Görüş Bildir
Haberler
AKP'nin Seçim Mektubu AGİT Gündeminde

AKP'nin Seçim Mektubu AGİT Gündeminde

ATKN
22.10.2015 - 16:59

Başbakan Ahmet Davutoğlu imzasıyla AKP'ye oy istemek amacıyla Avrupa'daki Türkiyeli seçmenlere gönderdiği mektup Hollandalı bir parlamenter tarafından Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) gündemine alınacak.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

BBC Türkçe'den Yusuf Özkan'ın haberine göre AGİT tarafından 1 Kasım seçimleri için oluşturulan gözlemci heyetinde yer alacak Hollandalı parlamenter Piter Omtzigt, konuyu Avrupa platformuna taşımaya hazırlanıyor.

'AKP'ye oy verilmesi' çağrısı içeren mektup, Almanya ve Hollanda'nın ardından önceki gün de Belçika'daki Türkiye kökenli seçmenlere gönderildi.

Almanya Atatürkçü Düşünce Derneği, mektup nedeniyle 'çifte vatandaş' konumundaki çok sayıda kişinin Alman vatandaşlığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını öne sürdü.

Hollanda Veri Koruma Kurumu (CBP) tarafından, AKP tarafından seçmenlere gönderilen mektup konusunda soruşturma başlatmıştı.

Hollanda, çoğu kendi vatandaşı olan Türkiye kökenli seçmenlerin gizli adres bilgilerinin nasıl elde edildiğini araştırıyor. 

BBC Türkçe'ye bilgi veren kaynaklara göre, Hollanda bu soruşturmada iç hukukun yanı sıra Avrupa yasalarını da temel alıyor.

Avrupa Adalet Divanı, 1 Ekim'de aldığı bir kararla kişi bilgilerinin gizliliğinin güvence altına alındığını bir kez daha vurguladı.

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği, Hollanda Diyanet Vakfı (HDV) ve AKP Amsterdam Temsilciliği BBC Türkçe'ye adres bilgilerini kendilerinin vermediğini açıklamıştı.

Avrupa Birliği (AB) yasalarına göre, AKP'nin adres bilgilerini Ankara'daki kaynaklardan elde etmesi de 'hak ihlali' olarak değerlendiriliyor.

'Ankara'nın uzun kolu'

'Ankara'nın uzun kolu'
İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Hıristiyan Demokrat Parti (CDA) Milletvekili Pieter Omtzigt, AKP'nin mektubunu, 'adil ve tarafsız seçim ilkelerine aykırı olduğunu' savundu.

Mektubu, 'Ankara'nın uzun kolu' olarak değerlendiren Omtzigt, sadece bir partinin, seçmenlerin gizli bilgilerini kendi çıkarı için kullanmasının adil olmadığını belirti. CDA Milletvekili, konuyu AGİT gündemine taşıyacağını açıkladı. 

Büyük olasılıkla AGİT'in 1 Kasım seçimleri için oluşturduğu gözlemci heyetinde yer alacağını beliren Hollandalı parlamenter, diğer Avrupalı meslektaşlarını, 'mektup bombardımanı' konusunda bilgilendireceğini vurguladı.

Başbakan Davutoğlu imzalı mektuplar Almanya ve Hollanda'nın ardından önceki gün de Belçika'daki Türkiyeli seçmenlere gönderildi.

Mektuba AKP'li seçmenler olumlu yaklaşırken, diğer kesimler tepki gösteriyor. Tepkiler genel olarak, adres bilgilerinin nasıl elde edildiği ile ilgili.

'Alman vatandaşlığı tehlikede'

'Alman vatandaşlığı tehlikede'

Bir çok kişi bunun kendi güvenlikleri açısından tehdit olduğunu savunuyor. Almanya Atatürkçü Düşünce Derneği ise, AKP tarafından Avrupa genelinde, HDP tarafından da Berlin'de gönderilen propaganda mektuplarının, ciddi bir sorun yaratacağını savunuyor.

Dernekten yapılan açıklamada, bu mektuplar nedeniyle Almanya'da yüzbinlerce kişinin bu ülke vatandaşlığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu öne sürülüyor.

Derneğe göre, 2000 yılından önce bir çok kişi, yasal boşluklardan yararlanarak Türk vatandaşlığını kaybetmeden Almanya uyruğuna geçti.

Ancak daha sonra yapılan düzenlemeler çifte vatandaşlığı engelliyor. Almanya, Türk vatandaşı da olduğunu tespit ettiği kişilere ağır yaptırım uyguluyor.

Atatürkçü Düşünce Derneği, bu mektupların aynı zamanda Türk vatandaşı da olan kişilerin kimliğini ifşa edeceğini savunuyor.

Dernek, Alman vatandaşlığını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olan Türkiye kökenlilerin, çalışma izni de dahil bir çok kazanılmış hakkının elinden alınacağını belirtiyor.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
75
18
13
12
8
4
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam