Özgürlük, eşitlik, dayanışma, hoşgörü, doğaya saygı ve ortak sorumluluklar.
Yeni değerler sisteminin, başlayan dönemin mimarisini daha barışçıl, daha özgür, daha sınırsız ve daha demokratik bir model üzerine inşa etmesi umut ediliyordu. Açlığın ve sefaletin engellenmesi, okullaşma oranının artırılması, toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayata geçirilmesi, çocuk ölümlerinin azaltılması ve salgınlarla ortak mücadele gibi başlıklar Zirve’nin temel amaçları olarak tanımlanmıştı. 1989 yılında yıkılan Berlin duvarı ile birlikte biten eski tarihin yerine yeni binyılda temiz bir sayfa açılması ve bambaşka siyasal ilişkiler kurgulanması beklenmekteydi. Beklenen olmadı.
11 Eylül 2001 yılında ABD topraklarında gerçekleştirilen zincirleme terör saldırısı küresel dünyanın ilk büyük politik krizini tetikledi. El Kaide ve radikal İslami terör üzerinden somutlaşan güvenlik kaygıları ve küresel düşman tasavvuru, ekonomik, siyasal ve toplumsal düzlemde ciddi bir savrulmaya neden oldu. İktisadi kaynaklar askeri endüstriyel kompleksin aktarılmaya başlandı (bugün gelinen noktada yaklaşık 2 trilyon dolar); toplumsal düzlemdeki güvenlikleştirme süreci temel hak ve özgürlüklerin askıya alınmasına, liberal dünyada bile anti demokrasi dalgasının yükselmesine neden oldu; siyasal alanda güç konsantrasyonu sivil toplumdan merkezi otoritelere doğru yöneldi.
Küresel düzlemde ikinci büyük kriz 2008-2009 yılındaki ekonomik çöküşle geldi. ABD’de başlayan mortgage krizi ile tetiklenen küresel ekonomik deprem, trilyonlarca dolarlık finansal kayıplara yol açtı; işsizliğin anormal boyutlara ulaşmasına neden oldu; birçok ülkenin ekonomik büyüme performansını negatife çevirdi. Özellikle küresel finans ve yatırım şirketleri üzerinde çok olumsuz bir etki oluşturan ekonomik kriz boyunca, on binlerce şirket iflas etti. Devletler ‘ekonomik aktör’ niteliğiyle son on yıllarda oluşan liberal koşullar altında önemli ölçüde çekilmek durumunda kaldığı piyasalara bu kez ‘kurtarıcı’ rolüyle dönme fırsatını buldu.
Yorum Yazın
Kendisinden ayri kocasindan ayri nefret ediyorum.