Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Bakanlıktan 'İçme Suyunda Ağır Metaller Var' Tespitine Yanıt: 'Ruhsat Verdiğimiz Sular Mevzuata Uygun'

Bakanlıktan 'İçme Suyunda Ağır Metaller Var' Tespitine Yanıt: 'Ruhsat Verdiğimiz Sular Mevzuata Uygun'

Batuhan
10.01.2019 - 14:40 Son Güncelleme: 10.01.2019 - 15:59

Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü’nden 4 akademisyenin gerçekleştirdiği analiz çalışması kapsamında 43 farklı markanın içme suyu örneği üzerinde 16 farklı ağır metalin analiz işlemi gerçekleştirildi. Analizler 250 ml’lik plastik ambalajlı su örneğine yapıldı. Araştırma sonucunda suda ağır metaller tespit edildiği bildirildi. Bu gelişme üzerine Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı. Bakanlık, kendilerinin ruhsat verdiği tüm su markalarının incelendiğini belirtip,  '41 bin 458 analizin tamamının kurşun ve baryum parametreleri açısından mevzuat limitlerine uygun olduğu tespit edilmiştir' dedi.

Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre, su örnekleri içerisinde tespit edilen en yüksek ağır metal konsantrasyonları, baryum, kurşun, stronsiyum oldu. Sularda en yüksek oran olarak baryumda 366.08, kurşunda 0,80 ve stronsiyumda ise 6,01 ppB oranları ölçüldü. İçme suyu yoluyla maruz kalma dozunun baryum için en fazla 0,004, kurşun için 0,029 ve stronisyum için de 0,0012 mikrogram olduğu belirlendi.

Not: Haberin kaynağında yasaklı madde bulunan suların marka isimleri belirtilmemiştir.

"Ağır metaller böbrek hasarı, karaciğer sirozu, sinir sisteminde ileti bozuklukları, gibi sorunlara yol açabilmektedir"

"Ağır metaller böbrek hasarı, karaciğer sirozu, sinir sisteminde ileti bozuklukları, gibi sorunlara yol açabilmektedir"

Araştırmada, kurşun oranlarının ambalajlı içme sularında yetişkinler için 10-6'yı aşan kanserojen indeks aralığı sergilediğine vurgu yapılarak, 'Ambalajlı içme suyu tüketmenin Pb(kurşun) seviyesine göre kanserojen risk oluşturduğu gözlenmektedir. Toplum sağlığının korunması açısından uygun kontrol tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Sularda As, Pb, Mn, Cd, Cu, Hg Cr gibi ağır metallerin bulunması ciltte incelme, böbrek hasarı, karaciğer sirozu, sinir sisteminde ileti bozuklukları, gibi sorunlara yol açabilmektedir. Toplumun bir bölümünün, su ihtiyacını sağlıklı olduğuna güvenemediği için musluk suyu yerine ambalajlı sulardan karşıladığı bir gerçektir. Ambalajlanarak tüketime sunulan doğal kaynak suları ve içme sularının bakteri içermemesi kadar ağır metal bulunma durumu ve konsantrasyonu da önem arz etmektedir' ifadelerine yer verildi.

"Sudaki kirliliğin çoğu kimyasal kaynaklı"

"Sudaki kirliliğin çoğu kimyasal kaynaklı"

Araştırmada şu bilgilere yer verildi: 'Sudaki kirliliğin çoğu kimyasal kaynaklı. Sanayi atıkları, tarımsal ilaç atıkları, petrol, su kimyasında önemli değişiklikler yapmaktadır. Ayrıca doğal sular, mineral, cevher ve kayaçlarda etkileşim yoluyla ayrışmalara ve bu şekilde metallerin suya karışmasına sebep olabilirler. İçme suları da bu kaynaklardan temin edildiğinden kimyasal bileşimleri sürekli değişir.'

"Standart dışı firmaların ruhsatları iptal edilmeli"

"Standart dışı firmaların ruhsatları iptal edilmeli"

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Ali Uğurlu, 'Tespit edilen en yüksek baryum oranı korkutucu. Kurşun miktarı 0.010'un altında olması gerek ancak 8 katı çıkmış. Araştırma sonuçlarına göre bazı içme suları dördüncü derece su kalitesinde. Böyle bir ürün ancak banyoda kullanılır. Baryum (Ba), kurşun (Pb) ve stronsiyum (Sr) ağır metallerdir. Bu ağır metallarin kansorejen etkileri var. Bazı organlarda birikme, mutasyon, dejenerasyon etkileri söz konusu olabilir. Çünkü bu metaller vücutta birikme yapabiliyor. Ambalajlı su sektöründe korkunç derece denetimsizlik var. Standart dışı firmaların ruhsatları iptal edilmeli' ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanlığı: "Sınır değerlere uygun olmayan hiçbir suya üretim izni verilmiyor"

Sağlık Bakanlığı: "Sınır değerlere uygun olmayan hiçbir suya üretim izni verilmiyor"

Sularda ağır metaller bulunduğu yönündeki haberlerin ardından Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama yapıldı. 

Türkiye'de ambalajlanarak piyasada satışa sunulan suların, kaynak ve içme suları ile doğal mineralli sular şeklinde sınıflandırıldığı belirtilen açıklamada, 'Avrupa Birliğine üyelik süreci ile beraber tüm kurumlarda olduğu gibi Bakanlığımızda da mevzuatta uyumlaştırma çalışmaları başlatılarak gerekli yönetmelikler hazırlanmıştır. Ambalajlı sular, söz konusu yönetmelik hükümleri doğrultusunda, tesis ve üretim izni olmak üzere iki aşamalı süreci içeren prosedür çerçevesinde ruhsatlandırılmaktadır. Bu süreç içerisinde suyun hem kaynağından hem de üretim yerinden su numuneleri alınarak adı geçen mevzuatta belirtilen kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve radyoaktivite parametreleri yönünden Bakanlıkça yetki verilen laboratuvarlarda analizleri yapılmaktadır. Bu analizlere arsenik, kurşun, cıva, kadmiyum, baryum ve bakır gibi ağır metal parametreleri de dâhildir. Analiz sonuçları adı geçen yönetmeliklerde belirtilen sınır değerlere uygun olmayan hiçbir suya üretim izni verilmemektedir' denildi.

"Mevzuat limitlerine uygun olduğu tespit edildi"

"Mevzuat limitlerine uygun olduğu tespit edildi"

Bu yönetmeliklerin AB üyesi ülkelerde uygulanan direktiflere göre uyumlaştırıldığı bildirilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

'Bu ülkelerde uygulanmakta olan sınır değerler ülkemizde de aynı şekilde uygulanmaktadır. Ancak stronsiyum adı geçen direktiflerde izlenmesi gereken zorunlu parametreler arasında yer almadığından ülkemiz mevzuatında da bulunmamaktadır. Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış olan tüm su markalarının gerek piyasa denetimlerinde alınan, gerekse imalathane denetimlerinde alınan son 3 yıllık veriler incelenmiş, yapılan toplam 41 bin 458 analizin tamamının kurşun ve baryum parametreleri açısından mevzuat limitlerine uygun olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu haberlerde ölçüldüğü belirtilen baryum ve kurşun değerleri mevzuat limitleri içerisinde olup denetleme ve kontrol süreçleri Bakanlığımız tarafından hassasiyetle takip edilmektedir. Vatandaşlarımız, Bakanlığımız tarafından üretim izni verilen ve denetimleri yapılan ambalajlı suları güvenli şekilde tüketebilir.'

Sosyal medyadan da açıklanan rapor sonrası tepkiler geldi...

Sosyal medyadan da açıklanan rapor sonrası tepkiler geldi...

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
160
21
12
11
8
1
1
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın
BenYanki

Büyük bilindik firmalar kesin. Yoksa adı sanı duyulmamış firmalar olsa çoktan ifşalayıp günah keçisi bulup içeri almışlardı.

Ecem Acıpınar

Bence hicbir sey yiyip icmeyelim. Sonucunda da hepimiz rahatlariz.

red-factor

"Haberin kaynağında yasaklı madde bulunan suların marka isimleri belirtilmemiştir." ..... Sebep? Niye? Amaç ne?