Fosillerin Yaşı Nasıl Bulunuyor? Arkeoloji Dünyasında Karbon Testi ile Yaş Hesaplamanın Sırrı
Karbon testi, geçmişe ışık tutan bir yöntemdir. Yaş hesaplamada kullanılan bu yöntem, bilim insanlarının tarih öncesi dönemler ve antik çağlarla ilgili daha fazla bilgi edinmesine olanak tanır. Karbon testi sayesinde arkeolojik buluntuların yaşını öğrenerek geçmiş medeniyetlere ve kültürlere dair yeni sırları çözmeye bir adım daha yaklaşabiliriz. Peki, bu büyülü anahtarın sırrını merak ediyor musunuz? Gelin birlikte keşfedelim. 👇
Parçalı Ay Tutulması Var, Meteorlar Yine Dünyayı Es Geçmiyor; 2023 Mayıs Ayındaki Gök Olayları
Binlerce yıldır gökyüzüne bakıp merak eden insanlar yani biz hala merak etmeye devam ediyoruz öyle değil mi? Her ne kadar astrolojinin bilimselliği olmasa da şöyle soruyor kimimiz: Gökyüzüne bakıp geleceği görebilir miyim? Kimimiz ise sadece gökyüzünü merak ederek gök olayları yıllığına göz atıyor. Göğe bakmak için illaki teleskopa ihtiyacınız yok efendim, gözünüz ve açık bir gökyüzü yeter de artar bile! Buyrun bakalım, 2023 Mayıs ayında gökyüzünde neler oluyormuş.Kaynak: Ankara Üniversitesi, TÜBİTAKFotoğraflar: NASA
Yapay Zekâ Türleri, Riskleri, İlkeleri?
Yapay zekâ, birkaç ay önce dünyanın gündemine ChatGPT ile pandemiden daha hızlı ve apansız girdi. Aslında olan biten sadece şu idi; teknoloji dünyasının gizemli ve dijital dehlizlerinde yıllardır geliştirilen yapay zekânın ufacık bir kısmı yani ChatGPT herkesin kullanımına açıldı. Kıyamet koptu. Sanki Pandora’nın Kutusu açıldı, kaygı ve endişeler ortalığa saçıldı. “Eyvah bu yapay zekâ bizi işsiz, işlevsiz, duygusuz bırakacak. Kötülerin eline geçecek. İnsanlığa türlü türlü fenalıklar yapılacak!” söylentileri sosyal medyada, TV ve gazetelerde, her türlü sohbette bir numaralı gündem maddesi haline geldi. Tabii ki her önemli teknolojik gelişme viral yayılma bir balon etkisi yaratıyor. Şişkinlik, tedirginlik ve beraberinde sayısız iyi/kötü gelişmeyi de getiriyor. Bunda da öyle oldu. Daha da olacak ama yapay zekânın kabiliyeti ve hızı bugüne kadarkilerden çok çok yüksek olduğu için saldığı korku da öncekilerden epey kapsamlı, derin ve yaygın şekilde gerçekleşecek.
Temeli Antik Yunan'a Dayanan Günümüzdeki 10 Önemli Kavram ve Buluş
Demokrasiden sanat ve mimariye kadar Antik Yunan'ın modern dünya üzerindeki etkisinin büyüklüğü inkar edilemez. Antik Yunan ayrıca, günümüzde modern yaşamın merkezinde yer alan birçok teknolojik aleti de icat etmiştir. Bu içeriğimizde de Antik Yunan'ın bize bıraktığı mirasın hala kullanımına devam edildiği alanları ve kavramları derledik. İyi okumalar! :)
Aralıklı Oruç Tutmanın Yeni Faydaları Ortaya Çıktı! Haftada 3 Gün Tutmak Diyabet Hastalığına Çözüm mü?
Pek çok insan gerek kilo vermek için gerekse sağlıklı kalmak için aralıklı oruç tutuyor. Son dönemlerde yapılan araştırmada haftada 3 gün aralıklı oruç tutmanın tip 2 diyabete iyi geldiği gözlemlendi. Buna uygun olarak, ihtiyacımız olan enerji ve tolerans bazında yeni bir aralıklı oruç tutarak beslenme biçimi geliştirildi. Gelin birlikte detaylarına bakalım. 👇Bu içerik bir beslenme önerisi değildir. Uygulamadan önce hekiminize mutlaka danışınız.