Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Aralarında İlk Türk Yönetmen de Var! Yapımlarıyla Başarılara İmza Atmış Kadın Yönetmenler

Aralarında İlk Türk Yönetmen de Var! Yapımlarıyla Başarılara İmza Atmış Kadın Yönetmenler

Arya Genç
26.05.2023 - 09:47

2022 yılında, tarihte üçüncü kez 'En İyi Yönetmen Akademi Ödülü'nü alan kişi bir kadın oldu (Jane Campion).  Sevindirici bir haber  olsa da başarılı işlerine rağmen belki de adı çoğu kişi tarafından bilinmeyen çok başarılı yönetmenler hala var. Dünyanın farklı yerlerinden en başarılı kadın yönetmenleri sizler için listeledik. 🙌😍

Kaynak: https://www.unpublishedzine.com/film/...
İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

15. Pelin Esmer

15. Pelin Esmer

Gözetleme Kulesi, 11’e 10 Kala, Oyun, The Collector, Something Useful gibi yapımlarıyla adını hem Türkiye hem dünyada duyurarak önemli Türk kadın yönetmenlerden biri oldu. Yönetmenliğinin yanı sıra senaristliği, yapımcılığı ve görüntü yönetmenliği ile de başarılı işlere imza attı.

Kraliçe Lear belgesel filminde ise Mersin Arslanköylü tiyatrocu kadınların köy köy gezerek yaptıkları bir dizi performansın izini sürerek yenilikçi ve kadına yönelik bir eser ortaya koydu.

14. Chantal Akerman

14. Chantal Akerman

Brüksel'de yoksul bir Yahudi ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Chantal Akerman, kadın gerçekliğini ve cinselliğini daha önce hiç yapılmamış bir şekilde tasvir ederek neslinin en iyi yönetmenlerinden biri oldu. 

Filmleri, gerçekçilikle ve duyarlılıkla harmanlayarak, kadınların gerçekte yaşadıkları yaşamları, 'hoş görünmeyen' ya da sinematik olmayan kısımları filtrelemeden filme dönüştürdü. Je, Tu, Il, Elle ve Jeanne Dielman gibi filmlerde, cinselliğin plastik temsilleri ve kadınların gerçekliği hakkında hissettiklerini ve gördüklerini filme aktardı.

13. Canan Gerede

13. Canan Gerede

1995 yılında Aşk Ölümden Soğuktur filmini ortaya koyan Gerede bu yapımıyla 'Altın Portakal'da en iyi yönetmen ödülü'nü kazanan ilk Türk kadın yönetmen. Başarılı eserlerine 1998'e kadar devam etti.

12. Claire Denis

12. Claire Denis

Bağımsız çağdaş sinemanın en güçlü seslerinden biri olan Claire Denis, özgün çekim tarzlarını birleştiren çok çeşitli film türleri ortaya koyan Fransız yönetmendir. Denis Fransa'da doğdu, ancak sömürge ve sömürge sonrası Afrika temalarının yanı sıra çağdaş Avrupa'daki yaşamı ele alan çalışmalarını çok net bir şekilde etkileyen sömürge Fransız Afrika'sında büyüdü. 

Eşsiz eserlerinin temel özelliklerinden biri, bedenin ve hareketin mekanla ilgili olarak kullanması ve Beau Travail'in ikonik kapanış sahnesi, U.S. Go Home veTrouble Every Day klasikleri gibi izleyiciyi gerçekten hipnotize eden sahneler yarattı.

11. Lina Wertmüller

11. Lina Wertmüller

İtalyan yönetmen Lina Wertmüller'in hayatı ve eserleri, mübalağalı ton ve temalar barındırıyor. 

20. Yüzyılın kendilerine feminist diyen film yönetmenlerinden biri olan Wertmüler, kişisel, mesleki ve politik hayatında normlara her zaman meydan okuyan bir 'asi' olarak anıldı. Filmleri, varoluşsal veya politik temaları canlandırırken bile benzersiz bir şekilde komik; bu nedenle de 1975'te Pasqualino Settebellezze yapımı için 'En iyi Yönetmen Akademi Ödülü'ne aday gösterilen ilk kadın oldu.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

10. Marguerite Duras

10. Marguerite Duras

Fransız yazar ve yönetmen Marguerite Duras hayatta kalmak için yazdı, okuyucularını hikayelerine yansıttı ve sinema aracılığıyla onlara daha fazla rehberlik etti. 

India Song ve Le Camion gibi bağımsız sinemanın mutlak başyapıtlarını yaratarak her zaman sinemaya ya da en azından sinemanın tüketim ve eğlence odaklı taraflarına karşı çıktı.

9. Birsen Kaya

9. Birsen Kaya

Türk sinema tarihinin ilk kadın yönetmenlerinden olan Birsen Kaya aynı zamanda bu sektördeki en üretken yönetmenlerden biridir. 

Yapımcı Halit Refik'e asistanlık yaparak girdiği film hayatında, henüz daha 30'lu yaşlarına gelmeden 15 filmi ve 11 senaryoyu seyirciyle buluşturdu.

8. Jane Campion

8. Jane Campion

'Cannes Film Festivali'nin 71 yıllık tarihinde 'Altın Palmiye' ödülünü kazanan iki kadından biri olan Jane Campion, aynı zamanda en iyi yönetmen Oscar adaylığı verilen ikinci kadın oldu. Üçüncü uzun metrajlı filmi Piyano ile en iyi orijinal senaryo dalında 'Akademi Ödülü' sahibi oldu.

The Portrait of a Lady, iki Oscar aldı ve Kiwi yönetmeniyle daha sonra Emmy ödüllü Top of the Lake dizisinde birlikte çalıştığı Nicole Kidman ile ortaklık kurdu. Çalışmaları arasında John Keats'in biyografisi Bright Star ve 1999 Venedik Film Festivali'nde yarışmada prömiyeri yapılan Holy Smoke!, Campion ve yıldız Kate Winslet'a, Elvira Notari Ödülünü kazandırdı.

7. Cahide Sonku

7. Cahide Sonku

Türk sinemasının ilk kadın yönetmeni olan Cahide Sonku, 29 sinema filminde yer aldı ve birçoğunun çekimlerini de üstlendi. 

Fedakar Ana, Vatan ve Namık Kemal, Beklenen Şarkı gibi sinema filmleriyle hem adını duyurdu hem de birçok kadına cesaretiyle önder oldu.

6. Ava DuVernay

6. Ava DuVernay

Ava DuVernay, ilk olarak Hollywood'da bir halkla ilişkiler firmasının kurucusu olarak başarıyı elde etti. 2014 yılında en iyi filme aday olan ilk Oscar ödüllü Selma'yı yönetti. Netflix belgeseli 13. ile ABD hapishane sistemindeki sistemik ırkçılığı inceledi; bu yapımı Duvernay'e en iyi belgesel film dalında 'Akademi Ödülü' adaylığı getirdi. Disney'in A Wrinkle in Time filmiyle, 100 milyon dolardan fazla canlı aksiyon filminin yanı sıra Oprah Winfrey'in ikinci kez yönetmenliğini yapan ilk siyahi kadın yönetmen oldu.

40'tan fazla bölümün hepsinin kadınlar tarafından yönetildiği bir dizi olan Queen Sugar adlı dramayı yarattı. Emmy ödüllü When They See Us, TV mini dizilerinin altın standardı olarak kabul edildi.

İçeriğin Devamı Aşağıda chevron-right-grey
Reklam

5. Yeşim Ustaoğlu

5. Yeşim Ustaoğlu

Bulutları Beklerken, Araf, Güneşe Yolculuk, Pandora’nın Kutusu gibi yapımlara imza atan başarılı yönetmen, bu filmleriyle Sundance Film Festivali’nde, Berlin Uluslararası Film Festivali’nde ve San Sebastian Film Festivali’nde ödüller aldı. 

Ustaoğlu'nun filmleri birçok farklı ülkede vizyona girdi ve festivallerde gösterildi.

4. Patty Jenkins

4. Patty Jenkins

Monster, Patty Jenkins'i 2003'te eleştirel beğeni toplayan yapımı oldu. Pop kültürü fenomeni haline gelen Wonder Woman, Jenkins'in yönetmenlik koltuğundaki başarısını kanıtladı. 

Wonder Woman 1984'ün çıkmasıyla Jenkins, feminist alt tonlarla büyük bir gişe rekorları kıran bir film yaratmadaki yeteneğinin ve başarısının adeta altını çizdi.

3. Greta Gerwig

3. Greta Gerwig

Sahneye oyuncu, ardından senarist ve yardımcı yönetmen olarak gelen başarılı Greta Gerwig'in, Little Women'ı ve Leydi BirdOscar adaylığı kazandı.

2. Jodie Foster

2. Jodie Foster

3 Yaşından beri aktör olan Jodie Foster, 15 yaşında Robert De Niro'nun eski Deniz Piyadesinin karşısında Taxi Driver filmindeki rolüyle 'Akademi Ödülü' için aday oldu.The Accused ve Silence of the Lambs yapımlarındaki rolleriyle en iyi kadın oyuncu Oscar'ı kazandı.

30 yaşından önce Little Man Tate ile film yönetmenliğine girdi.  Ayrıca Orange Is The New Black ile Emmy'ye aday oldu. 2013'te Cecil B. DeMille Ödülü ve Hollywood Yabancı Basın Birliği'in yaşam boyu başarı ödülünü aldı. Altın Küre'de ödül aldığı yapımları 2021'de Moritanyalı takip etti.

1. Deniz Gamze Ergüven

1. Deniz Gamze Ergüven

Türk ve Fransız asıllı Ergüven, dünyaca tanınmış Türk yönetmenlerden. Mustang filmi büyük ses getiren yapımlarından oldu. Film, oryantalist yapısıyla Batılı eleştirmenler tarafından çok beğenildi.

'Cesar En İyi İlk Film', 'Cesar En İyi Özgün Senaryo', 'Goya En İyi Avrupa Filmi', 'Fassbinder' ödüllerininin sahibi oldu. 'Yabancı Dilde En İyi Film Oscar'ına aday gösterildi. Ünlü yönetmen, The Handsmale Tale'in iki bölümünü de yöneterek adını duyurmaya devam etti.

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

Bu içeriklerimiz de ilginizi çekebilir:

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
1
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda chevron-right-grey
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın