En Yakını Unicorn! Kara Deliklere Dair Ne Biliyoruz?
Uzaydaki en büyük gizemlerden kara delikler hakkında insanlık olarak hala çok kısıtlı bilgiye sahibiz. Hemen hepimizin zihninde etrafındaki her şeyi yutan bir güç olarak beliren kara delikler hakkında geçmişten günümüze hangi bilgiler elde edildi? Bilimin yanıt verebildiği kadarıyla detaylara beraber bakalım!
Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız Akıllara Durgunluk Verecek 25 Uzay Keşfi
James Webb uzay teleskobu, evren hakkında daha derin bir anlayış sağlayarak uzay keşfini bir sonraki seviyeye taşıdı. Bu haberlerin birçoğu medya ilgisini çekiyor olsa da, hâlâ göz ardı edilen birçok uzay tuhaflığı var. Çayınızı alın ve uzay şapkanızı takın. Dış gezegenlerden uzak yıldız sistemlerine kadar daha önce muhtemelen duymadığınız bu 25 şaşırtıcı uzay keşfiyle yörüngeye çıkalım!
Kuru İklimin İnsan Evrimine Etkisi Nedir?
Çevre, insanın evrimini etkileyen önemli faktörlerden biridir. İklimler tarih boyunca birçok insanı etkilemiştir. Kuru iklimde insanın uyum sağlaması, biyolojisi, davranışları ve yetenekleri gibi birçok önemli faktör değişiklik göstermiştir. Bulunduğu çevreye ve şartlara göre şekillenmek zorunda olan insanı kuru iklim nasıl etkiledi hep birlikte bakalım.
Dinozorların Nesli Nasıl Tükendi?
Dinozorlar yaklaşık 165 milyon yıl boyunca Dünya'ya hakim oldular. Tahmini 65 yıl önce dinozorların neslinin tükenmesine sebep olan felaket oldu. İşte bu canlılar ölümle nasıl karşılaştılar?
Demir Neden Isıtılınca Kızarır?
Demir, periyodik tabloda Fe sembolüyle temsil edilen bir metal elementidir. Kimyasal olarak Fe2+ ve Fe3+ iyonları şeklinde bulunur. Dünya'nın kabuğunda en yaygın bulunan elementlerden biridir ve birçok endüstriyel uygulamada geniş çapta kullanılır. Bunların yanı sıra, ısıtılan demirin neden kızardığına dair bazı bilimsel açıklamalar bulunmaktadır. Biz de bu içerikte sizlere önce demirin yapısını tanıtacağız ve daha sonra ısıtılan demirin neden kızardığını açıklayacağız.
Doktor Camillo Golgi Kimdir ve Bilim Dünyasına Katkıları Nelerdir?
Camillo Golgi (1843-1926) İtalyan bir tıp doktoru ve histologdur. Tıp dünyasında ise sinir sistemi ve hücre biyolojisi alanlarındaki önemli çalışmalarıyla tanınmaktadır. Biz de bu içerikte sizlere Camillo Golgi'yi tanıtacak ve bilim dünyasına kazandırdıklarından bahsedeceğiz.
Dinozorların Tüyleri Var mıydı?
Tüyler, ilk başta theropodlar olarak bilinen dinozor grubunda evrimleşmiştir. Bu theropodlar, dinozorların tüy geliştirmesi için adaptasyona sahiptir. İlk başta uçmak için kullanılmasa da teşhir ve ısı gibi görevlerde kullanılmıştır.
Klorlu Suda Yüzmek Cilde Zarar Verir mi?
Yüzme, hem sağlığı canlandıran hem de eğlenceyi sağlayan çoğu kişinin severek yaptığı bir spordur. Fakat, havuz suyunda bulunan klorun cilt mikrobiyomuna etkisi ise merak konusu olmuştur. Cilt mikrobiyomu, ciltte bulunan bakteriler, mantarlar ve virüslerin tamamına denilir. Bu mikroorganizmaların ciltte bulunması, cilt sağlığı ve korunması için önemlidir.
Işığın Hızı Ne Kadardır? 500 Yıl Önceki Yıldızın Işığı Neden Şimdi Görünüyor?
Evrenin bir hız sınırı vardır ve bu sınıra ışık hızı denir. Fizik yasalarına göre hiçbir şey ışıktan daha hızlı değildir. Şimdiye dek üretilmiş olan en hızlı uzay aracı bile bu hız sınırını geçme kapasitesine sahip değil ve görünüşe göre olacağa da benzemiyor. Peki ışığın hızı tam olarak nedir ve ışık neden bu kadar hızlıdır? Gelin birlikte öğrenelim. 👇