onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
'25 Alanda Geniş Kapsamlı Yeni Hamle Dönemini Başlatacağız'

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

'25 Alanda Geniş Kapsamlı Yeni Hamle Dönemini Başlatacağız'

adem kara
06.11.2014 - 11:09 Son Güncelleme: 06.11.2014 - 14:21
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Ekonomideki dönüşüm programı açıklandı

Başbakan Davutoğlu, Orta Vadeli Programda büyük önem verilen ve 2018’de GSYİH’yi 1.3 trilyon dolara çıkarmayı hedefleyen dönüşüm programını açıkladı.

Başbakan Davutoğlu, Orta Vadeli Program’da büyük önem verilen, Öncelikli Dönüşüm Eylem Planı’nı açıkladı.

Başbakan Davutoğlu, 62. Hükümet Programı'nı, 2015 Haziran'a kadar olan 8 aylık bir dönemi değil, 2023 yılına kadar olan 9 yıllık dönemi kapsayacağı konusunda mutabık kalarak kaleme aldıklarını belirtti.

Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu katıldı.

Davutoğlu, 25 başlıkta 1350 eylem planı çerçevesinde yeni hamle döneminin başlayacağını ifade ederken, siyasi istikrarın büyümeye katkısına dikkat çekti.

Başbakan, bugün açıklanan 9 sektörel dönüşüm programı ve 417 eylem planının, reel sektöre yönelik planlar olduğunu açıkladı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 'Hedefimiz, bu sektörel dönüşüm programlarıyla 2018 sonuna kadar yani 4 yıl içinde, GSYH'yi 1,3 trilyon dolara, cari açığı yüzde 5,2'ye çekmek, işsizlik oranını da yüzde 7 civarına indirmektir' dedi.

Planın 9 ana maddesi

Davutoğlu 9 dönüşüm planını şöyle açıkladı;

1-İthalata Olan Bağımlılığın Azaltılması Programı

2-Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı

3-Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim

4-Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı

5-Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı

6-Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi Programı

7-Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı

8-Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı

9-Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı

MTA yurt dışına açılıyor

Başbakan Davutoğlu, 9 dönüşüm planının ana hatlarını ise şöyle anlattı:

İthalata olan bağımlılığın azaltılması; Türkiye’nin girdi tedarik ihtiyacının stratejisi güncellenecek. MTA’nın yurtdışında da madencilik yapabilmesini sağlayacak. Enerji üretim tesislerinde kullanılan tesisatın yurt içinde üretimi desteklenecek. Demirçelik sektörünün hurda girdi bağımlılığını azaltacak. Sanayi stratejisini revize ederek, sektörel strateji hazırlanacak. Orta ve yüksek teknolojili üretimlere dönük destek programları açıklanacak. Yeni bölgelere dönük teşvik programı açıklanacak. İleri teknoloji yatırımları çekmek üzere serbest bölgelerin cazibeleri artırılacak. Atıkların ekonomiye kazandırılmasına önem verilecek. Hedef, ihalatın ihracatı karşılama oranını yüzde 70'e çıkarmak.

Türk malı marka sayısı artırılacak

Öncelikli Teknoloji Alanlarında Ticarileştirme Programı; Yerli makine üreticilerinin rekabet gücünü artırmak hedefleniyor. Öncelikli sektörler olan enerji, sağlık, havacılık, raylı sistemler, savunma sektörlerinde teknoloji yatırımları desteklenecek. Kuluçka merkezleri ve hızlandırıcılar kurulacak. 2018 yılına kadar öncelikli sektörlerde Türk malı ürün ve marka sayısını artırmak hedefleniyor.

Kamu Alımları Yoluyla Teknoloji Geliştirme ve Yerli Üretim: Kamu İktisadi Kuruluşlarında değişiklikler yapılacak

Yerli Kaynaklara Dayalı Enerji Üretim Programı: Enerjideki dışa bağımlılığın azaltılması hedefleniyor. 2018 yılında enerji üretiminde yerli kaynak payının yüzde 35'e çıkarılması planlanıyor. Kamu alımlarında yerli firmaların payı artacak. Yeni destek ve finansman programları geliştirilecek, arama ve arge faaliyetlerine ivme kazandırılacak.

Enerji Verimliliğinin Geliştirilmesi Programı: Linyit kaynaklarının azami şekilde ekonomiye kazandırılması ve enerji verimliliği konusunda yatırımların desteklenmesi. Enerji yoğunluğunu düşürecek eylemler hayata geçirilecek. Yönetim bilgi sistemi oluşturulacak. Enerji verimliliği artırılacak.

Yerli ilaç üretimine teşvik

Tarımda Su Kullanımının Etkinleştirilmesi: Tarımda su kullanımını etkinleştirecek adımlar atılacak. Su kaynaklarının daha verimli kullanılmasına destek sağlanacak. Mevcut sulama tesisleri rehabilitasyon programı ve arıtılmış suların tarımda kullanılması araştırılacak. Çiftçiler başta olmak üzere etkin su kullanımını bilinçlendirilecek. Sulama şebekelerinde modern izleme yöntemleriyle yeraltı suları izlenecek.

Sağlık Endüstrilerinde Yapısal Dönüşüm Programı: Yerli ilaç ve tıbbi cihaz üretimine teşvik sağlanacak.

Sağlık Turizminin Geliştirilmesi Programı: Yerli Ar-Ge ve üretimi destekleyecek şekilde Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı kurulacak. İlaç ve tıbbi cihaz alımlarında yerli üretimi özendirici ve geliştirici tedbirler alınacak. 2018 sonunda tıbbi cihaz ihtiyacının yüzde 20'sini, ilaç ihtiyacının ise yüzde 60'ı yerli üretimle karşılanacak.

Taşımacılıktan Lojistiğe Dönüşüm Programı: Bu alanda lojistik destek adımları atılacak.

Al Jazeera

Kaynak: http://www.aljazeera.com.tr/haber/eko...
Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
0
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam