'Sana Aidim': Franz Kafka'dan Nişanlısı Felice'ye Güzel ve Yürek Burkan Mektuplar
'Ben sana aidim...Ancak tam da bu sebeple senin ne giydiğini bilmek istemiyorum; çok fazla kafamı karıştırıyor; öyle ki, hayatla başa çıkamıyorum.', diyor Kafka.'İlişkiler, muhtemelen bizim en öğretici deneyimlerimizdir' bilge bir kadın söylemişti bir keresinde, Rilke'nin aşk için unutulmaz ilanını yankılayan bir sesle: 'Aşk tüm görevlerin belki de en zoru...Diğer tüm uğraşlar sadece onun için bir hazırlık.'Modern edebiyatın en önemli isimlerinin başında gelen Franz Kafka'nın 'Milena'ya Mektupları'nı birçoğunuz biliyordur. Peki ya bir nişanlısı Felice Bauer'ya yazdıklarını? Kafka'nın ölümünden sonra kitap haline getirilen bu mektuplarda romantik fakat huzursuz bir dehanın izlerini sürmek mümkün...
Şaşırabilirsiniz: Türklerin Shakespeare Aşkı İngilizleri Geride Bıraktı
British Council tarafından, 15 ülkeden 18 bin kişiyle görüşülerek yapılan araştırma; ünlü yazar Shakespeare’in Brezilya, Hindistan, Çin, Meksika ve Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde Britanya’dakinden daha çok sevildiğini ortaya koydu. Araştırmaya göre; Meksikalıların yüzde 88’i, Türklerin ise yüzde 79’u yazarı seviyor. Yazarın ana vatanında sevilme oranı ise yüzde 59.
Ruhun Kâhini Dostoyevski, Etin Kâhini Tolstoy: Dünya Edebiyatının En Büyük Romancısı Kim?
Belki de dünyada sadece iki tip insan vardır: Dostoyevski'yi sevenler ve Tolstoy'u sevenler. Klasik Rus ve dünya edebiyatının bu iki 'dev' ismi 19. yüzyıldan beri birbirleriyle sürekli kıyaslandı. Kimileri kendini psikolojik ve varoluşçu romanın babası kabul edilen, acılarından, kabuslarından ve saplantılarından beslenen Dostoyevski'ye yakın hissederken; kimileri kendini tarihi, toplumu, her sınıftan, her katmandan, her cinsiyetten insanı ustalıkla anlatan, Homeros ile başlayan destan geleneğinin son ve en büyük temsilcisi kabul edilen Tolstoy'a yakın hissetti.Gelin şimdi bu iki büyük yazarın hayatlarını ve edebiyat yaklaşımlarını irdeleyelim.
Geniş ve Meraklı Bir Perspektifi Olanlara Mark Zuckerberg’den 17 Harika Kitap Önerisi
Dünyanın bambaşka yerlerinden milyonlarca insanı bir şekilde birbirine linklemeyi başarmış Facebook CEO'sunun son derece açık bir perspektife sahip olduğunu herhalde zaten tahmin ediyordunuz.Yıllardır '2 haftada bir kitap' mottosuyla elinden geldiğince çok ve değişik türde kitaplar okuyan Zuckerberg şimdilerde kızı Max'in doğumu sonrası okuma düzenini bir parça ihmal etmiş. Yine de, hayatı geniş bir çerçeveden algılamaya istekli tüm zihinler için mutlaka önerdiği bir kitap listesi var:
İnsan Hakları ve Sivil Toplum Üzerine Okuyabileceğimiz 24 Can Alıcı Kitap
Hukuk devleti kavramının özünü, bireyin devlete karşı sahip olduğu temel hak ve özgürlükler oluşturur. İktidar ya da devlet aygıtı da bu temel hak ve özgürlükleri koruma altına almakla yükümlüdür. Yani devlet, vatandaşa hizmet için vardır. Ancak iktidarların, koruma altına almakla yükümlü oldukları hakları bir bir ihlal ettiği bir dünyada, sahip olduğumuz hakları bilmek, savunabilmek için hepimizin okumasında fayda olacağını düşündüğümüz kitapları derledik.
Her Kadının Hayatı Boyunca En Az Bir Kez Okuması Gereken 33 'Ufuk Açıcı' Kitap
Kadın olmak sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada zor bir olgu. Kadınlar tüm dünyada ekonomik, toplumsal ve cinsel sömürünün ve şiddetin, kısacası 'modern köleliğin'en önemli mağduru konumundalar. Böyle bir dünyada bir kadının en önemli dayanağı belki de eğitim. Eğitimin belki de en önemli parçası ise okumak. Okumak ve daha çok okumak...Not 1: Sıralamanın kitapların niteliği ile bir ilgisi yoktur!Not 2: Her liste gibi, bu liste de eksik ve kusurlu, siz de lütfen eksikliğini hissettiğiniz kitapları belirtin; listeyi ileride bu doğrultuda güncelleyebiliriz.
2014 Yılının En Beğenilen 11 Edebi Eseri
2014 yılı da geçen yıllar gibi edebi anlamda oldukça zengin geçti,bu yıl yabancı ve yerli romanlar okurları kendine bağladı hatta kimisi okurların hayatını bile değiştirdi,bu konuda 2014 yılının okurlar ve otoritelerce beğenilen kitaplarını bulacaksınız.
Gelmiş Geçmiş En Etkili 32 Bilimsel Kitap
Bilincimizi aydınlatmamızı borçlu olduğumuz; şaşırtıcı, devrim yaratan ve dünyayı algılama şeklimizi değiştiren bilim kitaplarının varlığına ne kadar teşekkür etsek az. Yazıldıkları dönemde çoğunlukla anlaşılmayan, değiştirdiği eskimiş bilgilere köhne bir sadakatten dolayı itibar edilmeyen yada otoritelerini sarsılması istemeyen güç sahipleri tarafından sansür edilen bilim kitaplarını unutmamak gerektiğini düşünüyorum. Her ne kadar günümüz eğitim sisteminde değerleri, itibarları ve sebep oldukları devrimsel nitelikleri göz ardı ediliyor olsa da; bu kitaplar sayesinde bugün varız! Ve biz hatırladıkça, okudukça ve değerlerini anladıkça onlar var olmayı sürdürecekler. Değerli düşünür ve bilim insanlarının zihnimizde yol açtıkları bu eşsiz dönüşüm sayesinde bugün; teknolojik sınırlarımızı zorluyoruz, evrende yolculuk yapmayı düşleyebiliyor ve kendi küçük dünyamızın sorunlarının üzerinden gelebiliyoruz. Tabu yıkan cesaretleri, zihinlerimize inşa edilen duvarları aşmamızı sağlayan özgüvenleri ve insanları doğru bildiklerini sorgulatmaya iten bilgelikleriyle bu öncü bilimsel kitaplar hala değerlerini korumaktalar. Bu eşsiz kitapların her daim belleklerimizdeki canlı yerini korumalarını dileğiyle... İyi okumalar NOT: 1) Her kitabın altına yazdığım küçük tanıtıcı yazıların yanında daha ayrıntılı bilgi bulabileceğiniz, ileri okumalarınıza adım atabileceğiniz yönlendirici linkler ekledim, eserleri inceledikçe bu linklerde daha ayrıntılı bilgi bulabileceksiniz. 2) Kronolojik bir sıralama olmadı maalesef, sonuçta biraz benim düşün dünyamı da yansıtan öznel bir liste oluştu. Okurken bunu göz önünde bulundurmanızı ve eğer katkı yapmak isterseniz yorumlarda bırakmanızı temenni ederim.
Gelmiş Geçmiş En İyi 10 Distopya Kurgusu
Distopya, kara-kötücül bir gelecek planlama demektir ve ütopyanın tam tersi bir anlama sahiptir. Bu türün, ilk ortaya çıkış yılı 1868'dir (John Stuart Mill tarafından). 20. Yüzyıl ise distopyanın şahlanış dönemidir; en yetkin örneklerini de bu zaman diliminde vermiştir. Sinemadan, edebiyata; tiyatrodan televizyon dizilerine, çizgi romanlara kadar birçok yerde örneğini görmek mümkün olan bu türün, insanın sınırlarını zorlama, farkındalık yaratma gibi çok önemli özellikleri vardır, sürükleyiciliği ise cabası. Kaynak İşte ilk 10 distopya:
Tezer Özlü Okumak İçin 8 Sebep
Tezer Özlü... ''Türk edebiyatının gamlı prensesi.'' ''Dişi Oğuz Atay'' olarak da anılan yazarın, 42 yıllık kısa yaşamında yazmış olduğu az sayıda kitap bulunmaktadır.
Güçlü Beyin Kitabından Beyni İlgilendiren 10 Önemli Alıntı
Beyni etkili kullanma kılavuzu olan Ahmet YILDIZ’ın “Güçlü Beyin” kitabını sizin için okuduk. İçerisindeki yüzlerce önemli bilgiden size fayda sağlayacak ve merak duygunuzu harekete geçirecek 10 bilgiyi derledik. Ayrıca kitapda cevabını bulacağınız 10 soruyu da buradan sorduk.