Depremlerin, diğer doğal afetlerle karşılaştırıldığında, daha ciddi hasara ve yaralanmaya neden olduğu belirtiliyor. Bunun nedeninin de depremlerinin etkilerinin daha uzun sürmesi olduğuna vurgu yapılıyor. Afetler kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilecek korku ve çaresizlik duygularına neden oluyor. Hayatta kalanların karşılaştıkları öngörülemeyen karmaşa ve hizmet kesinti ve aksamaları, onların normal yaşamlarına devam etmelerini ve ruh sağlıklarını geri kazanmalarını zorlaştırabiliyor.
Fiziksel ve zihinsel sağlığın, güvenlik ve istikrar duygularına bağlı olduğu vurgulanıyor. Sanat ve yaratıcı faaliyetler psikolojik, fiziksel ve duygusal iyilik hallerini artırmaya; iyileştirmeye, güçlendirmeye, dayanıklılığı geliştirmeye, kendini tanımaya ve tutumlarda olumlu değişiklikler yaratmaya, rahatlatmaya yani iyileşme sürecine yardımcı olabiliyor. Kişinin yaşamındaki olumlu değişiklik veya iyilik hali, kişi hikayesini anlatabildiğinde, duygularını ifade edebildiğinde, nasıl hissettiğini yeniden çerçevelendirdiğinde veya olaya bir tepki ürettiğinde meydana gelebilir. Sanat da değişik biçimleri ile insanın kendini ifade etmesini sağladığından, farkındalığı ve dayanıklılığı geliştirebilmek için etkili bir araç, bir yol olarak kullanılabilir.
2015 yılında Kathmandu’da, 2011 yılında Japonya’da gerçekleşen deprem felaketinden sonra sanatçıların katılımıyla gerçekleşen sanat projeleri (kentsel duvar resimleri, örgü projesi, festivaller…) afeti yaşayan topluluk üyelerinin rahatlamaları ve duygularını işlemenin bir yolu olarak depremden sonra toplum içinde bağlantıların kurulmasına ve iletişime yardımcı olmuş.
Ülkemizde ilgili kurumlar, sanatçılar, müzeler, kütüphaneler, kültür kurumları ile birlikte çalışarak, afet sonrası bölgede toplum sağlığını iyileştirmeye yönelik olarak bu grupların katkılarından yararlanmak için “sanat ilk yardım ve iyileştirme merkezlerinin” organizasyonunu planlayabilirler. Burada müzik, dans performansı, film gösterimi, resim, tasarım, el işi, (örgü çemberi, dokuma, vs.) yazarlık, çizgi roman ve tiyatro atölyeleri, şiir, kitap kulübü, hikaye anlatıcılığı gibi etkinlikler sohbetin ötesinde sıcak ilişkiler sunarak zayıflayan bağların güçlendirilmesinde 'sanat ilk yardım ve iyileştirme' ortamı oluşturabilir. Bu merkezin amacı yalnızca eğlence veya kültürel destek sağlamak değil, afetzedelere insanlıklarını hatırlatmaya yönelik etkinlik ve hizmetler düzenlemektir. Böylelikle afetzedelerin bir süre için bile olsa müziği seven, el işlerinden, el sanatlarından hoşlanan bireyler olduklarını anımsamalarına, günlük hayatın rengini, canlılığını ve dengesini yeniden sağlamalarına yardımcı olunabilir.
Yorum Yazın