onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Çocuğunuza Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Kazandırmak İçin 10 İpucu

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Çocuğunuza Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları Kazandırmak İçin 10 İpucu

Mirador
29.12.2022 - 09:02 Son Güncelleme: 30.12.2022 - 13:32

Ebeveynler olarak, çocuklarımızın doğru şekilde beslenmesini ve fiziksel olarak sağlıklı gelişimini hepimiz elbette ki çok önemsiyoruz ancak bazen zorlandığımız anlar olabiliyor. Kızıma yemek yedirmek tam bir işkence. Oğlum çok fazla abur cubur tüketiyor, kontrol edemiyorum gibi cümleler hepimiz zaman zaman kurabiliyoruz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Çocuğunuza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için neler yapabilirsiniz, hangi unsurlara dikkat edebilirsiniz? İşte size 10 ipucu…

Çocuğunuza sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak için neler yapabilirsiniz, hangi unsurlara dikkat edebilirsiniz? İşte size 10 ipucu…

1. Çocuğunuza bebeklikten itibaren masada yemek yeme alışkanlığı kazandırın. Arkasından tabakla koşmayın. En azından 1 öğünde ailecek yemek sofrasına oturmaya çalışın. Bu esnada sürekli gözünüz, çocuğunuzun tabağında veya yemek yeme şeklinde olmasın. Ailecek sohbetin ve anın keyfini çıkartın.

2. 12-18 ay arası gelişen tutma ve kavrama becerilerine bağlı olarak çocuklar kendi başlarına kaşık kullanmaya, 18 aylıktan sonra da kaşığın yanında çatalla da yemek yemeye başlayabilirler. Çocuğunuz kaşık çatal tutabilecek hale geldikten sonra kendi başına yemek yemesine imkan verin. Dökülen yiyeceklere takılmayın. Pratik yapa yapa dökmemeyi zamanla öğrenecektir. 

3. Masada yemekle geçirilecek zamanı 30 dakika ile sınırlayın. Belirlediğiniz süre aşılıyor ve çocuğunuz halen yemeğini yemiyorsa hem siz hem de onun için gergin anlar başlayabilir. Bu tip durumlarda, sakince önünden yemeğini alın. Bir sonraki yemeğe kadar, yeter ki bir şeyler yesin diye kalorili, şekerli yiyecekler ya da atıştırmalıklar vermemeye dikkat edin…

4. Bizler “Tabağını bitirmezsen arkandan melekler ağlar” cümlesini duyarak büyüdük.

4. Bizler “Tabağını bitirmezsen arkandan melekler ağlar” cümlesini duyarak büyüdük.

Yani, doymuş olsan da tabağını bitirmek için yemeye devam et. Oysaki yapılması gereken, çocuğun doydum dediği noktada yemeyi bırakmasına izin vermek. Bu şekilde çocukların tokluk açlık hissini kontrol edebilmelerine yardımcı olabiliriz. Bunun için, yemeklerini küçük porsiyonlarda sunun, gerekirse tabağını tekrar doldurun. 

5. Çocuğunuza televizyon veya ipad karşısında yemek yedirmeyin. Ekran karşısında çocuklar, ne yediklerinin veya ne kadar yediklerinin farkına varamazlar çünkü odakları izledikleri görüntülerdir. Doyduklarını algılayamadıkları için de gereğinden fazla yemek tüketmeleri söz konusu olabilir. Bu da birçok sağlık problemini beraberinde getirebilir…

6. Yemek hazırlarken çocuğunuzdan destek isteyin. Bu sırada, gıdalar hakkında konuşun ve besin tercihleri konusunda bilgi almaya çalışın. Çocuklar hazırlamaya yardım ettikleri yiyecekleri yemeye veya denemeye daha istekli olabilirler. 

7. Yeni bir yemek denetecekseniz, çocuğunuzun aç olduğu anları yakalamaya çalışın. Yalnızca tadına bile baksa, takdir ettiğinizi ifade edin. Yeni tatları tekrar tekrar, farklı biçimlerde sunun.

8. Market alışverişini mümkünse çocuğunuzla birlikte yapın.

8. Market alışverişini mümkünse çocuğunuzla birlikte yapın.

Yiyecek ve içecekleri seçerken etiketleri inceleyin, içeriklerine bakın. Böylece, farklı besinleri tanıması ve incelemesi için ona fırsat yaratmış olursunuz.

9. Çocukların yaşı büyüdükçe, abur cubur türü yiyecekleri daha fazla tüketmek isteyebilirler. Bu tip durumlarda tamamen yasak koymak yerine sınır koymanın daha etkili olacağını aklınızda tutun. Sınır koyarken çocuğunuza nedenini muhakkak anlatın ve aile büyükleri olarak tutarlı bir yaklaşım sergileyin. 

10. Her konuda olduğu gibi bu konuda da doğru rol model olduğunuzdan emin olun. Çocuğumuza yeme derken biz abur cubur tüketirsek, kendimiz için düzenli ve sağlıklı bir beslenme modeli uygulamazsak söylediklerimizin inandırıcılığı hiçbir şekilde kalmaz

Uzm. Psk. Deniz

Bayel

Facebook

Twitter

Instagram

Linkedln

YouTube

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
1
1
1
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın