, insanlık için pek çok yeni olanak ve fırsat sunmaktadır. Bu bağlamda, ABD'li araştırmacılardan oluşan bir ekip, kanserle ve bulaşıcı hastalıklarla savaşacak ilaçlar ve atmosferden karbondioksiti hızla çıkarabilecek yeni proteinler gibi önemli alanlarda çığır açıcı bir adım atmış durumda. Yaratılan bu özel yapay zeka (AI) programı olan RFdiffusion, protein tasarımında önemli bir fark yaratıyor.
Reklam