onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
DOĞADA HAYATTA KALMA REHBERİ

DOĞADA HAYATTA KALMA REHBERİ

1.İlk bulmanız gereken şey su!

1.İlk bulmanız gereken şey su!

İlk yapmanız gereken şey su bulmak. Zira bir insan susuz en fazla 3 gün yaşayabilir.

Peki nasıl? 

-Öncelikle çevrenizde vadi gibi su bulundurabilecek alanları, direk su kaynaklarını(göl, dere vb.) bulmaya çalışarak ve hatta nemli toprak ile bitkilerin yoğun olarak bulunduğu yerleri kazarak dahi bulabilirsiniz.

-Ama sakın unutmayın kar yemek bir alternatif değildir çünkü çok soğuk olduğundan hipotermiden ölebilirsiniz. Eritip içseniz bile içerisinde mineral ve vitamin bulundurmaz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Su bulduk ama nasıl arıtacağız?

Su bulduk ama nasıl arıtacağız?

-Arındırıcı tabletlerden varsa suyun içine atarak temizleyebilirsiniz.

 -Yav, nereden bulalım doğada tableti derseniz suyu kıyafetinizden bir parçadan geçirerek büyük tortuları, ardından kara yosunu ile filtre ederek de küçük tortuları arıtabilirsiniz. En son olarak da bakteriler için kaynatmalısınız. Ancak belirtmede fayda var, bazı bakteriler 100 derecede dahi ölmezler. Ardından içine bir parça odun kömürü atarak diğer bakterileri de öldürebilirsiniz (içinde odun kömürü olan suyu içmeniz size zarar vermez).

2. Barınak yapma

2. Barınak yapma

-Sırada barınak yapma var. Bunun için bulunduğunuz ortamı tanımak çok önemli. Örneğin çok sık yağmur yağan bir yerdeyseniz yerden yüksekte bir barınak yapmak en doğrusudur. Ya da bölgede yırtıcı hayvanlar varsa barınağınızın giriş-çıkışını iyi denetlemelisiniz. Kalın duvarlar yapmak, ateş yakmak, hatta ağaç üzerine ev yapmak işinize yarayabilir.

-Ayrıca göz önünde  bulundurmanız gereken bir nokta iste kaç gün aynı yerde kalacağınızdır. Bir iki gün için basit bir barınak yeterlidir.

- Burada tamamen yeteneklerinize güvenmelisiniz. Aşağıdaki videoları izleyerek fikir sahibi olabilirsiniz.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

3.Sırada ateş yakma!

-Ateş; doğada moralinizi yüksek tutmaya, elbiselerinizi kurutmaya, yemek yapmaya, ısınmaya, uzak yerlere sinyal yollamaya ve vahşi hayvanlardan korunmaya yarar.

-Öncelikle belirtmeliyim ki doğaya çıkarken kaybolma riskine karşı yanınıza bir survival kit (hayatta kalma kiti)  almalısınız. Bu kitte mutlaka magnezyum çubuğu -bulunmalıdır. Magnezyum çubuğu ıslansa bile ateş yakabilir.

-Ama doğada çareler tükenmez! Ateş yakmak için onlarca yöntem bulabilirsiniz. Eğer, volkanik bir arazideyseniz çakmaktaşlarını birbirine vurarak kıvılcım elde edebilirsiniz.

-Ya da tahta parçalarını birbirine sürterek yakabilirsiniz. (böyle kuru kuru anlatmayla olmuyor. Lütfen videoyu izleyin. :D )

4. Yiyecek Bulma

Yiyecek bulmak için avcı-toplayıcı olmalısınız. Doğada gerçek manayla avlanmak çok zordur ancak birkaç basit tuzak kurma yöntemini bilmek işinize yarayabilir. Bunun yanında çevrenizde dere, göl, deniz gibi sucul biyomlar varsa başta kabuklular olmak üzere kurbağa, balık yakalayabilirsiniz. Kurbağa yakalamanın en basit yolu birkaç iğnesi olan bir mızrak yapmaktır. Diğer hayvanlar için de mızrak yapılabilir.

  Doğada bitkilerden de öğün hazırlayabilirsiniz. Bunun için ısırgan otu, semiz otu gibi çok basit ve her yerde yetişebilen bitkileri iyi bilmek ve tanımak gerekir. Orman meyveleri de karnınızı doyurur.

  UNUTMA: -Tanımadığınız her çeşit mantara zehirli gözüyle bakmalısınız bu kuraldır. 

                     - Doğada aşırı renkli, parlak varlıklardan uzak durmalısınız bunlar genelde zehirlidir.

                     - Yılan yemek isterseniz (ki tavsiye etmem avcıyken av olmayın) kafasını ve kafasından 5-10 cam aşağısı hariç kalan kısmı temizlendikten sonra yenebilir.

5. Son Adım Kurtuluş

İstisnalar haricinde belli bir büyüklükteki akarsuları takip ederek medeniyete erişebilirsiniz. Ancak bunun istisnası çöllerdir. Çöllerde sular birden ortadan kaybolur. 

Gideceğiniz yerin coğrafi özelliklerini, yerleşim yerlerini bilmeniz, kaybolduğunuzda nereye gitmeniz gerektiğini bilmenize yardım eder.

 Ama asıl bilmeniz gereken bir şekilde sürekli aynı yerde kalıp kurtarma ekiplerinin sizi bulmasını beklemek en iyi yöntemdir. Bunun için doğa yürüyüşüne çıkarken veyahut bir nedenden dolayı medeniyetten uzaklaşırken bir yakınınıza kaç gün kalacağınızı, rotanızı belirtmenizde fayda var ki kaybolursanız kaybolduğunuzu anlasırlar ve sizi bulabilsinler.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

6. Ve En Önemli Madde!

Tehlikeli bir araziye giderken yanınıza kayatta kalma çantası (survival kit) almalısınız. Bu çantada olması gerekenler.

1-Kesici bir alet : Küçük bir bıçak yada  viktorinox, wenger, yadaleatherman tarzı bir multi tool zor anlarda işinizi kolaylaştıracaktır. Yanınızda bir ana bıçağınız olduğunu düşünürseniz bu bıçağı tercihen keskinliğini kaybetmeyecek ve kompact bir bıçak olması yeterlidir . Multitoollar aynı anda birçok iş yapacağından tek fonksiyonlu bir bıçaktan daha idealdir.

2-Ateş başlatıcı :  Ateş acil bir durumda  yaşamla ölüm arasındaki cizgidir. Ateş yakabilmeniz sizi donmaktan ve yırtıcı hayvanlardan korurken,  yiyeceklerinizi pişirmenizi ve suyunuzu dezenfekte etmenizi sağlar. Bu yüzden kitinizde mutlaka güvenebileceğiniz bir ateş başlatıcı olmalıdır.

Bushcraft aktivitelerde  'magnezyum çubuklar' ( fire stell )fenomendir. Yanınızda mutlaka bulunması gerekir. Fire steel lerin  bu kadar fenomen olma sebebi sudan hiçbir şartta etkilenmemesidir . Aynı şekilde sudan etkilenmeyen “waterproff kibritler” de satılmaktadır.  Temel yetkinlikler  bölümünde detaylı olarak bahsedilmektedir.  Ancak kısaca bilmeniz gereken  yağmurlu, karlı yada nemli havalarda fire steel ile ateş yakmak çok ama çok zordur. Öyle TV de görüldüğü gibi tek çakışta ateş yakamazsınız.  Bu noktada size tavsiyemiz iyi  ve kullanılmamış bir çakmağı yine ufak su geçirmez bir poşete koyup kitinize eklemenizdir. Böylece çok daha kolay ateş yakarsınız. ( BİC çakmaklar bu konuda en iyi performans gösteren çakmaklarıdır. çakmağınızın magnetolu değil çakmak taşlı olduğundan ve setinize koyduğunuz çakmağın dolu olduğundan emin olun ve gereksiz kullanmayın ) Türkiyede karrimor marka fire steel ler yaklaşık 18 TL civarında satılmaktadır. BİC çakmakların en büyük boyunun çiftini  4 liradan bulabilirsiniz.

 3-İp: Setinizde mutlaka kaliteli çekme kuvveti yüksek bir ip olmalıdır. İyi bir ip ile kendinize barınak yapabilir, ateş yakabilir, balık tutabilir, tuzak kurabilir, bıçağınızı bir dala bağlayıp mızrak yapabilir, bir tepeden inmek için kullanabilir, kırılan kol yada bacağınızı sabitleyebilir yada kesilen derinizi dikebilirsiniz.

Setinizde kullanacağınız ip en az 3mt uzunlukta ve 150 KG çekerde olmalıdır. İplerin çekme kuvveti DAN olarak hesaplanır ve 1 DAN yaklaşık 1 KG ya denktir.   

Bushcraft dünyasının bir diğer fenomeni paraşüt ipleridir ( PARACORD ) paracordlar ebatlarına kıyasla çok yüksek çekme kuvvetine sahiptir.  Kaliteli bir paracord  250 KG ye kadar taşıyabilir. Paracordun bir başka avantajı söküldüğüne içinden 7 kat ince ip çıkar.  Bu ince ipler balık tutmak ve dikiş için kullanılır. Türkiyede paracord yada bu kalitede iplerin metresi 3-4 TL den satılmaktadır. ancak ne yazıkki gerçek ( örneğin Amerikan malı Rothco 550 ) paracord bulmak biraz zordur. Survival setinizde ya da  kolunuzda bileklik olarak mutlaka iyi bir ip bulunmalıdır.

 4- Fener:  Karanlık bir çok hareketinizi kısıtlar. Karanlıkta Yolunuzu bulmak, ateş yakabilmek , yada sinyal vermek için acil durum kitinizde iyi bir feneriniz olmalıdır . Yanınızda bir ana feneriniz olacağından kitiniz içindeki fenerin kompakt ve orta kalitede aydınlatması yeterlidir. Fenerinizin çalışabilir durumda kalması için pilini fenerin dışında ayrı tutmanız iyi olur. Çoğu fener çalışmasalarda zamanla pili tüketir.

Bu ilk 4 lü her kitte mutlaka bulunmalıdır. Dolayısıyla en küçük survival kitinizde bu dört parçadan oluşur Bunun üzerini kendi ihtiyacınıza göre kitinizi şekillendirebilirsiniz

Şimdi sizlerle kitlerde bulunan çeşitli malzemeleri ve kullanım alanlarını paylaşacağız. Hangilerine ihtiyacınız olacağına kendiniz karar verip kitinize ekleyebilirsiniz.

5- ilk yardım malzemeleri: Doğada hele de uzun süre  kalacaksanız ufak bir kesik, yanık , baş ağrısı, mide bulantısı yada ishal hem tüm keyfinizi kaçırır hem de bir hayatta kalma durumunda ölüm riskinizi arttırır. Bu nedenle yanınızda temel ilkyardım malzemeleri olması iyi olur.

Malzemelerin sayısını yine kitinizinbüyüklüğü belirler ancak şu malzemelerin yanınızda olmasını tavsiye ederim

  • Çeşitli ebatlarda yara bandı- sargı bezi- tampon

  • Ağrı kesici hap

  • Soğuk algınlığı hapı

  • Mide bulantısı hapı

  • - Kuvvetlii bir antibiyotik

  • - Alerji hapı

  • - İshal hapı

  • - Yanık kremi

  • - Batticon

  • - Neşter

  • - Böcek sokmaları için alerjen krem

  • - Pişik kremi

  • - Dudak nemlendirici

  • - İğne iplik

  • - Steril eldiven

  • - Çengelli iğne

  • - Dikiş iğnesi

  • - Cımbız

  • - Ufak bir sabun yada ıslak mendil

  • Dikkat:  sürekli kullandığınız bir ilacınız varsa mutlaka ilkyardım çantanızda olmalıdır. çantanıza koyduğunuz ilaçların son kullanma tarihlerini not etmeyi unutmayın

  • 6-Düdük: Acil bir durumda sandığınızın aksine uzun süre bağırarak yardım çağıramaz yada yerinizi belli edemezsiniz. Bir süre sonra sesiniz kısılır ve bağıramaz hale gelirsiniz.  Bu noktada yüksek oktavlı bir düdük hayat kurtarabilir.

  • 7-Acil durum battaniyesi: Acil durum battaniyesi (emergency blanket) aluminyum folyoya benzer parlaktıkta çok ince ancak sağlam bir folyodur. Temel özelliği  sarıldığınız zaman vücut ısınızı size geri yansıtarak ısı yalıtımı sağlaması , gerektiğinde sizi yağmurdan korumasıdır. Aynı zamanda barınak yapımında yaktığınız ateşin ısısını yansıtmak için kullanılır. Çok az yer kapladığından ve yaklaşık 10TL  gibi düşük fiyatından dolayı kitinizde bulundurabileceğiniz temel bir malzemedir. Açıldıktan sonra bir daha asla aynı ebatta katlayamazsınız o nedenle gerekmedikçe açmayın.

  • 8- Pusula :  Her nekadar doğada yolunuzu bulmacak teknikler olsada ufak bir pusula fena olmaz.

  • 9- Çöp poşeti:  Battal boy bir çöp boşeti sizi yağmurdan korur. Barınağınızı kapatır , yağmurda su biriktirmenizi ve taşımanızı sağlar. Eşyalarınızı içine koyup ıslanmasını engelleyebilirsiniz .Şişirip bağladığınızda suda tutunabileceğiniz bir araç olur. Hatta iki battal boy çöp poşetini birleştirirseniz içine girip uyuyabileceğiniz bir bivak torbanız olur.  Kaliteli ve büyük boy bir çöp poşetini kitinizden eksik etmeyin.

  • 10- Ducttape ( Ducktape) :  Ducktape  çok güçlü bir banttır. Hemen hemen yapıştıramayacağı şey yoktur. Aynı zamanda su geçirmez, yüksek ısı ve soğuktan etkilenmez.  Ducttape ile barınak yapabilir, çadırınızı tamir edebilir, kesilen bir yerinizi yada kırık bacağınızı sabitleyebilirsiniz. Kendinize su taşıyacak bir bardak yada ayağınıza giyebilecek bir ayattabı yapabilirsiniz.  Duct tape kullanım alanları yaratıcılığınıza bağlıdır “eğer ducttape ile sabitleyemiyorsanız  yeterince kullanmamışsınızdır” diye bir laf vardır. Tek sorun bütün bir rulonun çok yer kaplamasıdır. Ancak bütün bir rulodan örneğin bir kaleme istediğiniz miktarda sarıp yanınıza alabilirsiniz.

  • 11- Çıra, yanıcı jel ya da tealigt mum . Yağmurlu ve karlı havalarda yada nemin çok fazla olduğu ortamlarda çakmakla bile ateş yakmak çok zordur. Yanınızdaki küçük bir kap içinde doğal çıra, yada ufak bir tealigt mum ateş yakmanızı kolaylaştırır. Benim bu noktadaki favorim alkol içeren mangal tutuşturucu jellerdir. Çakmağınız yoksa bile fire steelden çıkacak ufak bir kıvılcımla alev alıp dakikalarca yanabilirler. Otellerde verilen ufak şampuan şişelerini temizledikten sonra içine koyarsanız kitinizde çok az yer kaplar.

  • 12- Olta seti : Deniz yada göl olan bir ortamda yanınızda bir olta seti varsa aç kalmazsınız. İçinde iki kalınlıkta misina, farklı ebatlarda iğleneler, fırdöndü kurşun ve ufak bir iki yapay yem bulunan bir set tahmininizden çok daha az yer kaplar

  • 13- Çelik tel:  İnce bir çelik tel ile sincap tavşan gibi hayvanları yakalamak  için tuzak kurabilirsiniz. 

  • 14- Kurşun Kalem:  Gerektiğinde arkanızda not bırakmak için sudan etkilenmeyen bir kalem hatta yanındada bir kağıt önemlidir

  • 15- Küçük bir ayna :  Ayna ile kilometrelerce uzağa sinyal yollayabilirsiniz.

  • Bu malzemeler bizim genel olarak kullanımını gördüğümüz ve deneyimlediğimiz temel malzemelerledir. İhtiyacınıza göre ilaveler yapmak sizin elinizdedir. Örneğin sık sık adını duyduğumuz su temizleyici tablet bize çok güven vermediği için bu listede yok.  Veya her sette bulunmasi önerilen zincir testere yanınızda bıçak olduğu için gereksiz olacağından yine bizim listemizde değil .

  • Başta bastettiğimiz gibi bu malzemeleri her yerde kolaylıkla bulabilirsiniz.  Aldığınız malzemeleri bölerek farklı setler yapabilirsiniz.   Bunların dışında bir şeye ihtiyaç duyarsanız onu da kitinize ekleyebilirsiniz.  Örneğin 400 kalorilik bir Snickers bar gerektiğinde sizi mutlu edeceği gibi acil durumda size 1 günlük enerji verebilir .

  • Dileriz kitinizi kullanmanıza hiç gerek kalmaz

Kaynak: http://bushcraftandsurvival.wix.com/t...

NOT: BU İÇERİK FİKİR OLUŞTURMASI İÇİN HAZIRLANMIŞTIR. NEYE İHTİYACINIZ OLUP OLMADIĞINI EN İYİ SİZ BİLİRSİNİZ.

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın