Burcu Baba Yazio: Erken Çocukluk Döneminde Deneyim Çeşitliliği
Hepimizin bildiği gibi beyin gelişimi 2-7 yaş döneminde çok hızlıdır. Bu dönemin başlangıcında beyin hücreleri arasındaki bağlantılar iki katına çıkar. Bu bağlantılar öğrenmeyi sağlar ve öğrenme işlevini sürekli kılar. Bu dönemde çocukların beyinleri edindikleri becerileri hızlıca emmeye hazırdır. Bu nedenle erken çocukluk döneminde çocuğun yaşadığı deneyimler çok önemlidir ve uzun süreli etki gücüne sahiptir. Çocuklar çok meraklıdır. Farklı deneyimler onları yeni bir deneyime, bilgiye yönelterek, öğrenme becerilerini ve hızlarını arttıracaktır.
Bu dönemdeki deneyim çeşitliliği hem beyin gelişimine katkı sağlarken hem de yetenek alanlarının belirlenmesinde de çok önemli bir fırsattır.
Deneyim çeşitliliğinin hizmet ettiği bir önemli fayda da farklı öğrenme biçimlerinin birbirini desteklemesi konusudur.
Bellek kendi içinde birçok bileşene sahiptir. Örneğin beyinde resim yapma yeteneği bir bölümde, yazı yazma becerisi ayrı bir bölümde depolanır. Dolayısıyla bir beceri farklı bir becerinin gelişimine fırsat sağlar. Bu nedenle erken çocukluk döneminde pek çok deneyim çeşitliliğine maruz kalmış bir kişide farklı beceriler gelişecek ve bu beceriler de birbirini geliştirecek.
Bu gerçeklikler çerçevesinde aileler çocuklarının pek kıymetli bu yıllarının her anının değerinin farkındalığıyla ekran başında amaçsız geçecek her dakikayı engellemeli.
Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!
Yorum Yazın