AB Konseyi Başkanı Tusk, Erdoğan ile Göçmen Krizini Görüştü
Avrupa Birliği (AB) Konseyi'nin Başkanı Donald Tusk, bugün İstanbul'da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Gündem göçmen krizi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk’ı Yıldız Sarayı içindeki Mabeyn Köşkü’nde kabul etti. Basına kapalı gerçekleşen görüşme 1 saat 20 dakika sürdü.
Erdoğan-Tusk görüşmesinde Avrupa'ya yönelen göçmen akınını durdurabilmek için Türkiye'nin ve AB'nin karşılıklı atacağı adımlar ve iş birliği alanları değerlendirildi. Görüşmede, Pazartesi günü Brüksel'de yapılacak olan AB-Türkiye zirvesinde ele alınacak konuların çerçevesinin değerlendirildiği de tahmin ediliyor.
Donald Tusk, bu bağlamda dün de Ankara'da Başbakan Ahmet Davutoğlu'yla temaslarda bulunmuştu.
Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Tusk, Türkiye'den Yunan adalarına ulaşan göçmenleri geri yollama seçeneğinden söz etmiş, 'insan kaçakçılarının işini böyle bozabileceklerini' ifade etmişti.
Türkiye'nin göçmen akınını durdurmak için gösterdiği çabayı takdirle karşıladıklarını söyleyen Donald Tusk, buna karşın Ege Denizi'ni aşarak AB ülkelerine gelen göçmen sayısının halen çok yüksek olduğunu da belirtmişti.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ise Suriye'de tüm tarafların varılan ateşkese uyması halinde göçmen sayısında düşüş görüleceğini ifade etti.
Türkiye'den Yunan adalarına her gün 2 bin kadar göçmenin gittiği belirtiliyor. Türk yetkililer, yılın ilk iki ayında toplam 25 bin göçmenin Yunanistan'a geçişinin ise engellendiğini ifade ediyor.
Türkiye'de hükümetin açıkladığı rakamlara göre 2,7 milyonun üzerinde Suriyeli yaşıyor. Hükümet, bunun Türkiye'ye maliyetinin 8 milyar dolar civarında olduğunu söylüyor.
AB, Türkiye'ye 3 milyar euro yardım vaadinde bulunmuştu. Ancak Ankara, AB'nin Brüksel zirvesinde başka adımlar atmasını da talep ediyor.
Hükümet, geri kabul anlaşmasının karşılığında Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakerelerinde yeni fasılların da açılmasını, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına AB ülkelerine vizesiz seyahat imkanı tanınmasını ve Gümrük Birliği anlaşmasının çerçevesinin yeniden belirlenmesini istiyor.
Ankara geçtiğimiz günlerde 14 ülkeyle geri kabul anlaşmaları imzalama teklifinde bulunmuştu. Bu adım, AB tarafından reddedilen göçmenlerin Türkiye üzerinden üçüncü ülkelere gönderilmesini kolaylaştıracak bir adım olarak görülüyor.
Ancak AB için göçmenleri Türkiye'ye yollama seçeneğinin de sorun teşkil edebileceği belirtiliyor.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın