onedio
Görüş Bildir
article/comments
article/share
Haberler
Eğitimde Robotik Teknoloji Kullanımı Yaygınlaşmalı!

Keşfet ile ziyaret ettiğin tüm kategorileri tek akışta gör!

category/test-white Test
category/gundem-white Gündem
category/magazin-white Magazin
category/video-white Video

etiket Eğitimde Robotik Teknoloji Kullanımı Yaygınlaşmalı!

Dr.Özgür Akın
08.09.2023 - 21:42

Yapay zekâ ve robotik, yaşamın her alanına dokunmayı başaran yeni nesil teknolojiler olarak, hayatımızın büyük bir bölümünü içinde geçirdiğimiz eğitim alanını da değiştirmeyi ihmal etmiyor.

Yeni bir eğitim ve öğretim yılına başladığımız şu günlerde öğrenmenin yeni ve gelişmiş bir yolu olarak hem robotların hem de yapay zekanın eğitimin geleceğinde büyük bir rolü olduğunun altını çizmek gerek.

Çünkü günümüzün hızla değişen teknolojik ortamında, öğrencilere sadece temel bilgileri aktarmak artık yeterli değil. Bu noktada, robotik ve yapay zekâ teknolojisinin eğitimdeki önemi ön plana çıkıyor.

Robotik teknolojisi, öğrencilere karmaşık problemleri çözme yeteneği kazandırmada önemli bir araç. Öyle ki öğrencilerin soyut teorileri somut uygulamalara dönüştürmelerine yardımcı oluyor. Bu, öğrencilerin öğrendiklerini gerçek dünya sorunları karşısında nasıl uygulayacaklarını anlamalarını sağlıyor.

İçeriğin Devamı Aşağıda
Reklam

Öğrencilere yaratıcılık ve inovasyon becerilerini geliştirme fırsatı sunuyor.

Öğrencilere yaratıcılık ve inovasyon becerilerini geliştirme fırsatı sunuyor.

Kendi robotlarını tasarlama ve programlama süreçleri, öğrencileri hayal güçlerini ve problem çözme yeteneklerinin sınırlarını zorlamalarına teşvik eder. Bu sayede öğrenciler daha yaratıcı düşünmeye başlar ve bu becerileri hayatın farklı yönlerine uygulayabilirler.

Robotlar, STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanında popüler hale gelirken aynı zamanda dil öğrenimi gibi beşerî disiplinlerin öğretilmesi konusunda da sıklıkla tercih ediliyor. 

STEM alanlarındaki becerilerin eğitimdeki önemi giderek artarken robotik ise bu becerileri geliştirmede en güçlü araçlardan biri. 

Öğrenciler, elektronik devreler, kodlama, mekanik tasarım ve matematik gibi temel STEM konularında pratik deneyim kazanabilir. Bu, gelecekteki iş dünyasında rekabetçi olmaları için kritik bir avantaj sağlar.

Ayrıca robotik teknolojisinin eğitim alanında kullanılması, öğrencilere hata yapma ve öğrenmeye devam etme fırsatı da sunar. Robotik projeler sırasında yapılan hatalar, öğrencileri deneme yanılma yoluyla öğrenmeye teşvik eder. Hatalardan ders çıkarmak, öğrencilerin sorunları çözmek için farklı yaklaşımları deneme fırsatı bulmalarına yardımcı olur.

Eğitsel robotik, öğrencilere küçük yaşlardan itibaren etkileşimli olarak “Robotik ve Programlama” eğitimi vermeyi amaçlıyor.

Karel Capek’in 1921’de “sıkı çalışma” anlamına gelen “robota” kelimesinden türeyen robot kelimesini icat etmesinden neredeyse yüz yıl sonra, robotik bilimi çocukların gelişim ve öğrenme sürecinin bir parçası haline geldi.

Eminim öğrencilerimizi, geleceğin iş gücü dünyasına hazırlamanın öneminin hepimiz farkındayız. Ancak bunu ne kadar bilinçli bir şekilde yönetebildiğimiz ise büyük bir soru işareti. Çünkü eğitim sistemimiz hala büyük resmi görebilmiş ve anlayabilmiş değil.

Özellikle yakın geçmişte teknoloji fazlasıyla gelişti ve geleneksel yöntemler yetersiz hale geldi. Okullar, yalnızca mesleki nitelik kazandırmak üzerine devam ettikleri sürece öğrenciler beklenmeyen sorunları çözme yeteneklerini geliştirmekte geri kalacaklar. 

Oysa okullar çocukların birçok alanda iyi olması için gereken koşulları sağlarken aynı zamanda onlara o alana dair de fikir geliştirmelerini öğretmeli.

“Gelecek yapay zekâ ve robotikte”

“Gelecek yapay zekâ ve robotikte”

Öğrencilerin geleceğe daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olan en güçlü araçlar olarak yapay zeka ve robotik teknolojisi artık eğitimde de büyük bir öneme sahip.

Öğrencilere temel bilgi aktarmanın ötesinde problem çözme, yaratıcılık, STEM becerileri, ekip çalışması ve hata yapma konularında zengin deneyimler sunuyor. Bu nedenle, eğitimde robotik teknolojisinin daha fazla kullanılması, öğrencileri geleceğin zorlu sorunlarını çözmeye hazırlamak için kritik bir adım.

Robotik ve yapay zekanın gelecekte daha da önem kazanacağını düşünürsek, geleceğin liderlerini hazırlama hususunda kritik bir rol oynayan bu teknolojilerin eğitimdeki yeri de giderek daha önemli hale gelecek. 

Ancak bu teknolojilerin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için eğitimcilerin iyi bir eğitim alması ve bu teknolojileri etkili bir şekilde kullanma becerilerini kazanmaları da önemli.

Biliyorum ki yapay zekâ ve robotik bilimi, eğitim dünyasını daha iyi bir yer haline getirmek için kullanıldığı zaman daha fazla öğrenciye ilham kaynağı olmayı başaracak.

X

Instagram

Facebook

Linkedln

YouTube

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda
Reklam
category/eglence BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!
2
0
0
0
0
0
0
Yorumlar Aşağıda
Reklam
ONEDİO ÜYELERİ NE DİYOR?
Yorum Yazın