onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bağımlılıklarımı Sağlıklı Bağlara Nasıl Dönüştürebilirim?

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Bağımlılıklarımı Sağlıklı Bağlara Nasıl Dönüştürebilirim?

Ünal Güner
03.07.2023 - 23:06 Son Güncelleme: 11.07.2023 - 21:33

Bağımlılıklara neden ihtiyaç duyarız?

Bağımlı olmaya ihtiyaç duymanın sebebi aslında dünya ile sağlıklı bağlar kuramamaktır. Sağlıklı bağlar kuramamanın temelinde de hayatla, dünyayla yeteri kadar barışık olamamak ve onun kıymetini ve değerini bilememek vardır.

Diyelim ki bir kişi anne bağımlısı ya da geçmiş bağımlısı ya da bunların ortak isimleri ile madde bağımlısı. Maddede herhangi bir şeye bağlı, bağımlı olmak; bir ilişkiye, karşı cinse, evlada, bir eşyaya, bir eve, arabaya ya da lüks eşyaya, bir kıyafete, ayakkabıya ya da herhangi bir şeye geçmişten hatıra diye aşırı bir şekilde yapışıyor olmak aslında bir madde bağımlılığıdır. Öyleyse madde bağımlılığından özgürleşebilmek dünya ile yeniden sağlıklı bağ kurabilmekle mümkün.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Peki biz bu sağlıklı bağları nasıl oluşturalım ki bağımlı bağlardan özgürleşebilelim?

Peki biz bu sağlıklı bağları nasıl oluşturalım ki bağımlı bağlardan özgürleşebilelim?

Bir insanın sağlıklı bağlar kurabilmek için öncelikle kendi hayatının, ona verilenlerin değerini ve kıymetini bilmesi çok önemlidir. Eğer kişi kendi değerini biliyorsa; kendisine ne kadar değer verildiğini, yeteneklerinin, hayatının, tek bir nefes almanın, sağlıkla, şükür ile bir nefes almanın kıymetini ne denli biliyorsa hayatının değerini de o oranda bilmeye başlar.

Bazen diyorlar ki, “Bazı ekonomik durumlarım var; bedenimde şunlarım var; bir sürü şikâyetim var; öldük, mahvolduk, böyle parasızlık çekiyorum...” Peki, diyorum, şimdi sana bir milyon verseler bir gözünü verir misin? Bakıyor, hayır, diyor. Peki, diyorum, çok daha büyük şeyler verseler, sadece ağzının tadını verir misin? Bir daha sadece damak tadı almayacaksın ama gelip sana 10 milyon verecekler. Hayır, diyor. Bu şekilde devam ediyoruz ve görüyoruz ki aslında ne kadar da zenginiz.

Kendi zenginliklerini gören şükretmeye başlar.

Öncelikle, şükrettiği şeyin, hayatın ve hayatın sunduklarının da yaradan tarafından verildiğini bilir. Öyleyse hayata, hayatı verene, hayatı yaratana ne kadar şükredebilirsen kendi hayatının değerini de öylece bilmeye başlarsın ki bu da seni bir çeşit şükre götürür. “Çok şükür ben iyi ki varım.” der ve bu sefer hayat içindeki her bağı kendine değer vererek kurarsın.

Geçmişte kendine değer vermeden kurduğun bağlardaki bu değersizlik hissi ile bağlandığın şeye değer vermiştin. O bağlandığın şey senden daha değerliydi; bazen alkoldü, bazen uyuşturucuydu, bazen kumardı, bazen herhangi bir maddenin aşırı çekici tarafıydı. Bunların hiçbiri senden daha değerli değil. Sen varsan bütün bunlar var; sen varsan çocuğun var, sen varsan annen var, baban var, ailen var, karın ya da kocan var.

Çok şükür ki sen varsın ve şu anda varlığını onurlandırarak O’na şükredebilirsin. Hatta hayatında bugüne kadar belki kızdığın, öfkelendiğin ya da sana zarar verdiğini zannettiğin kişilerin perde arkasındaki durumlarını gördükçe bir bakarsın ki onların da sana hizmetleri olmuştur ve böylece onlara dahi şükredecek bir hâle gelirsin.

Dünya ile, hayat ile sağlıklı ve doğru bağlar kuramamanın bir özelliği de kök merkezimizin, yani kuyruk sokumu merkezimizin yeryüzü ve dünya ile yeteri kadar uyumlanamamasıdır, ki burası aslında bir nevi kırmızıyla, alabilmemiz ile ilgilidir. Yani siz eğer hayattan yeteri kadar almayı kabul edemiyorsanız sağlıksız bağlarla kökleniyorsunuz demektir.

Peki nerede, neleri alamıyorsun?

Peki nerede, neleri alamıyorsun?

Mesela kırmızı, al rengi yani bir şey almak; atalardan bize gelen bir miras... Kırmızı, turuncu gibi renkleri giyerken, kullanırken zorlanıyor musun? Ya da aksi biçimde davranarak kullanımlarını abartıyor musun? Bu renkler doğru bağlarla hayata ve dünyaya köklenmemizi sağlar.

Eğer sürekli taşınıyorsan, sürekli evden eve geziyor ve ilişkilerde köklenemiyorsan doğru ve sağlıklı bağlar kuramamışsındır. Ya da diyelim ki çok ileri bir yaştasın ama annenle, babanla yaşamak durumundasın. Hatta ayrıldın ve tekrardan annenin ya da babanın yanına döndün. Bu demektir ki hâlâ geçmiş köklerinden, bağımlılıklarından kopamıyorsun ya da bunları sağlıklı bağlara dönüştüremiyorsundur.

Öyleyse şimdi yeniden sağlıklı bağlar kurabilmek üzere hayatı, kendini ve varlığını severek, sana verilen bu emaneti doğru şekilde kullanabilmenin farkındalığı ve idrakiyle hayata her gün yeniden başlayarak, doğarak, merhaba diyerek, kendini kucaklayabilir, hayatı kucaklayacağın çok tatlı ve güzel bir döneme başlayabilir ve hatta bizzat başlatabilirsin.

İşte bunun için bağımlılıkların ne hizmet ettiğini anlayarak ve fark ederek, onlara bugüne kadarki hizmetlerinden dolayı teşekkür ederek şimdi şu an içerisinde onları bırakalım ve sağlıklı bağ kurmaya geçelim.

Evet, bağlara ihtiyacımız var; ilişki bağlarına, sevgi bağlarına, maddeyle, dünya ile, hayat ile kuracağımız bağlara ihtiyacımız var. Ama bunları şimdi çok daha sağlıklı ve istediğimiz zaman bırakabileceğimiz, sahiplenerek değil, bize emanet edilenlere sahip çıkarak teşekkür ve şükür ile yeni bir dönem başlasın.

Sevgilerimle. Hoşça kalın.

Instagram

Twitter

YouTube

Facebook

Web

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
5
2
2
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
ömer

Bağımlı değiliz tutkularımız güçlü…