Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
10 Adımda Tüm Mazlumların ve Gariplerin Babası: Arabesk Müziğin Efsanesi Müslüm Gürses
Şarkılarıyla, kendine has tarzı ve sözleriyle bir döneme damga vurmuş, Türk halkının kalbinde yer edinmiş Müslüm Baba'yı 10 adımda anlatıyoruz.
1. Müslüm Gürses, 7 Mart 1953 tarihinde Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinin Fıstıközü Köyü'nde dünyaya merhaba dedi.
2. Annesinin ölümünden sonra kardeşini de kaybeden Müslüm Baba için tek liman müzikti.
3. Adana Aile Çay Bahçesi'nde kazanılan bir isim; Müslüm Gürses.
Eğitim hayatına ilkokuldan sonra ilerletmeyen Gürses'in müzikle yolu Adana Aile Çay Bahçesi'nde düzenlenen bir müzik yarışması ile birlikte kesişti. Babasının katılmasını istemediği için saçını bile kestiği yarışmaya bit pazarından toparladıkları ile katılan Gürses, bu yarışmada birinci oldu. İlk Müslüm Gürses ismi de burada ortaya çıktı.
4. Bir Gazinonun assolistinin hastalanmasıyla değişen hayat.
Yarışmadan sonra terziliğe geri dönen Müslüm Gürses'in şansı arkadaşı Mehmet'in bir gazinoda hastalanan assolistin yerine geçmesi için teklifte bulunduğunda değişti. Gösterdiği müthiş performans ile herkesi etkileyen Müslüm Baba, bu performansından sonra 1986 yılında İstanbul'a gitt ve “Emmioğlu/Ovada Taşa Basma” plağıyla tam 300.000 satış yaparak başarısını tarihe yazdı.
5. Talihsizlikler Müslüm Baba'nın peşini bırakmıyordu.
Çıktığı Anadolu turnesinde şoförünün uyuya kalması yüzünden büyük bir kaza geçiren Gürses'i doktorlar 'öldü' diyerek morga kaldırdı. Gürses hayata tutundu ve gözlerini açtı. Ölmediği fark edilip ameliyata alınan Gürses artık daha az işitiyor, koku alamıyor ve başına aldığı en hafif darbede bile ölüm riski taşıyordu.
6. Hiçbir talihsizlik, hiçbir aksaklık ondan müzik duygusunu söküp alamadı.
Usta sanatçı geçirdiği kaza sonrasında “Özür diliyorum senden”, “İsyankar” ve “Ben insan değil miyim?” albümlerini çıkardı. Arabesk müzik kültüründe en çok ilgi gören isimlerden biri oldu.
90’lı yılların başındaysa gördüğü büyük ilgi onu bir kültür haline getirdi. “Müslümcüler” her yerde artarak devam ediyordu.
7. Tarzını farklı şarkılar ile birleştirerek bizleri mest etti.
Gürses için artık müziğin evrenselliğine inme, farklı kültürlere dokunma zamanı gelmişti. Değişim rüzgarları, seslendirdiği şarkılara da yansıdı. Nilüfer’den Olmadı Yar, Teoman’dan Paramparça ve Tarkan’dan İkimizin Yerine parçalarını kendi tarzında seslendirdi.
8. İsyankar ile sinemaya giriş yaptı!
1979 yılında Gürses için sıra kamera karşısına geçmeye gelmişti. İsyankar filmiyle başlayan serüvenine birçok uzun metrajlı film sığdırdı, hayranlarıyla filmlerinde de buluştu.
9. Çocukluğundan beri hayran olduğu Muhterem Nur ile evlendi.
Sinema oyuncusu Muhterem Nur’a çocukluğundan beri büyük bir hayranlık duyuyordu, hiçbir filmini kaçırmamıştı. 1982 yılında çıktığı Malatya turnesinde karşılaştığı Nur’la 1985 yılında hayatını birleştirdi.
10. Çok direndi fakat 7 Mart 2013'te buğulu gözlerini ebediyete kapadı.
18 Kasım 2012’de geçirdiği by-pass ameliyatından sonra, kendisi ve sevenleri için kara günler başladı. Akciğer, bağırsak, karaciğer ve böbrek yetmezliği sorunlarıyla mücadelesini 4 ay boyunca yoğun bakımda sürdürdü.
Ne yazık ki 3 Mart 2013 sabahı büyük bir sessizlikle uyandı tüm sevenleri, seslerini kaybetmişlerdi. 7’den 70’e herkesin hayatında iz bırakan, Türk müziğinin büyük ustası, milyonların babası Müslüm Baba o sabah hepimize veda etti.
Biz ne kadar yazsak da, onun hayatı hiçbir içeriğe sığmaz.
Siz iyisi mi “Müslüm” filmini kaçırmayın, 26 Ekim’de Cinemaximum’da yerinizi alın!
Yorum Yazın
Kaç kadeh kırıldı........
Minnoş gönlümde..
Kesin gidicem bu filme.
mısırlı Ahmet - duman - Müslüm gürses... bu üç isim harbiye açık havada inanılmaz bir konser vermişti yıllar önce.. şu yaşıma kadar pek çok konser izledim am... Devamını Gör